Το να πληρώνεις για το πορνό πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση

Αν κάτι μας έμαθε το ντοκιμαντέρ του Netflix, «Money Shot: The Pornhub Story», είναι πως η πληρωμή για πορνό συμβάλλει ενεργά στο να διασφαλιστεί ότι είναι ηθικό, συναινετικό και ασφαλές.

Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το trailer του «Money Shot: The Pornhub Story», όλοι μιλούσαν γι’ αυτό. Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αναφορικά με το Pornhub και τους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση, κυκλώματα διακίνησης και παιδική πορνογραφία στον ιστότοπο. Εξετάζονται ισχυρισμοί πως όχι μόνο γνώριζε ο ιστότοπος για αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, αλλά επωφελήθηκε ενεργά από αυτήν. Δεν πέφτουμε και από τα σύννεφα.

Το Pornhub είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος πορνό στον πλανήτη, με 3,5 δισεκατομμύρια επισκέπτες μηνιαίως. Αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από το Netflix, ή οποιονδήποτε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Και μέχρι πρόσφατα, είχε ένα πολύ καλό όνομα. Ήταν το αναιδές, διασκεδαστικό και αποδεκτό πρόσωπο του πορνό, δημιουργώντας έξυπνες διαφημίσεις, ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και «νοικιάζοντας» διαφημιστικές πινακίδες στην Times Square. Το Pornhub έμοιαζε λίγο με τα McDonald's του πορνό — μια τεράστια εταιρεία που πίστευες ότι δεν πρόκειται να συναντήσεις κάτι πολύ σκοτεινό, πολύ περίεργο ή παράνομο.

Στα τέλη του 2020, το Pornhub πήρε την απόφαση να αφαιρέσει όλο το περιεχόμενο από μη επαληθευμένους χρήστες και αυτό είναι ένα από τα κεντρικά σημεία του ντοκιμαντέρ. Τα αφεντικά της MindGeek -της μητρικής ομπρέλας που κατέχει το Pornhub και μια σειρά από άλλους ιστότοπους και στούντιο πορνό- είπαν ότι οι μη επαληθευμένοι λογαριασμοί ήταν η ρίζα του προβλήματος παράνομου περιεχομένου στον ιστότοπο. Μη επαληθευμένοι χρήστες θα μπορούσαν να είναι οποιοσδήποτε, αλλά ένας επαληθευμένος χρήστης (μπορεί να είναι και ένας πορνό ερμηνευτής που ανεβάζει απευθείας το περιεχόμενό του ή ένα καθιερωμένο στούντιο πορνό) πρέπει να αποδείξει την ταυτότητά του. Για προφανείς λόγους, κάποιος που εν γνώσει του ανεβάζει παράνομο περιεχόμενο δε θα θέλει να παρέχει αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο, οι επικριτές του Pornhub ισχυρίζονται ότι η κατάργηση περιεχομένου από μη επαληθευμένους χρήστες δεν ήταν η λύση. Το ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιεχόμενο στον ιστότοπο που μεταφορτώθηκε χωρίς συναίνεση και τα αιτήματα των ατόμων να αφαιρεθεί αυτό το περιεχόμενο αντιμετωπίστηκαν με προφανή αδιαφορία.

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει επίσης ότι το Pornhub βρήκε μια λύση για να κερδίσει χρήματα έμμεσα από περιεχόμενο που έχει αφαιρεθεί. Υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα ενός βίντεο που αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο κατόπιν αιτήματος του NCMEC (Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Εκμεταλλευόμενα Παιδιά). Αντί να διαγράψει ολόκληρη τη σελίδα, το Pornhub απλώς αφαίρεσε το βίντεο, αλλά άφησε όλα τα μεταδεδομένα, τα σχόλια και τις διαφημίσεις banner στη θέση τους. Έτσι, παρά την κατάργηση του ίδιου του βίντεο, εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα μέσω της διαφήμισης, της καταγραφής δεδομένων και της υπόδειξης των χρηστών σε παρόμοιο περιεχόμενο.

 

 

Αρκετοί επώνυμοι παραγωγοί ερωτικοί περιεχομένου εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ, εν μέρει για να υπερασπιστούν το Pornhub ως έναν σημαντικό τρόπο για να διαφημίσουν τον εαυτό τους και να κερδίσουν χρήματα. Επισημαίνουν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ αυτού που κάνουν, δηλαδή της δημιουργίας νόμιμων και συναινετικών πορνό και του φερόμενου παράνομου περιεχομένου που προκάλεσε την αντίδραση κατά του Pornhub. «Δεν υπάρχει μη συναινετικό πορνό», λέει η πρωταγωνίστρια Siri Dahl στο ντοκιμαντέρ. «Αυτό δεν είναι πορνό, είναι βιασμός».

Πολλοί παραγωγοί και πρωταγωνιστές πορνό βρέθηκαν ξαφνικά να κατηγορούνται και να παίζουν στην ίδια κατηγορία με τους διακινητές παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, κάτι που είχε καταστροφικές συνέπειες και ανάγκασε πολλούς να βρουν νέες πλατφόρμες στις οποίες θα μπορούσαν να διαφημιστούν.

Ο πρωταγωνιστής πορνό Wolf Hudson, για παράδειγμα, ο οποίος έχει 72,9 χιλιάδες συνδρομητές στο Pornhub, εξηγεί με ειλικρίνεια πώς το εισόδημά του αυξήθηκε περίπου 10.000 δολάρια το μήνα όταν μετακόμισε στο OnlyFans. Η Dahl περιγράφει επίσης το OnlyFans ως την πιο αξιόπιστη και τακτική πηγή εισοδήματός της, αλλά υπερασπίζεται το Pornhub σε όλο το ντοκιμαντέρ. Θεωρεί πως ο πιο mainstream και γνωστός ιστότοπος πορνό στον πλανήτη εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή της.

Το πιο διάσημο ζευγάρι ερασιτεχνών στο Pornhub βγάζει απίστευτο μισθό

Ενώ παρακολουθείτε το ντοκιμαντέρ, μια κραυγαλέα αλήθεια αρχίζει να εμφανίζεται. Το πρόβλημα με το Pornhub είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούν έσοδα από το δωρεάν περιεχόμενό τους. Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό. Πώς λειτουργεί λοιπόν αυτό; Όταν κάνετε αναζήτηση για περιεχόμενο στο Pornhub, οι προτιμήσεις σας συγκεντρώνονται και τα δεδομένα πωλούνται. Ακριβώς όπως όταν ψωνίζετε στο διαδίκτυο ή δημοσιεύετε για κάτι στο Facebook, αφήνετε ένα ίχνος δεδομένων που είναι απίστευτα πολύτιμο για εταιρείες που μπορεί να θέλουν να σας πουλήσουν κάτι στο μέλλον. Μπορεί να μην το προσέξετε αμέσως, αλλά τα διαφημιστικά banner που βλέπετε στο Pornhub είναι επίσης προσαρμοσμένα σε εσάς. Αυτή είναι μια σημαντική ροή εσόδων για τον ιστότοπο. Όσο πιο συγκεκριμένες επιλογές είναι διαθέσιμες (και το Pornhub έχει μόλις τρία εκατομμύρια δωρεάν διαθέσιμα βίντεο), τόσο πιο λεπτομερή είναι τα δεδομένα που μπορούν να συλλεχθούν και να πωληθούν.

Αλλά αν κάθε χρήστης πλήρωνε συνδρομές στο αγαπημένο του στούντιο ή καλλιτέχνη, πιθανότατα αυτό το μοντέλο δημιουργίας εσόδων θα άρχιζε να καταρρέει. Ξαφνικά, περισσότερα χρήματα θα πήγαιναν απευθείας στους καλλιτέχνες και ο ιστότοπος θα αναγκαζόταν να επικεντρωθεί στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανατριχιάζουν με την ιδέα να πληρώσουν για πορνό. Υπάρχει, για κάποιο λόγο, ένα αίσθημα ότι η πληρωμή για πορνό είναι κάπως απελπιστική. Ή ότι εάν πληρώνετε για μια συνδρομή πορνό, αυτό πρέπει να οφείλεται στο ότι σας αρέσει κάτι «περίεργο». Αυτό είναι ένα γελοίο επιχείρημα αν λάβουμε υπόψη την ποσότητα του δωρεάν περιεχομένου στο Pornhub και την ποικιλία των βίντεο που καλύπτουν κάθε είδους παρανομίες. Κι ενώ ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παραδέχεται ελεύθερα ότι απολαμβάνει πορνό ( 91,5% των ανδρών και 60,2% των γυναικών είπαν ότι παρακολούθησαν πορνό τον περασμένο μήνα), πολύ λιγότεροι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για αυτό. Σύμφωνα με μια έρευνα , μόνο το 10% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι παρακολουθούν τακτικά πορνό έχουν οποιοδήποτε είδος συνδρομής επί πληρωμή.

 

 

Όλα αυτά συνδέονται με τα ευρύτερα ζητήματα της κοινωνίας με το σεξ και τη σεξουαλική εργασία, ειδικότερα. Αν και όλοι παραδεχόμαστε ευχαρίστως ότι το σεξ πουλάει, υπάρχει ακόμα ένα ταμπού σχετικά με την αγορά σεξ, και αυτό επεκτείνεται και στο πορνό. Ωστόσο για να αλλάξει η τάση, χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας. Μια αλλαγή που να βλέπει τους πορνό πρωταγωνιστές και παραγωγούς ως ακριβώς αυτό: ερμηνευτές. Αυτό που κάνουν πρέπει να θεωρείται έγκυρο, επιδέξιο, δημιουργικό και όπως και για άλλες μορφές ψυχαγωγίας, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να πληρώνουμε.

Ήρθε η ώρα να ανατρέψουμε την αφήγηση στο δωρεάν πορνό. Αν υπάρχει κάτι που μας δείχνει το Money Shot: The Pornhub Story, είναι ότι το δωρεάν πορνό είναι το πρόβλημα. Η πληρωμή για πορνό συμβάλλει ενεργά στο να διασφαλιστεί ότι είναι ηθικό, συναινετικό και ασφαλές. Η πληρωμή για πορνό πρέπει να είναι ο κανόνας.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved