Kάποτε, πριν το streaming κάνει τα βράδια μας «marathon mode» και οι αλγόριθμοι αποφασίζουν τι θα δούμε, υπήρχε κάτι πιο αγνό. Το prime time. Η προσμονή. Η καθημερινή ιεροτελεστία του «Μη μιλάς, αρχίζει η σειρά μου!». Κάπως έτσι ήταν τα 90’s. δεν ήταν απλώς μια εποχή, ήταν η χρυσή δεκαετία όπου η τηλεόραση έγινε cult, έγινε μόδα, έγινε τρόπος ζωής.
Αν μεγάλωσες χρονολογικά κάπου εκεί γύρω, το παρακάτω top 5 είναι μια ρομαντική υπενθύμιση της εποχής που τα σίριαλ δεν τα έβλεπες, τα ζούσες. Τότε περιμέναμε μια εβδομάδα για το επόμενο επεισόδιο. Τώρα έχουμε όλα τα επεισόδια με ένα click, για αυτό μας λείπει λίγο εκείνη η προσμονή, έτσι;
Θα μπορούσαμε να είχαμε βάλει και αυτή τη σειρά των 90's.
1. The X-Files (1993–2002)
Η σειρά που σε έβαλε να κοιτάς καχύποπτα τον ουρανό.
Μόλντερ και Σκάλι, δυο πράκτορες, ένας φάκελος γεμάτος παραφυσικά και μια ατμόσφαιρα που μύριζε μυστήριο, φθινοπωρινή υγρασία και government cover-up. Δεν ήταν sci-fi. Ήταν η πιο cult υπόθεση πίσω από κάθε «I want to believe» αφίσα.
Γιατί να το ξαναδείς: Για την υποβλητική μουσική, τις θεωρίες συνωμοσίας που προηγήθηκαν της εποχής του Reddit και για τα φώτα που έκλειναν κάθε φορά που έμπαινε ο Μόλντερ στο δωμάτιο.
2. Beverly Hills, 90210 (1990–2000)
Εφηβεία, λεφτά, δράμα και μαλλιά με όγκο, τα είχαμε όλα.
Πριν τις Kardashians, υπήρχε το Beverly Hills. Εκεί που τα παιδιά πήγαιναν σχολείο με cabrio, τα πάρτι είχαν σκηνικά που δεν βλέπεις ούτε σε γάμους, και οι σχέσεις ήταν πιο περίπλοκες απ’ το πρόγραμμα του NBA. Ο Ντίλαν ήταν ο cool τύπος που ήθελες να γίνεις, ο Μπράντον ο σωστός (και λίγο ξενέρωτος) και η Μπρέντα έσπαγε καρδιές.
Όταν σταματούν να χτυπούν τα «Χτυποκάρδια»
Γιατί να το ξαναδείς: Γιατί ήταν σαπουνόπερα με δόντια. Και soundtrack που μυρίζει κασέτα στο αυτοκίνητο.
3. Twin Peaks (1990–1991)
Το «τι στο καλό βλέπω;» σε μορφή σειράς.
Ο Ντέιβιντ Λιντς πήρε ένα murder mystery και τη μεταμόρφωσε σε τηλεοπτικό υπαρξιακό ταξίδι. Ήταν αστυνομικό με μυστικισμό, τρόμος με γλυκιά τάρτα κεράσι, και ένας πράκτορας που μιλούσε στον εαυτό του με τον πιο cool τρόπο.
Twin Peaks ή Mullholland Drive: Ποιο project είναι περισσότερο David Lynch;
Γιατί να το ξαναδείς: Γιατί κάθε φορά θα καταλάβεις και κάτι διαφορετικό. Ή και τίποτα. Και είναι οκ.
4. Seinfeld (1989–1998)
Το «show about nothing» που έγινε τα πάντα.
Πριν το The Office και το Brooklyn 99, υπήρχε το Seinfeld. Η σειρά που δεν είχε πλοκή, αλλά είχε Κρέιμερ. Δεν είχε συναισθηματισμούς, αλλά είχε punchlines με ακρίβεια χειρουργού. Ήταν η ζωή όπως είναι: γεμάτη αμηχανία, σαρδάμ και φίλους που δε σε αφήνουν σε ησυχία.
Γιατί να το ξαναδείς: Γιατί είναι timeless. Γιατί σου θυμίζει εσένα και την παρέα σου – ειδικά όταν μαλώνετε για το τίποτα.
5. Friends (1994–2004)
Το sitcom που έγραψε τους κανόνες της φιλίας – και του casual στυλ.
Όταν ο Ρος, η Ρέιτσελ και η παρέα τους έμπαιναν στο Central Perk, ένιωθες ότι έμπαινες κι εσύ. Ήταν η εποχή που τα «καλά παιδιά» έπιναν καφέ με στιλ, έκαναν αστεία με timing και γίνονταν μιμίδια πριν υπάρξουν τα memes.
Αν δεν φώναξες ποτέ «PIVOT!» ενώ κουβαλούσες καναπέ ή δεν προβληματίστηκες με το «we were on a break!», πιθανότατα δεν είχες παρέα...
Το Thanksgiving είναι μια μέρα αφιερωμένη στα Φιλαράκια
Γιατί να το ξαναδείς: Γιατί η κωμωδία είναι ακόμα φρέσκια, οι σχέσεις ρεαλιστικές και τα 90s outfits κάνουν comeback.