Γιατί λέμε «Καλά Κούλουμα» την Καθαρά Δευτέρα;

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση της ημέρας. 

Χταπόδι, καλαμαράκια, ταραμοσαλάτα και χαρταετός είναι μερικές λέξεις για να περιγράψουν την Καθαρά Δευτέρα. Βασικά, υπάρχει και άλλη μία φράση που λέμε και αυτή είναι τα «Καλά Κούλουμα». Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς φτάσαμε να τη λέμε; Πρόκειται για τη φράση που λέμε όλοι την Καθαρά Δεύτερα. Αρχικά να σου πούμε, ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα Κούλουμα. Ενδεικτικά να σου πούμε ότι μεταξύ των πρώτων που επικράτησαν ήταν εκείνη που υποστήριζε ότι η λέξη Κούλουμα προέρχονταν από τη λατινική «CULUMUS», κάτι που ωστόσο δεν είναι απολύτως ασφαλές ως συμπέρασμα, αφού τέτοια λέξη δεν απαντάται στα λατινικά.

 

Ειδικότερα, ξεκινώντας να βλέπουμε τις εκδοχές, να πούμε ότι στην πρώτη εκδοχή τα Κούλουμα είναι αναγραμματισμός του λατινικού «CUMULUS» που σημαίνει «σωρός, αφθονία», αλλά και «τελείωμα». Κάπως έτσι το cumulus έγινε «κούμουλα» και εν συνέχεια μετεξελίχθηκε σε «κούλουμα», με την έννοια ότι την ημέρα αυτή καταναλώνουμε άφθονα νηστίσιμα τρόφιμα, ενώ παράλληλα σηματοδοτείται το τέλος της Αποκριάς.

Μία ακόμη εκδοχή που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι ότι η λέξη «κούλουμα», προέκυψε από την λατινική λέξη «COLUMNA», που σημαίνει «κολώνα». Ειδικότερα, υπάρχει η άποψη ότι ο όρος είναι καθαρά αθηναϊκός και προέρχεται από τις κολώνες του ναού του Ολυμπίου Διός που τις αποκαλούσαν στη νεότερη ιστορία οι Αθηναίοι «columna», «κόλουμνα», «κούλoυμνα», «κούλουμα». Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι προσδιορίζει την αρχή της εορτής που πιθανολογείται κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

5 ψαροταβέρνες στα Βόρεια για φρέσκους ψαρομεζέδες

Σύμφωνα μερικές πληροφορείς που κυκλοφορούν σήμερα είναι ότι με βάση τα όσα είναι γνωστά είναι οι Αθηναίοι πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν την Καθαρά Δευτέρα στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι στους βράχους, μέχρι τη δύση του ηλίου. Σε άλλα έθιμα να αναφέρουμε τον Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, που είναι ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές. Σε κάθε μέρος της Ελλάδας γιορτάζεται διαφορετικά και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις. 

Όπως και να ‘χει, Καλά Κούλουμα από εμάς και Καλή Σαρακοστή.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved