Ηρόδοτος: 10 σοφά και διαχρονικά λόγια του Πατέρα της Ιστορίας

"Οι ελεύθεροι λαοί οφείλουν να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον σ' όποιον απειλεί την ελευθερία τους, σ' όποιον καταπατάει τα εδάφη τους" και άλλες 9 ατάκες. 

Θεωρείται ο θεμελιωτής της επιστήμης της ιστορίας. Ο Ηρόδοτος γεννήθηκε το 484 π.Χ. στην Αλικαρνασσό και πρόκειται για έναν αρχαίο Έλληνα ιστορικό, γεωγράφο και περιηγητή του 5ου αιώνα π.Χ. Έχει συγγράψει το έργο οι «Ιστορίαι» και πρόκειται για ένα αρχείο που αναφέρεται στους πολέμους μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων γεωγραφικών και εθνογραφικών πληροφοριών. Παρόλο που κάποιες από τις ιστορίες του ήταν ευφάνταστες και άλλες ανακριβείς, ο ίδιος αναφέρει πως κατέγραφε μόνο ό,τι του έλεγαν και ήταν συνήθως σωστός στις πληροφορίες του.

Μαθήματα αθυροστομίας από τους αρχαίους Έλληνες

Χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως «Πατέρας της Ιστορίας» από τον Κικέρωνα και προερχόταν από εύπορη και φιλομαθή οικογένεια, ενώ ανατράφηκε σ' ένα περιβάλλον σεβασμού του Ομήρου και παλαιών θρύλων. Ο πατέρας του λεγόταν Λύξης, η μητέρα του Δρυώ, και ο αδελφός του Θεόδωρος. Ο σημαντικότερος όμως συγγενής του ήταν ο θείος του, επικός ποιητής και τερατοσκόπος, Πανύασις. Από το όνομα του πατέρα και του θείου του, που είναι καρικά, και της μητέρας και αδελφού του, που είναι καθαρά ελληνικά, φαίνεται ότι η καταγωγή του από πατέρα ήταν καρική και από μητέρα ελληνική.

 

 

10 σοφά λόγια του Θαλή που οφείλεις να βάλεις στη ζωή σου

Αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές μορφές της αρχαίας Ελλάδας και παρακάτω θα θυμηθούμε τα πιο σοφά και διαχρονικά λόγια του.

  • Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος που να προτιμάει τον πόλεμο απ' την ειρήνη. Γιατί στον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ αντίθετα στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους.
  • Όσο κι αν η ζωή είναι μικρή, κανείς απ' όλους δεν υπήρξε αδιάκοπα τόσο ευτυχισμένος, που να μην πεθύμησε πολλές φορές, και όχι μόνο μία, το θάνατο παρά τη ζωή. Οι συμφορές και οι αρρώστιες κάνουν να φαίνεται η ζωή σαν να έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ αυτή έχει μικρή. Έτσι, όταν η ζωή γίνεται βάρος, ο θάνατος είναι το καλύτερο καταφύγιο για τους ανθρώπους.
  • Μάθε ότι οι περιστάσεις κυβερνούν τους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι τις περιστάσεις.
  • Έτσι, όταν η ζωή γίνεται ανυπόφορη, ο θάνατος γίνεται ένα πολύ προτιμότερο καταφύγιο για τον άνθρωπο.
  • Όταν βυθίζεται το κρασί επιπλέουν τα λόγια.
  • Εγώ οφείλω να πω αυτά που μου είπαν, χωρίς να έχω καμιά απολύτως υποχρέωση να τα πιστέψω.
  • Οι ελεύθεροι λαοί οφείλουν να μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις εναντίον σ' όποιον απειλεί την ελευθερία τους, σ' όποιον καταπατάει τα εδάφη τους.
  • Ο βασιλιάς έχει μεγαλύτερη δύναμη από τον κοινό άνθρωπο και το χέρι του φτάνει πολύ μακριά.
  • Τα αυτιά πιστεύουν πιο δύσκολα απ' τα μάτια.
  • Τα ανθρώπινα πράγματα μοιάζουν με έναν τροχό, που γυρίζει αδιάκοπα και δεν αφήνει πάντοτε τους ίδιους ανθρώπους να ευτυχούν.


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved