Στο “F1: The Movie”, ο Brad Pitt υποδύεται έναν πρώην οδηγό που, στα 60 του, επιστρέφει να τρέξει με τα παιδιά. Ωραίο σαν concept. Όσο ρεαλιστικό, όμως, είναι να βάλεις τον πατέρα σου να παίξει στα playoffs του NBA.
Πώς είναι να ζεις από κοντά ένα Grand Prix της Formula 1 μέσα στο Paddock της McLaren
Γιατί στην πραγματική ζωή, εκεί όπου η Formula 1 είναι ένας ωμός, ασυγχώρητος κόσμος γεμάτος ιδρώτα, πίεση και 6G, ο μέσος άνθρωπος δεν έχει καμία τύχη. Καμία όμως.
Και δεν μιλάμε μόνο για σένα που ζορίζεσαι να παρκάρεις με την κάμερα οπισθοπορείας, αλλά για όλους μας. Το πρόσφατο βίντεο που κυκλοφόρησε (και έγινε viral) δείχνει ακριβώς αυτό: το χάσμα μεταξύ της οδήγησης που ξέρεις και αυτής που απαιτεί η F1. Τόσο μεγάλη που μοιάζει σχεδόν εξωπραγματική.
Νίκο Χούλκενμπεργκ: Η υπομονή 239 αγώνων έγραψε τον δικό της ρομαντικό τερματισμό
Δεν είναι αυτοκίνητο. Είναι πολεμική μηχανή
Πρώτα απ’ όλα, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: το να οδηγήσεις ένα μονοθέσιο F1 δεν είναι «γρήγορη οδήγηση», αλλά σαν να λες «παίζω μπάσκετ κάθε Τετάρτη με τα παιδιά, άρα μπορώ να παίξω εναντίον του Γιάννη Αντετοκούνμπο και να καρφώσω στο πρόσωπό του».
Με λίγα λόγια, ένα μονοθέσιο δεν συγχωρεί τίποτα καθώς δεν έχεις να κάνεις απλώς με ταχύτητα, αλλά με βαρύτητα, με δυνάμεις που πιέζουν το σώμα σου από παντού, με απαιτήσεις συγκέντρωσης και αντοχής που ούτε οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες δεν θα άντεχαν.
Οι επαγγελματίες οδηγοί χάνουν μέχρι και 3 κιλά σε έναν αγώνα. Όχι γιατί κάνουν ζούμπα μέσα στο cockpit, αλλά γιατί οδηγούν υπό 6G δυνάμεις, σε θερμοκρασίες που θα έκαναν και έναν χαμάμ να ιδρώσει.
Το cockpit είναι τάφος για τους αμύητους
Το τιμόνι έχει τόσους διακόπτες όσους και ένας πυρηνικός σταθμός, το φρένο χρειάζεται προθέρμανση, τα λάστιχα επίσης. Αν δεν είναι στην ιδανική θερμοκρασία, είναι σαν να οδηγείς σε παγοδρόμιο.
Ο συμπλέκτης; Ηλεκτρονικός. Για να ξεκινήσεις, χρειάζεσαι ακρίβεια... χειρουργού και σε περίπτωση που δεν τον χειριστείς σωστά, το μονοθέσιο σβήνει πριν καν βγεις από το pit lane, και μαζί του και η αξιοπρέπειά σου.
«F1: The Movie»: Ποιος είναι ο Damson Idris που επιχείρησε να κλέψει την παράσταση από τον Brad Pitt
Θα βγεις απ’ την πρώτη στροφή; Με την καμία
Ας υποθέσουμε πως, με κάποιο θαύμα, έχεις μπει στο μονοθέσιο, έχεις ξεκινήσει και είσαι στον γύρο εξόδου. Έρχεται η πρώτη στροφή. Πατάς φρένο:
- Αν το πατήσεις νωρίς, δεν θα στρίψεις ποτέ.
- Αν το πατήσεις δυνατά, μπλοκάρεις τροχούς και… συγχαρητήρια, μόλις έγινες τρενάκι στο χαλίκι.
- Αν απλά το κοιτάξεις λάθος, σε έφαγε η κατηφόρα.
Και μετά; Οι μύες του λαιμού σου (που έχουν δει γυμναστήριο μόνο στις φωτογραφίες) θα αρχίσουν να παρακαλάνε για οίκτο. Μετά τον πρώτο γύρο, θα βλέπεις αστέρια από την εξάντληση και κυρίως θα μετανιώνεις που μπήκες στο μονοθέσιο του τρόμου.
Οπότε όχι, μην ονειρεύεσαι. Απόλαυσε το θέαμα.
Η Formula 1 δεν είναι για όλους και ούτε πρόκειται να γίνει. Δεν αρκεί να ‘χεις καλό χέρι. Ούτε να ξεκίνησες καρτ στα 5 σου. Θέλει δουλειά, πειθαρχία, μυαλό που λειτουργεί σαν υπολογιστής και σώμα που θα ζήλευε και ο Kobe Bryant.
Γιατί εκεί που πας με 300+ χλμ./ώρα, δεν υπάρχει χρόνος για σκέψη, παρά μόνο ένστικτο και εκπαίδευση. Και οι τύποι αυτοί το έχουν κάνει να μοιάζει απλό, ενώ είναι το πιο δύσκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις με μηχανή και ρόδες.
«F1: The Movie»: Ο τελευταίος γύρος αδρεναλίνης του Brad Pitt
Το F1: The Movie είναι ωραίο σινεμά, αλλά μη σε ξεγελάει. Ούτε ο Brad Pitt δεν θα μπορούσε να κάνει έστω και έναν γύρο χωρίς να βγει με αυχενικό και PTSD.
Και αν το βίντεο σου δίνει την εντύπωση ότι «σιγά μωρέ, το έχω», σε προκαλούμε: μπες σε εξομοιωτή F1 για 10 λεπτά. Αν βγεις χωρίς να ιδρώσεις ή να ζαλιστείς, τότε ίσως να είσαι ο επόμενος Alonso.
To «Rush» θα είναι πάντα η κορυφαία ταινία της Formula 1
Μέχρι τότε, άσε τα τιμόνια σε αυτούς που ξέρουν, απόλαυσε την F1 στην τηλεόραση πιάσε την μπύρα σου και... ζήσε το με ασφάλεια.