Ο παστουρμάς είναι για όσους ξέρουν να σέβονται τα αλλαντικά

Και η ιστορία του είναι τόσο πλούσια όσο και η γεύση του.

Ο παστουρμάς είναι ένα αλλαντικό που δεν είναι για όλους. Σίγουρα το λες κάπως βαρύ από την άλλη έχει λάτρεις σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία του θα μας ταξιδεύσει μέσα στις εποχές και στο χρόνο. Η ιστορία του είναι κάτι παραπάνω από μία ιστορία φαγητού.

Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη pastırma et που σημαίνει πιεσμένο κρέας στα τουρκικά, πιθανόν εξαιτίας της συνήθειας των τουρκικών φύλων να έχουν μαζί τους παστό κρέας μέσα σε ειδικές τσέπες της σέλας τους, οι οποίες βρισκόταν κάτω ακριβώς από τους μηρούς του ιππέα.

 

 

Σύμφωνα με τον Ιούλιο Πολυδεύκη (αναφερόμενο στη διεθνή βιβλιογραφία ως Pollux), Έλληνα λεξικογράφο, ρήτορα, σοφιστή και φιλόσοφο, «πασταὶ δ’ εἰσίν͵ ὡς Εὔπολίς φησί͵ ζωμὸς ἀλφίτων μέτα», δηλαδή οι παστές είναι ζωμός ανακατεμένος με αλεύρι. Έτσι αναφέρει στο έργο του Ονομαστικόν περί το 180 μ.Χ..

 

 
 

Ο παστουρμάς (ή παστρουμάς) είναι αλλαντικό που είναι διαδεδομένο σε όλη την κεντρική και δυτική Ασία. Είναι το αντίστοιχο με το "σαλάδο" των ναυτικών.

 

 
 

«Ἀριστοφάνης δέ φησί χορδαί, φῦσκαι, πασταί, ζωμός, χόλικες.» Ο Πολυδεύκης αναφέρεται στην κωμωδία οι «Ιππής», αναφορά που δείχνει ότι η λέξη παστός βρίσκεται σε συνεχή χρήση από το 424 π.Χ., έτος που ο Ἀριστοφάνης έλαβε για πρώτη φορά μέρος με κωμωδία στα «Λήναια», διδάσκοντας τους «Ιππής», κερδίζοντας την πρώτη του διάκριση, τα «Πρωτεία».

Δες εδώ αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ιστορία του παστουρμά:



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved