Twin Peaks: Η σειρά που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα στην Αμερική, συστήνοντάς μας τον τρόμο που δεν φαίνεται μέσα στις ζωές μας.

Το Twin Peaks είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει σε σειρά ever. Μπορεί να ακούγεται υπερβολική αυτή η δήλωση αλλά όμως (μαζί με το Sopranos) είναι ίσως η πιο καλοδουλεμένη και ιστορική σειρά που έχει παιχτεί ποτέ στη τηλεόραση. Και μην ξεχνάμε πως τότε παιζόταν όντως στην τηλεόραση και όχι σε κάποιο streaming service.

 

 
 

Μία σειρά που άλλαξε τα πάντα

Ναι ο David Lynch πραγματικά έκανε μαγικά τότε. Και σήμερα εμείς είμαστε τυχεροί να απολαμβάνουμε ακόμη την εικονική του κληρονομιά.

Twin Peaks: 10 αφίσες βουτηγμένες στη νοσταλγία

Ακόμη και σήμερα αναρωτιόμαστε πόσο μπροστά ήτανε αυτός ο άνθρωπος εν έτη 1990. Ακόμη και σήμερα το Twin Peaks είναι τόσο σύγχρονο που πραγματικά μένουμε άφωνοι.

Στις 8 Απριλίου του 1990 προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς που έμελλε να αλλάξει την τηλεόραση μια για πάντα.

Ίσως μία από τις πιο σκοτεινές αλλά αριστουργηματικές σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, το αγαπημένο Twin Peaks του David Lynch.

 

Άλλαξε τον τρόπο βλέπουμε τις σειρές

Την εποχή του Beverly Hills και του Baywatch, το άγριο βλέμμα του Μπομπ μέσα από τον καθρέπτη, οι κραυγές της Λώρα Πάλμερ, ο υπνωτικός χορός στο κόκκινο δωμάτιο, σε αυτή την αλλόκοτη μέχρι και σήμερα μίξη σαπουνόπερας, φιλμ νουάρ και σουρεαλιστικού τρόμου, δεν έμοιαζαν με τίποτα από ό,τι είχε συνηθίσει ο αμερικανός τηλεθεατής.

 

 
 

Και μπορεί σταδιακά το Twin Peaks να έχασε το κοινό του αλλά ο μύθος του συνέχισε να μαγεύει χτίζοντας μια ολοένα και μεγαλύτερη βάση θαυμαστών. Είναι πλέον φανερό ότι η επιρροή του Τwin Peaks στην τηλεόραση που γνωρίζουμε σήμερα είναι ανυπολόγιστη.

Ποιος δεν είναι αυτή τη σειρά και δεν ανατρίχιασε από το μυστήριο που την πλημμυρίζει; Πολλοί λένε πως είναι και η καλύτερη δουλειά του Lynch (μαζί με το Mulholland Drive) και δεν πέφτουν έξω καθόλου. Το Twin Peaks δεν είναι απλά μία σειρά, είναι ένας θεσμός.

Το Twin Peaks είναι μία σειρά μυστηρίου με την πλοκή να κινείται γύρω από την εξιχνίαση, από τον ειδικό πράκτορα του FBI, Ντέιλ Κούπερ (Κάιλ ΜακΛάχλαν), του φόνου της νεαρής «βασίλισσας» του σχολείου, Λώρα Πάλμερ (Σέρυλ Λη).

Το Twin Peaks του David Lynch γίνεται virtual reality game

Μία παράξενη δομή που έγινε αμέσως κλασική

Η σειρά είναι τόσο καλά δομημένη που στην αρχή νομίζεις πως δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως, ταυτόχρονα όμως πίσω από όλο αυτό το ειρηνικό τοπίο της Αμερικάνικης επαρχίας υπάρχει πάντα ένα Κακό που παραμονεύει. Δεν ξέρεις όμως τι ακριβώς πρεσβεύει αυτό το Κακό.

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα στην φανταστική επαρχιακή πόλη με το όνομα Twin Peaks, στην βορειοδυτική πολιτεία Ουάσινγκτον. Οι ρίζες που γέννησαν την ιδέα για τη σειρά πηγαίνουν πίσω στα παιδικά χρόνια του Μαρκ Φροστ, τότε που άκουγε τη γιαγιά του να μιλάει για τον ανεξιχνίαστο φόνο μίας νεαρής κοπέλας, της Χέιζελ Ντρου, στο Σαντ Λέικ της Νέας Υόρκης το 1908. Χέιζελ Ντρου και Λώρα Πάλμερ σαν ζωές παράλληλες.  

 

 
 

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το Twin Peaks;

Η σειρά στο σύνολό της κατάφερε να χλευάσει και ταυτόχρονα αποθεώσει τις κοινοτοπίες της αμερικανικής επαρχίας, να δοξάσει και ταυτόχρονα κομματιάσει το αμερικάνικο όνειρο, τοποθετώντας τον τρόμο μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, στην κυριολεξία να κρύβεται πίσω από τα κάγκελα του κρεβατιού, να εμφανίζεται στο καθιστικό όταν όλα είναι ήρεμα, να πηδάει πάνω στον τον καναπέ μας.

Το Twin Peaks έβαλε τον τρόμο που δεν φαίνεται μέσα στις ζωές μας. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως το κάθε τι μπορεί να γίνει μία προσωποποίηση του Κακού, την ίδια στιγμή όμως μας δίδαξε πως ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του την γελοιότητα του θανάτου.

Τα απανωτά  cliffhanger δεν μας κούρασαν ποτέ, αφήνοντας μας σαν τηλεθεατές με μόνη μας παρηγοριά την υπόσχεση της Λώρα Πάλμερ: «Θα τα ξαναπούμε σε 25 χρόνια.». Κι έτσι κι έγινε, μιας και ο Lynch κράτησε την υπόσχεση του και γύρισε και τρίτη σεζόν το 2017.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved