Δεν ανήκεις μόνο εσύ σε αυτήν την κατηγορία. Πολλοί παλεύουν με την αϋπνία, το άγχος και τη γενική αίσθηση ότι δεν ξεκουράζονται αρκετά. Ο Martin Seeley, επικεφαλής ειδικός ύπνου της MattressNextDay, μοιράστηκε μερικά σημαντικά tips για καλύτερο ύπνο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε μια τεχνική που ονομάζεται «σεληνιακή αναπνοή».
Τεχνικές αναπνοής κατά της αϋπνίας
1. Η «σεληνιακή αναπνοή» στη ρουτίνα του ύπνου
Ένα από τα πιο υποτιμημένα αλλά αποτελεσματικά tips για καλύτερο ύπνο είναι η εκμάθηση της τεχνικής «σεληνιακής αναπνοής». Πρόκειται για αναπνοή αποκλειστικά από το αριστερό ρουθούνι, ενώ το δεξί παραμένει κλειστό. Έρευνες δείχνουν πως αυτή η τεχνική καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην επίτευξη βαθύτερου, πιο ξεκούραστου ύπνου. Είναι μια απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική πρακτική, ακόμα και για όσους δεν έχουν σοβαρές δυσκολίες στον ύπνο. Όποια τεχνική χαλάρωσης εφαρμοστεί πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει.
2. Τήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Η συνέπεια είναι το κλειδί. Αν κοιμόμαστε και ξυπνάμε κάθε μέρα την ίδια ώρα, το σώμα μας προσαρμόζεται ευκολότερα στον ρυθμό, διευκολύνοντας έτσι τον ύπνο. Επίσης, καλό είναι να υιοθετήσουμε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως διάβασμα, διατάσεις ή διαλογισμό, ώστε να προετοιμάσουμε το σώμα και το μυαλό μας για ξεκούραση.
3. Απόφυγε την καφεΐνη 4–6 ώρες πριν και τα βαριά γεύματα 3 ώρες πριν τον ύπνο
Η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό για ώρες και μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο. Γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε καφέδες, αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά τουλάχιστον 4–6 ώρες πριν ξαπλώσουμε. Το ίδιο ισχύει για τα βαριά γεύματα και το αλκοόλ, τα οποία επίσης διαταράσσουν τον ύπνο.
Προβλήματα ύπνου; Ένα κόλπο για να απενεργοποιήσετε το «σύστημά» σας
4. Κράτησε την κρεβατοκάμαρα στους 15–20°C
Η θερμοκρασία του υπνοδωματίου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Η ιδανική είναι μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου. Το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο. Χρησιμοποίησε ποιοτικά, αναπνεύσιμα σεντόνια και δώσε προσοχή στην άνεση του στρώματος και του μαξιλαριού.
5. Η υπερβολική χρήση οθονών εμποδίζει την παραγωγή της «ορμόνης του ύπνου»
Ο χρόνος μπροστά σε οθόνες πριν τον ύπνο επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να αποκοιμηθούμε. Προσπάθησε να αποφεύγεις κινητά, tablet και υπολογιστές τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείς, για να μπορέσει ο εγκέφαλος να «κατεβάσει ρυθμούς».
6. Το φυσικό φως της ημέρας βοηθά στο να κοιμηθούμε πιο εύκολα το βράδυ
Η έκθεση στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα το πρωί, βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού. Παράλληλα, η τακτική άσκηση ενισχύει την ποιότητα του ύπνου, βοηθώντας μας να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα και να κοιμόμαστε βαθύτερα.