Για να πίνουμε καφέ πρέπει πρώτα να μάθουμε να τον προστατεύουμε

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Καφέ, ας βάλουμε σε πρώτο πλάνο τη βιωσιμότητά του και μετά την κατανάλωση.

Καλό μήνα είπαμε; Σαφώς και είπαμε. 1η Οκτωβρίου σήμερα και ένα καφεδάκι θα το πιούμε για να ανοίξει το μάτι μετά την έξοδο του Σαββάτου. Την ίδια στιγμή όμως είναι και η μέρα που γιορτάζουμε το αγαπημένο ρόφημα όλου του κόσμου. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ και είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε κάποια πράγματα παραπάνω για το δημοφιλές αφέψημα το οποίο, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε κρίση μαζί με το περιβάλλον.

Πώς θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά, από τη στιγμή που η πρώτη ύλη, δηλαδή οι κόκκοι καφέ προέρχονται από την ίδια τη Γη, και η παραγωγή του προκαλεί εξίσου επιβάρυνση στο περιβάλλον; Αν αναλογιστούμε και μόνο ότι προκειμένου να επεκταθούν οι χώροι καλλιέργειας κόκκων, κόβονται πολλά δέντρα γίνεται σαφές ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ένα επιπλέον «βαρίδι» στη χλωρίδα συμβάλοντας στην κλιματική κρίση που βρίσκεται ο πλανήτης μας.

Γιατί μια κούπα ζεστού καφέ μας φέρνει πιο κοντά;

 

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, πλάι στον καφέ ήρθε να πλασαριστεί μια λέξη που αποτελεί βασικό μοχλό της καθημερινότητας, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζει την «πράσινη» εποχή που διανύουμε. Η Βιωσιμότητα.

 

 

Aς είναι ο καφές η ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε όλοι παραπάνω

Για να έχουμε (καφέ) πρέπει πάντα να προσέχουμε. Το δρόμο έχουν ανοίξει οι ίδιες οι εταιρείες παραγωγής καφέ, οι οποίες έχουν προσανατολιστεί σε διαφορετική πολιτική προκειμένου να προστατέψουν το περιβάλλον κατά πρώτο λόγο, το προϊόν αλλά και τους ίδιους τους καλλιεργητές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε χώρες που οι συνθήκες διαβίωσης και εξέλιξης δεν είναι πάντοτε ευνοϊκές.

Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, μπορούμε όλοι εμείς που χαλάμε 20ευρα καθημερινά στους καφέδες μας, να είμαστε πιο πρακτικοί απέναντι στο περιβάλλον και, κατ’ επέκταση, στο αγαπημένο μας προϊόν.

Είναι βέβαιο ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι αυτό το χάρτινο καλαμάκι για τον καφέ είναι αυτοταπείνωση, ωστόσο πλέον πρέπει να το αποδεχτούμε και προχωρήσουμε. Η ουσία είναι όμως να μην μένουμε στα χάρτινα καλαμάκια μόνο αλλά να δίνουμε παραπάνω έμφαση σε κάθε μας παραγγελία.

 

snapbythree my g6e641CiHFQ unsplash

 

Όταν παίρνουμε καφέ on the go, για παράδειγμα, μπορούμε κατά την παραγγελία, να έχουμε μαζί μας ένα μεταλλικό ή ποτήρι-θερμός από το σπίτι μας προκειμένου να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον με έξτρα απόβλητα.  Εάν αυτό δεν καθίσταται δυνατόν τότε, το να επιλέξουμε μια καφετέρια που σερβίρει το αγαπημένο μας ρόφημα σε χάρτινη συσκευασία και όχι σε πλαστική είναι καλή μια καλή λύση για να συνδράμουμε με πλάγιο τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και του καφέ.

Ένας από μας δεν αλλάζει τον ελληνικό καφέ με τίποτα.

Εφόσον δεν έχουμε καταλάβει ακόμα το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε βιώσιμες συνήθειες προς ώφελος του πλανήτη μας, ας είναι ο καφές εκείνος που θα σταθεί η αφορμή για να αποκτήσουμε πιο υπεύθυνη και, ταυτόχρονα, φιλική προς το περιβάλλον ρουτίνα. Όσο θα είναι υγιές το περιβάλλον μας, τόσο υψηλής ποιότητας θα είναι ο καφές τον οποίο απολαμβάνουμε. Όπως έχουν έρθει τα μη αποσπώμενα καπάκια για να μας δημιουργήσουν μια έξτρα ευαισθησία προς το περιβάλλον, έτσι και ο καφές μπορεί να είναι λειτουργήσει ευεργετικά ως σανίδα προστασίας του πλανήτη μας.

Πόσοι άνθρωποι έχουν υποστηρίξει άλλωστε ότι χωρίς καφέ δεν μπορούν να λειτουργήσουν; 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved