INTIME «Ανατίμηση κατά 0.10 ευρώ στο σουβλάκι»: Το κόβεις ή «σιγά την αύξηση»;

«10 cents σήμερα, άλλα 10 cents σε 4 μήνες. Σε 2 χρόνια θα είναι σίγουρα πρόβλημα. Τώρα όμως;

Ώρες-ώρες σκέφτομαι πόσο προφητικοί ήταν οι Α.Μ.Α.Ν. με εκείνο το Olympic Gyros λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πού να ξέραμε ότι εκείνες οι ατάκες του Σωτήρη Καλυβάτση, «this pit (δηλαδή η πίτα) comes from the ancient Greek δισκοβόλ» θα ήταν μια πιο έγκυρη μαντεψιά και από πρόβλεψη των Simpsons. Πού να ξέραμε ότι μετά από τόσα χρόνια αυτό θα μας γύριζε μπούμερανγκ.

 

 

Ακόμα αναπολώ τις μέρες που με 3,20 ευρώ έπαιρνες δύο τυλιχτά και σήμερα με τα ίδια λεφτά δεν παίρνεις ούτε 2 καλαμάκια. Με το πιτόγυρο να πωλείται γύρω στα 3,20-3,30 ευρώ οι μέρες εκείνες μοιάζουν πραγματικά πολύ μακρινές και έτσι όπως κυλάει η καθημερινότητα μάλλον πάμε για νέα ανατίμηση. Με δήλωση του προέδρου του Σωματείου Ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέα Ανδριανάκη καταλάβαμε ότι είναι αναπόφευκτο να μεταβληθούν οι τιμές προς τα πάνω, ελέω αύξησης στην τιμή του ηλιέλαιου, ελαιόλαδου κ.α.

«Είναι αναπόφευκτο αλλά δεν θα ξεπερνάνε τα 0.10 ευρώ… Όσοι θα κάνουν μεγαλύτερες αυξήσεις, μεταξύ 20 και 30 cents, ενδεχομένως να έχουν πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Ανδριανάκης.

Με μια πρώτη ανάγνωση θα πει κανείς «τι 3.30, τι 3.40. Τι είχαμε, τι χάσαμε» αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, διαφορετικά «χτυπάει» στο μάτι το 3.30 και αλλιώς το 3.50 όσο μικρή διαφορά και αν έχουν σε αξία.

Το χειρότερο όμως από όλα δεν είναι το ότι διαπραγματευόμαστε μερικά cents αλλά το ότι έχουμε παγιώσει το 3ευρο μπροστά από την τιμή. Κάποτε, να θυμίσουμε, βλέπαμε το 2.20 και αλλάζαμε πεζοδρόμιο.

 

 

Φασούλι, φασούλι παραγεμίζει το σακούλι

Δέκα cents τώρα, δέκα cents αργότερα, είκοσι λίγο πιο μετά και δεν ξέρουμε πραγματικά πού θα κάτσει η μπίλια. Αν κάτσει. Σε λίγο θα κόβουμε επιταγή για τον γύρο και θα πληρώνουμε έξτρα τιμή για τις πατάτες, ενώ αν η σος είναι «κοκτέιλ» μουστάρδας και μαγιονέζας θα απαιτείται bitcoin.

Πόσα θα φτάσει τελικά το σουβλάκι;

Η «πλύση εγκεφάλου» του «σιγά-σιγά αυξάνεται» και είναι αυτή που μας κάνει αυτή τη στιγμή να λέμε «10 cents δεν είναι και τίποτα», αλλά αν κάνουμε την ίδια κουβέντα σε 2 χρόνια μάλλον θα καταριόμαστε τη στιγμή που το ξεστομίσαμε, βλέποντας το αγαπημένο μας πιτόγυρο να ξεπερνάει τα 4μιση ευρώ.

Είναι σαν τη βενζίνη ένα πράγμα. Έχουμε δει το λίτρο να ξεπερνάει τα 2.2 ευρώ και τελευταία αισθανόμαστε και ευλογημένοι που πήγε 1.86 ευρώ. Μέχρι να ανέβει και πάλι.

Το ερώτημα είναι άλλο. Το κόβεις το σουβλάκι, όντας ξενερωμένος από την ανατίμησή του ή βαστάει ακόμα η τσέπη σου;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved