Κυνηγώντας το τέλειο «10αρι» στο Red Bull Cliff Diving

Κλείσε το εισιτήριό σου εδώ!

Μία βουτιά που διαρκεί μόλις 3 δευτερόλεπτα, από τα 27 μέτρα, με ταχύτητα που αγγίζει τα 85χλμ την ώρα και με μόνη βοήθεια τη συγκέντρωση, την ικανότητα και την φυσική κατάσταση. Η σύγκρουση με τον νερό είναι 9 φορές πιο δυνατή από ένα άλμα από τα 10 μέτρα. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό πίσω από την τέλεια βουτιά;

Πολλοί αθλητές κυνηγούν την τέλεια βουτιά προσπαθώντας να αποσπάσουν το περίφημο «10άρι» από τους κριτές και παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι μία τέτοια βαθμολογία είναι «άπιαστο» όνειρο, οι νικητές των Red Bull Cliff Diving δηλώνουν ότι αν το πιστέψεις αρκετά, θα το πετύχεις.

«Το να αποσπάσεις 10άρι είναι μία ολόκληρη διαδικασία που απαιτεί άψογη εκτέλεση. Και τι πρέπει να κάνεις για την άψογη εκτέλεση; Μα φυσικά, να τα κάνεις όλα τέλεια χωρίς το παραμικρό λάθος», δηλώνει ο Jonathan Paredes, cliff diver πρωταθλητής το 2017 από το Μεξικό. «Καλή απογείωση, τεχνική και φυσικά είσοδο στο νερό».

Τα παραπάνω απαιτούν πολύ συγκεκριμένο state of mind – και πολλοί αθλητές έχουν τη δική τους μέθοδο για να το πετύχουν.

«Για να πετύχω την τέλεια βουτιά, πρέπει να είμαι σε ένα θετικό state of mind. Και για να το κάνω αυτό, πρέπει να ξεχάσω όλες μου τις ανησυχίες και να απολαύσω τη στιγμή έτσι ώστε να μπορώ να «αδειάσω» το μυαλό μου από τα πάντα εκτός της βουτιάς».

«Μερικές φορές το νιώθω. Ακούγεται περίεργο, αλλά μερικές φορές φαίνεται με τη μία αν η βουτιά αξίζει το 10άρι», αναφέρει η κριτής από την Αυστρία, Marion Reiff. «Τα βλέπεις όλα να δένουν σε μία μόλις στιγμή – η απογείωση, η είσοδος στο νερό. Και πρέπει ως κριτής να παρατηρείς αν υπάρχει ακόμα και το πιο μικρό λάθος, ή αν μιλάμε για την τέλεια βουτιά που τις αρμόζει το 10αρι».

«Το να πετύχεις το τέλειο 10αρι είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, που δεν μπορώ να περιγράψω. Νιώθεις τόσα πολλά. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Βλέπεις να ανταμείβεται μία προσπάθεια όχι 5 χρόνων αλλά 20 χρόνων προπόνησης», αναφέρει η 5-φορές πρωταθλήτρια από την Νέα Ζηλανδία, Rhiannan Iffland.

«Προφανώς κοιτάμε πολύ προσεκτικά την απογείωση, την «πτήση» και την είσοδο στο νερό, καθώς και την στάση του σώματος – θέλουμε ίσια πόδια – σωστή στάση και εντελώς «καθαρή» είσοδο, χωρίς splash η άγαρμπες ή «ξύλινες» κινήσεις», σχολιάζει ο Jeff Arbon, κριτής από την Αυστραλία.

«Θυμάμαι την τελευταία φορά που πήρα 10άρια από όλους τους κριτές. Ήταν προς το τέλος της σεζόν, στον τελευταίο σταθμό και πως να το πω… ήταν cool. Να βγαίνεις από το νερό και να βλέπεις τους όλους – και τους 5 – κριτές να κρατάνε ψηλά και το 10αρι… Λες στον εαυτό σου ότι αυτό είναι, τα κατάφερα!» αναφέρει ο Catalin Preda.

Μπορείς και εσύ να δεις από κοντά τους αθλητές να τα δίνουν όλα για ένα τέλειο «10αρι» στη Λίμνη Βουλιαγμένη, στις 24 με 26 Μαΐου. Το Red Bull Cliff Diving γιορτάζει φέτος τα 100 stops και η Αθήνα είναι το 99ο. Μην χάσεις ευκαιρία, κλείσε το εισιτήριό σου εδώ και ζήσε απίστευτες cliff diving στιγμές. Και όχι μόνο...

Editorial Clip  - The perfect dive | Red Bull Content Pool

 ©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved