Το «έξυπνο» φανάρι άραγε θα αλλάξει κάτι στους δρόμους της Αθήνας;

Πολύ αμφιβάλλουμε αλλά πάντα ελπίζουμε σε έναν καλύτερο Έλληνα οδηγό.

Στόχος είναι να τους εντοπίζει αυτόματα αλλά και να βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στην πόλη. Τι όμως σας κάνει να πιστεύετε πως ο Έλληνας οδηγός θα αλλάξει τακτική; Μαγκιά και γκάζι στην παραλιακή. Αυτός είναι ο Έλληνας οδηγός και πολύ δύσκολα ένα έξυπνο φανάρι θα τον αποτρέψει από το να κάνει το μοιραίο χαζό λάθος που ίσως να κοστίσει ζωές. 

Ο έξυπνος φωτεινός σηματοδότης της Λεωφόρου Ποσειδώνος λειτουργεί στα «κόκκινα», φακελώνοντας όσους καίνε το φανάρι. Κα τι σε κάνει να πιστεύεις πως μία ωραία νύχτα που ο οδηγός θα έχει πάει μπουζούκια και θα έχει μέσα φίλους και κοπέλα, θα τον σταματήσει ένα έξυπνο φανάρι; Εδώ δεν θα θυμάται που είναι ο δρόμος και που η θάλασσα, όχι να θυμάται που είναι το έξυπνο φανάρι. Πλάκα κάνουμε; Πρέπει να γεμίσει η Αθήνα φανάρια ρε παιδιά, ένα τι να σου κάνει το καημένο; 

Σε λειτουργία έχει τεθεί ο πρώτος «έξυπνος» φωτεινός σηματοδότης στην Ελλάδα, του οποίου ο στόχος είναι να εντοπίζει αυτόματα τους παραβάτες αλλά και να βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας στην πόλη. Καλά σαράντα δηλαδή, μέχρι ο Έλληνας οδηγός να πάρει χαμπάρι τι γίνεται θα έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου. Εδώ δεν ξέρουμε τι σημαίνουν τα κίτρινα βελάκια που αναβοσβήνουν μαζί με το πράσινο. Πόσες και πόσες φορές δεν πάνε να πατήσουνε τον πεζό τον κακομοίρη τον τουρίστα που έχει έρθει από τον πολιτισμό και τους ποδηλατόδρομους και σκάει ο κάγκουρας με το φτιαγμένο και πάει να περάσει από πάνω του και στο τέλος του ζητάει και τα ρέστα; Το έξυπνο φανάρι θα τον κόψει τώρα. Καλά. 

Δεν σταματά να κόβει πρόστιμα το φανάρι που βρίσκεται στον Νότιο Τομέα του λεκανοπεδίου Αθηνών, φωτογραφίζοντας τους οδηγούς που «καίνε» τον ερυθρό σηματοδότη, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Πραγματικά ακούγεται σαν αστείο όλο αυτό έτσι. Σαν ανέκδοτο. Από τον Έλληνα πρέπει να το πάρεις το τιμόνι αν δεν θες να κάνει παράβαση. Βέβαια θα βρει αυτός τρόπο να την κάνει πάλι την κουτσουκέλα του στο δρόμο, το έχουμε στο αίμα μας το παράνομο τι να κανουμε. Τα έξυπνα φανάρια πρέπει να είναι πολλά όχι ένα σε ένα σημείο της πόλης. Ατυχήματα γίνονται παντού. Πάρτε κι άλλα παιδιά, εδώ χανόμαστε. 

 

 
 

Το συγκεκριμένο φανάρι βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την Καλαμακίου προς Πειραιά και λειτουργεί πιλοτικά από την Περιφέρεια Αττικής. Παιδιά, ας το πάρουμε χαμπάρι, ένα δεν φτάνει. Αφού ο Έλληνας μόνο με φοβέρα καταλαβαίνει και μόνο αν του αγγίξεις τη τσέπη, σίγουρα καλή αρχή είναι το ξύπνιο το φαναράκι, αλλά είπαμε, ένα δεν φτάνει, κάντε εκεί μια μαζική παραγγελία ρε παιδιά, κάντε κάτι ουσιαστικό. Τι περιμένετε δηλαδή να πεθάνει κι άλλος κόσμος στους δρόμους; Δόξα τω Θεώ τους φόρους μας τους πληρώνουμε.

Πώς λειτουργεί το φανάρι στην Παραλιακή; Συνδέεται με κάμερα που βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο και είναι συνδεδεμένη με τον φωτεινό σηματοδότη, οπότε μόλις «ανάψει» κόκκινο φωτογραφίζει τις πινακίδες των αυτοκινήτων, οι οδηγοί των οποίων έχουν προβεί σε παράβαση. Σχεδόν όλοι δηλαδή. Μιλάμε για μακελειό. Είναι σαν να ψάχνουμε την βελόνα στα άχυρα που λέμε. Τι να σου κάνει το ένα το κακόμοιρο μπροστά σε τόσους κάφρους;

Έρευνα: Πόσο συχνά μας πέφτει το κινητό από τα χέρια;

 
 

Η κάμερα είναι προγραμματισμένη για να αποθηκεύει μια σειρά φωτογραφιών, ώστε η πορεία του οχήματος να είναι κατανοητή. Χμ, μάλιστα, η κάμερα είναι προγραμματισμένη, οι οδηγοί όμως τι είναι; Εδώ δεν νοιάζονται για τα βασικά. Αλλά είπαμε ο Έλληνας μόνο αν τον ακουμπήσεις στην τσέπη θα σκιαχτεί. Αλλά να σου πω ξέρει αυτός τι θα κάνει, για να το αποφύγει απλά θα πηγαίνει από άλλο δρόμο. Γι' αυτό αφήστε τις τσιγκουνιές και βάλτε πολλά έξυπνα φανάρια μπας και σωθουμε.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved