5 ταινίες με σκωτσέζικο theme για να δεις πριν το Outlaw King

Μπορεί να μην το περίμενες αλλά έχουμε συμπεριλάβει και το Braveheart. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ;

Το αγαπήσαμε το Outlaw King γιατί εκτός από επικές σκηνές μάχης, έβαλε και κάποια πράγματα στη θέση τους. Ο Chris Pine -με μία μέτρια σκωτσέζικη προφορά- υποδύθηκε επάξια τον Robert the Bruce, τον βασιλιά των Σκωτσέζων που στο Braveheart τον είδαμε να προδίδει τον William Wallace.

Γεγονός που όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά ο Bruce είχε στο νου του ανέκαθεν να εκδικηθεί τους Άγγλους με μία συνταγή που θα υιοθετούσαμε και εμείς μερικά χρόνια αργότερα: τον κλεφτοπόλεμο.

 

Στην νέα ταινία του Netflix θα μπορέσεις να δεις τα γεγονότα μετά τον θάνατο του Wallace, την άνοδο του Bruce στο θρόνο και όλα όσα οδήγησαν στην μάχη του Bannockburn και την ανεξαρτησία των Σκωτσέζων – καθιστώντας τον Robert the Bruce εθνικό ήρωα. Προτού όμως φτάσεις εκεί, ρίξε μία ματιά και σε άλλα 5 ταινιάκια που πρέπει να δεις (ή και να ξαναδείς), πριν βάλεις το streaming να «τρέξει».

 

1. Chasing the Deer

Από εκείνες τις ωραίες πολεμικές ταινίες των 90s που χαίρεσαι να βλέπεις, το Chasing the Deer του Graham Holloway  θα είχε κάνει πάταγο αν γυριζόταν στον Hollywood. Αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα που, μαζί με τον γιο του, κατατάσσονται στον επαναστατικό στρατό των Ιακωβίνων του 1745 που προσπαθούν να φέρουν στον θρόνο της Σκωτίας τον Bonnie Prince Charlie. Είναι ίσως από τα πιο πιστά φιλμ της ιστορικής μάχης του Culloden όπου οι σκωτσέζικες δυνάμεις ηττήθηκαν και must για κάθε λάτρη της ιστορίας των Highlanders. Ξεκάθαρα από τις ωραιότερες ταινίες του Brian Blessed, με τον βετεράνο Iain Cuthbertson στο πλευρό του.

 

2. Centurion

Μπορεί η ταινία του Neil Marshall να σε ταξιδεύει στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αλλά το στόρι έχει να κάνει 100% με την Σκωτία. Ή μάλλον με τους προγόνους τους, τους Πίκτες (ή Πήκτιους). Ο Michael Fassbender πρωταγωνιστεί ως ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος που γλιτώνει από την καταστροφή της Ένατης Λεγεώνας (σ.σ.: η οποία ιστορικά έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς) και καλείται να γυρίσει πίσω στα ρωμαϊκά φρούρια του Τείχους του Ανδριανού, πριν οι πολεμιστές λυντσάρουν αυτόν και το Suicide Squad του – παίζει και ο Liam ''Ser Davos'' Cunningham στην ταινία μαζί με την Olga Kurylenko, τον Dominic West και την Imogen Poots. Από τις ωραίες περιπέτειες παρότι είναι low budget.

 

 

3. MacBeth

Όταν βγήκε θεωρήθηκε φλόμπα και παραλίγο να φαλιρίσει την Playboy Productions που ήταν υπεύθυνη παραγωγής. Σήμερα ωστόσο είμαστε μακριά από τα 70s και μπορούμε να πούμε υπεύθυνα πως είναι ένα από τα πιο καλτ Σαιξπηρικά έργα που μπορεί να δει κανείς. Για την ακρίβεια, παρουσιάζει όλη την Μεσαιωνική αλήθεια εκείνης της εποχής με βία, αίμα, γυμνό και πιστό στο Σαιξπηρικό στόρι της τραγωδίας του MacBeth. Οι μάχες με τους Βίκινγκς ωστόσο είναι must, χώρια του καστ που ξεκινάει από τον Jon Finch και την Francesca Annis και καταλήγει σε άλλες κορυφαίες θεατρικές μορφές όπως ο John Stride, ο Nicholas Selby, ο τότε νεότερος Martin Short και ο βετεράνος Stephan Chase. Όλα αυτά σε σκηνοθεσία Roman Polanski ο οποίος καθυστέρησε τα γυρίσματα λόγω της δολοφονίας της Sharon Tate.

 

 

4. Wicker Man

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ταινία του Christopher Lee. Γιατί μιλάμε για την αυθεντική ταινία του 1973 και όχι για το έκτρωμα που γυρίστηκε με τον Nicolas Cage. Αυτό που κάνει την ταινία του Robin Hardy να ξεχωρίζει -και που οριακά κατάφερε να παιχτεί στους κινηματογράφους- ήταν η ατμόσφαιρά της. Πέραν του γεγονότος ότι στην ουσία κάνεις ένα μικρό tour στη Σκωτία μέσα από παράλια χωριά και περιοχές (σ.σ.: Gatehouse of Fleet, Kirkcudbright, Dumfries, Isle of Whithorn κ.α.), η ταινία παρουσιάζει τις παγανιστικές πρακτικές και τα έθιμα που κρατάει ο πληθυσμός ενός νησιού και τα οποία εξελίσσονται γύρω από ένα φοβερό μυστικό. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Pinner, Ritual, είναι ίσως από τις κορυφαίες ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου.

 

 

5. Braveheart

Πόσο προβλέψιμο, ε; Η ταινία του Mel Gibson μπορεί να είχε αρκετές ιστορικές ανακρίβειες, αλλά έβαλε τον William Wallace, το Falkirk και τον σκωτσέζικο ξεσηκωμό στον mainstream χάρτη. Πέρα ωστόσο από τις κορυφαίες μάχες και την ιδιαίτερα ακριβή παραγωγή για τα μέτρα του 1995, το Braveheart κατάφερε να αποσπάσει 5 Όσκαρ και να εισάγει ένα νέο κύμα τουριστών προς την Σκωτία. Είναι η ταινία που όλα τα αγόρια είδαμε, όλοι μας βουρκώσαμε, όλοι την βλέπουμε με την ίδια ευχαρίστηση όταν παίζει επανάληψη. Βέβαια για το στόρι, ο Robert the Bruce δεν πρόδωσε ποτέ τον William Wallace στη μάχη. Ήταν ο Sir John Menteith, πιστός στον Εδουάρδο τον Μακρυπόδη, που πρόδωσε τους Σκωτσέζους, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της ανακατάληψης των εδαφών. Σε κάθε περίπτωση, δες τη ξανά για να ξεχωρίσεις τις ανακρίβειες.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved