Πόση ζημιά προκαλείται στον εγκέφαλό σου όταν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες

Μια καθηγήτρια του της ιατρικής σχολής του Harvard εξηγεί.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Telegraph, η Δρ Rebecca Robbins ανέλυσε γιατί ακόμα και μια ώρα ύπνου λιγότερη έχει μεγάλη διαφορά στη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Μια ώρα μπορεί να αποσυντονίσει το βιολογικό μας ρολόι με πολύ μεγάλες συνέπειες. Κάθε φορά που αλλάζουμε τη ρουτίνα του ύπνου μας κατά μία ώρα ή περοσσότερο, στέλνουμε μηνύματα στον εγκέφαλο ότι προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε μια νέα ζώνη ώρας. Αυτό κάνει πιο δύσκολη την αμέσως επόμενη φορά που θα πέσουμε για ύπνο.

 

 

Επίσης ο ύπνος σχετίζεται με την απορρόφηση των τοξινών που εκλύει ο εγκεφαλός μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που «πειράζουμε» τον ύπνο μας, γίνεται πιο δύσκολη η διαχείριση αυτών των τοξινών. Αυτές οι τοξίνες συνδέονται ευθέως με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες όπως η άνοια και το Alzheimer.  

Έτσι θα καταφέρεις να σε παίρνει ο ύπνος μέσα σε δύο λεπτά

Παράλληλα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο ύπνος σχετίζεται ακόμα και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ειδικά με την αντιμετώπιση των ιών. Η έλλειψη ύπνου κάνει τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιογενείς λοιμώξεις, ακόμα και στον SARS-Cov-2. Στις ίδιες μελέτες έχει βρεθεί ότι ο καλός ύπνος βοηθά στην ταχύτερη παραγωγή αντισωμάτων όταν έχει προηγηθεί εμβολιασμός. 

 

 

Δυστυχώς ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι διατηρούν μια σταθερή ρουτίνα ύπνου λόγω των σύγχρονων ρυθμών της καθημερινότητας. Ακόμα και στην περίπτωση που εμείς δεν μπορούμε να έχουμε έναν σταθερό κύκλο, ας φροντίσουμε να τον έχουν τα παιδιά μας. Οι μικρές ηλικίες λόγω σχολείου είναι πιο εύκολο να αποκτήσουν μια ρουτίνα ύπνου που θα τους βοηθήσει πάρα πολύ στην υγιή ανάπτυξη. 

5 τροφές που θα σε κάνουν να κοιμηθείς πιο εύκολα

Για εμάς τους ενήλικες που δεν μπορούμε να πετύχουμε ένα γεμάτο οκτάωρο ύπνου, η Δρ Robbins προτείνει να εφαρμόσουμε κάτι πολύ σαν πρόταση, αλλά κομμάτι δύσκολο στην πράξη, να μην έχουμε τα μάτια μας στην οθόνη του κινητού μέχρι να μας πάρει ο ύπνος

Τα μάτια μας χρειάζονται μια μικρή αποχή από την μπλε ακτινοβολία που εκπέμπουν οι οθόνες των κινητών, των υπολογιστών και των tablet, πριν πέσουμε για ύπνο. Τουλάχιστον 20 λεπτά, αλλά αν γίνεται και λίγο περισσότερο, πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας ξεκούραστα πριν τον ύπνο. Για να το κάνουμε πιο εύκολο μπορούμε να κάνουμε έναν ολιγόλεπτο διαλογισμό ή να διαβάσουμε κάτι που δεν εκπέμπει ακτινοβολία, όπως ένα τυπωμένο βιβλίο ή ακόμα κι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μέσω ενός ereader.  

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved