Γιατί μας αρέσει να πιστεύουμε πως ο Ragnar λεηλάτησε το Παρίσι;

Σαν σήμερα οι Βίκινγκς έριξαν τα τείχη του Παρισιού αλλά η πραγματική ιστορία είναι διαφορετική από εκείνη που είδαμε στο τηλεοπτικό “Vikings”.

Αν κάνεις ένα γρήγορο search στην ιστορία της Γαλλίας αναφορικά με την 28η Μαρτίου, τότε δύο είναι τα αποτελέσματα που θα ξεχωρίσεις. Το ένα αποτέλεσμα θα σε οδηγήσει στο 1871 όπου εγκαθίσταται η Κομμούνα του Παρισιού, μία μορφή σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου. Δύο μηνάκια. Ένα μήνα περισσότερο από Τακαμούρι.

Το άλλο αποτέλεσμα είναι πιο σκληρό. Έχει το αίμα χιλιάδων και θα πρέπει να γυρίσουμε στο 845 π.Χ. Πρόκειται για την περίφημη πολιορκία του Παρισιού που κλόνισε για πρώτη φορά τους Φράγκους στην Ευρώπη. Οι Βίκινγκς επιτέθηκαν στο Παρίσι όταν οι Φράγκοι γιόρταζαν το Πάσχα τους (σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο) και ο στόλος των 120 πλοίων και των 4.000 ανδρών ήταν η μεγαλύτερη δύναμη που είχαν δει ποτέ οι Φράγκοι. Η μάχη του Παρισιού είναι τόσο μυθική που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον δημιουργό της σειράς Vikings, Michael Hirst, ο οποίος αποφάσισε να αφιερώσει μία ολόκληρη σεζόν σε αυτή. Αλλά πόσο κοντά βρίσκεται η αλήθεια στη σειρά; Στο άρθρο με τίτλο: “Όταν οι Βίκινγκς λεηλάτησαν το Παρίσι”, έχουμε αναφερθεί διεξοδικά. 

 

 

Η αληθινή ιστορία δεν έχει καμία σχέση με το τηλεοπτικό Vikings

Υπήρξε ή όχι ο Ragnar Lothbrok; Πολλές από τις ιστορίες σχετικά με τη ζωή και την ύπαρξη του θρυλικού Βίκινγκ ηγέτη και βασιλιά είναι ένας συνδυασμός διαφόρων ιστορικών Βίκινγκ ηγετών και βασιλιάδων. Οι φημισμένοι γιοι του, Bjorn ο Σιδηρόπλευρος, Ivar ο Ασπόνδυλος, ο Halfdan Ragnarson, ο Sigurd και ο Ubbe είναι όντως ιστορικές φιγούρες αλλά ο Ragnar Lothbrok μάλλον δεν υπήρξε ποτέ. Συνεπώς ποτέ δε βαφτίστηκε Χριστιανός και ποτέ δεν κατέκτησε το Παρίσι. 

Ωστόσο, ας είμαστε ρεαλιστές. Το τηλεοπτικό έπος “Vikings” δε θα ήταν το ίδιο χωρίς τον Travis Fimmel στον ρόλο του Ragnar Lothbrok. Το μοντέλο που γνωρίσαμε μέσω της καμπάνιας εσωρούχων της Calvin Klein είναι σαν να γεννήθηκε για το ρόλο. Ο μεγάλος του έρωτας με την Λάγκερθα (αχ, Κάθριν Γουίνικ), ο φόβος και τρόμος των Φράγκων και των Αγγλοσαξόνων, η σχέση αγάπης που έγινε σχέση μίσους μετά την προδοσία του αδερφού του, Ρόλο, οι γιοι του που πήραν εκδίκηση για τον θάνατό του από τον Αέλα της Νορθουμβρίας, ο αγρότης που ήταν καρμικό να γίνει βασιλιάς. Το τηλεοπτικό έπος των “Vikings” ήθελε έναν ήρωα και τον βρήκε στο πρόσωπο του Travis Fimmel. 

 

 

Spoiler alert: Αλήθεια πόσοι είναι εκείνοι που ξενέρωσαν και σταμάτησαν τη σειρά στην 4η σεζόν, σεζόν στην οποία εκτελέστηκε ο Ragnar Lothbrok; Αν θέλεις φιλική συμβουλή, μην το κάνεις. Θα σε αποζημιώσει η σειρά παρά την κοιλιά που κάνει.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Ο Travis Fimmel στο ρόλο του Ragnar Lothbrok είναι ο άνδρας που όλοι θέλουμε να γίνουμε. Ο άνδρας που θαυμάζουμε. Γοητευτικός, σκληρός και συνάμα προστατευτικός, έξυπνος, διορατικός, ονειροπόλος. Ο Ragnar απέκτησε μυθικές διαστάσεις όχι μόνο για τις λεηλασίες και τους φόνους. Αλλά για το γεγονός πως σκεφτόταν out of the box. Δε βολευόταν στα στενά όρια που του έθετε η κοινωνία και οι Θεοί. Ήταν ανατρεπτικός και απρόβλεπτος. Και πίστεψέ με δεν υπάρχει κάτι πιο γοητευτικό στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, από το να είναι απρόβλεπτος. Το όνειρό του ήταν να παραμείνει αγρότης μαζί με την οικογένειά του, αλλά η ανάγκη τον οδήγησε να κυνηγήσει τον θρόνο. Ήταν θέλημα Όντιν να συμβεί. Όπως ήταν θέλημα Όντιν να γνωρίσει την ατίμωση στην Βρετανία. Να φυλακιστεί, να διασυρθεί, το τέλος να τον βρει σ’ ένα λάκκο με φίδια. 

 

 

Ο ίδιος, βέβαια, δεν πίστεψε ποτέ στη μοίρα και στα παιχνίδια των θεών. “Δεν πιστεύω στην ύπαρξη των θεών. Ο άνθρωπος είναι ο κύριος της μοίρας του, όχι οι θεοί. Οι θεοί είναι δημιούργημα του ανθρώπου για να δίνουν απαντήσεις, που φοβούνται τόσο πολύ να δώσουν στον εαυτό τους". Τα λόγια του Ragnar Lothbrok τη στιγμή που τον μετέφεραν μέσα στο σιδερένιο κλουβί προς την τελική πράξη.

 

 

Μόνο και μόνο γι’ αυτή τη στιγμή αξίζει να πιστεύουμε ότι υπήρξε ο Ragnar Lothbrok. Είναι η στιγμή που ο Travis Fimmel μπήκε στην Βαλχάλα της 7ης τέχνης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved