Το «Die Hard» μου έμαθε πώς να είμαι ένας γνήσιος cowboy τα Χριστούγεννα

Το «Yippee Ki-Yay» κάθε χρόνο μας στοιχειώνει και μάθαμε πως βγήκε η πιο χαρακτηριστική φράση της ταινίας.

“Yippee-Ki-Yay, Motherf*cker!”, ακούμε σε πολλές σκηνές έναν εμβληματικό Bruce Willis να ψιθυρίζει καλυμμένος από ένα στρώμα σκόνης και αίματος την ώρα που με τον αναπτήρα του βάζει φωτιά σε ένα ολόκληρο αεροπλάνο που απογειώνεται. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς σημαίνει αυτή η παράξενη φράση που ξεστομίζει αρκετές φορές ο John McClane. Η κινηματογραφική ιστορία σηκώνει τα χέρια ψηλά για άλλη μία φορά. Εμείς όμως ξέρουμε κάτι που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος. Ναι, τα Die Hard είναι ταινιάρες και για πάντα θα μείνουν στη καρδιά μας. Είναι κάτι τέτοιες λεπτομέρειες όμως που κάνουν τις ταινίες ακόμη πιο cult. Ποιος όμως μπορεί να πει με σιγουριά τι σημαίνει αυτή η φράση; (πέρα από το ακραία επεξηγηματικό Motherf*cker που μάλλον όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει).

 

 

Μόνο οι Ισπανοί κατάλαβαν την πραγματική αιτία του θανάτου του Bruce Lee

Το “Yippee-Ki-Yay” όμως τι είναι; Μοιάζει σαν φράση που θα έλεγε ένας εξωγήινος που μόλις έχει προσγειωθεί σε κάποια μικρή πόλη του Τέξας. Όπως και να ‘χει, δεν πρόκειται να αφήσουμε τον McClane να ξεφύγει χωρίς να μας πει τι σημαίνει αυτή η τρελή φράση.

 

 

Πάμε όμως να αναλύσουμε λίγο τη φράση κομμάτι το κομμάτι μπας και τελικά βγάλουμε κάποια άκρη με αυτό το κινηματογραφικό μυστήριο. Το «Yip» σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης μας έρχεται από τον 15ο αιώνα και σημαίνει να «κελαηδάς σαν νεαρό πουλί(!)». Το 1907 όμως έχουμε ένα update στον όρο και μαθαίνουμε πως το «Yip» το λέει κάποιος όταν παραπονιέται, όταν γκρινιάζει. Ο όρος «Yipee» έρχεται ακόμη πιο μετά, το 1920, από ένα μυθιστόρημα του Sinclair Lewis και χρησιμοποιείται με πιο χαρούμενη χροιά.

Είπε κανείς ότι το «Die Hard» δεν είναι χριστουγεννιάτικη ταινία;

Και προχωράμε το «Ki-Yay» το οποίο το βρίσκουμε σε ένα τραγούδι του Bing Crosby, το ‘I’m An Old Cowhand’. Πώς όμως όλο αυτό κατέληξε στο σενάριο μίας action ταινίας; Για όλα φταίει ο σεναριογράφος Steven E. de Souza ο οποίος έμαθε πως και ο Willis ήταν φαν του συγκεκριμένου τραγουδιού, αποφάσισε να το βάλει στους διαλόγους και τελικά να γίνει μία φράση αθάνατη που ουσιαστικά δηλώνει ενθουσιασμό για κάτι. Στην περίπτωση του McClane δηλώνει μάλλον τον ενθουσιασμό του που τους ξεπαστρεύει όλους και πάει σπίτι του χαλαρός για Χριστούγεννα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved