Αν τις τελευταίες μέρες βλέπεις στις ειδήσεις τη λέξη «θαλάσσιο πάρκο» και νιώθεις λίγο σαν να άνοιξες κατά λάθος κανάλι National Geographic, δεν είσαι μόνος. Όχι, δεν μιλάμε για waterparks με τσουλήθρες ή τα φουσκωτά που τρέχουν πιτσιρίκια στη Μύκονο ή την Disneyland. Τα θαλάσσια πάρκα είναι ένας όρος που ξαφνικά έγινε mainstream, χωρίς κανείς να έχει κάτσει να εξηγήσει σοβαρά τι είναι. Spoiler: έχουν πολύ λιγότερο Instagram και πολύ περισσότερο γεωπολιτική.
Την ίδια ώρα ας μιλήσουμε λίγο για τον καύσωνα Made in Greece
Τα θαλάσσια πάρκα είναι περιοχές μέσα στη θάλασσα που προστατεύονται για λόγους περιβαλλοντικούς, οικολογικούς και -στην ελληνική περίπτωση- στρατηγικούς. Μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες όπου το κράτος περιορίζει ψάρεμα, ναυσιπλοΐα ή ακόμη και τουριστική δραστηριότητα, για να προστατεύσει την υποθαλάσσια ζωή. Και πώς μπήκαν έτσι ξαφνικά στην καθημερινότητά μας;
Μα επειδή ετοιμαζόμαστε να «ανοίξουμε» δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο.
Όλα απλά και ωραία ως εδώ. Αλλά επειδή βρισκόμαστε στη Μεσόγειο και όχι στη Σκανδιναβία, αυτά τα πάρκα είναι επίσης ένας τρόπος να «κλειδώσεις» υδάτινες περιοχές από περίεργες διαθέσεις… γειτόνων. Καταλαβαίνεις.
«Το πιο όμορφο νησί στον κόσμο βρίσκεται στις Κυκλάδες» λένε οι ξένοι
Πού βρίσκονται αυτά τα πάρκα και γιατί ξαφνικά έχουν τόσο ενδιαφέρον;
Μέχρι τώρα, τα θαλάσσια πάρκα ήταν μια «χαριτωμένη» ιδέα για βιολόγους και καταδυτικά ντοκιμαντέρ, όπως π.χ. στη Ζάκυνθο (για τις καρέτα-καρέτα), στην Αλόννησο (για τη μεσογειακή φώκια) ή στη Γυάρο και τα έχουν αγαπήσει κυρίως οι οικοτουρίστες και οι ντόπιοι ψαράδες που πλέον βγάζουν πιο ποιοτικό ψάρι έξω από τις προστατευμένες ζώνες. Ωστόσο, τώρα δεν μιλάμε για «χαριτωμένα».
Και όπως γράψαμε παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα θαλάσσια πάρκα σε κρίσιμες περιοχές όπως το Ιόνιο και το Αιγαίο. Δηλαδή εκεί που παίζει... γεωπολιτικό ζύγι.
Γιατί ξαφνικά; Εδώ το πράγμα μπαίνει σε άλλο level: τα πάρκα αυτά λειτουργούν, μεταξύ άλλων, σαν μια πιο eco-friendly απάντηση σε αυτό που στην ελληνική πραγματικότητα έχουμε μάθει ως «τουρκική προκλητικότητα». Δεν πας και λες «αυτό είναι δικό μου» αλλά «το προστατεύω για το καλό του πλανήτη». Και ταυτόχρονα εξασκείς εθνική κυριαρχία με όρους UNESCO και περιβαλλοντικής διπλωματίας. All in one.
Τελικά, τι να κρατήσεις;
Τα θαλάσσια πάρκα δεν είναι η νέα μόδα επειδή έγιναν viral. Είναι το νέο πεδίο όπου μπλέκονται τουρισμός, περιβάλλον, ασφάλεια και διεθνής πολιτική. Αν θες να το πεις πιο απλά: δεν είναι μόνο για φώκιες, είναι και για φουρτούνες.