Ποια η σχέση του COVID-19 με την υπογονιμότητα;

Με το τέλος της πανδημίας να μοιάζει πλέον ορατό, το βάρος πέφτει στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού.

Οι μακροχρόνιες παρενέργειες της COVID-19 είναι το νέο μεγάλο πεδίο ερευνών των επιστημόνων και σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσουν για πολλές δεκαετίες την ανθρωπότητα. Από τη στιγμή που πρόκειται για μία πανδημία αφορά την πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν κανείς δεν θα μείνει αδιάφορος.

 

 

Όσα θα μας κληρονομήσει σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα η πανδημία είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτή τη φάση και ο λόγος είναι ότι έχουμε να κάνουμε με πάρα πολλούς παράγοντες που θα τη διαμορφώσουν. Από τη μία έχουμε μια νόσο που μπορεί να προκαλέσει πολυοργανική βλάβη και αυτό από μόνο του θα αρκούσε. Συκώτι, πνεύμονες, καρδιά, μάτια, πάγκρεας, εγκέφαλος και νεφρά είναι κάποια από τα όργανα που επηρεάζονται.

 

 

Από την άλλη έχουμε μια νέα καθημερινότητα με ψυχικό κόστος, συχνή χρήση αντισηπτικών και μασκών και πειραματικές θεραπείες που δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικές είναι ακόμα. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβόλια δεν έχουν καμία παρενέργεια στη γονιμότητα, τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης ο εμβολιασμός είναι απολύτως ασφαλής και οι μακροχρόνιες επιπλοκές έχουν να κάνουν μόνο με τη νόσηση.

 

 

Η COVID-19 ως νόσος του αναπνευστικού που χτυπάει κι άλλα όργανα μπορεί να προκαλέσει μείωση της γονιμότητας έμμεσα όπως και άλλες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν την αναπαραγωγική διαδικασία. Είναι περίπου όπως ο διαβήτης, η αυξημένη πίεση και η παχυσαρκία, παράγοντες που μειώνουν κατά πολύ τις πιθανότητες για ένα παιδί και για τα δύο φύλα.

 

 

Το μέγεθος της επιρροής είναι κάτι που σίγουρα συνδέεται με τη σοβαρότητα της εκδήλωσης της νόσου σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και θα συνεχίσει να ερευνάται από τους ειδικούς. Πέρα από την προσοχή μέχρι το τέλος της πανδημίας και τον εμβολιασμό δεν μπορούν να συστήσουν κάτι περισσότερο οι επιστήμονες πάνω στο θέμα της γονιμότητας με την ανάλυση των μακροχρόνιων δεδομένων να αναμένονται



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved