Δικαίωση για Κατακουζηνό: Το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο υπήρχε

Τι έγραφε τελικά για τους βυζαντινούς μπιντέδες ο πρωταγωνιστής του «Κωνσταντίνου και Ελένης»;

Ένα σύγγραμμα θρύλος που ακόμα και αν δεν εκδόθηκε ποτέ, είναι βέβαιο ότι στην Ελλάδα θα γινόταν ανάρπαστο. Το σύγγραμμα που προσπαθούσε να εκδώσει ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός απέκτησε μυθικές διαστάσεις στην ελληνική ποπ κουλτούρα και ακόμα και σήμερα το βλέπουμε σε επαναλήψεις της ανεπανάληπτης σειράς, «Κωνσταντίνου και Ελένης».

 

 

Κάθε χαρακτήρας είχε τη μοναδικότητά του. O Κωνσταντίνος ήταν ιδιόρρυθμος και 200 χρόνια πίσω για την εποχή του, η Ελένη διαρκώς πάλευε με τα νεύρα του συγκατοίκου της, η Πέγκυ Καρρά έδινε παραστάσεις αταλαντοσύνης με κάθε ευκαιρία, η Ματίνα είχε τον καημό ότι θα μείνει στο ράφι, ο Νικόλας ο «οινοχόος» το ψώνιο με τη Χάρλεϊ  ενώ ο Μάνθος μας δίδασκε καθημερινά τι θα πει «μοναδική αγάπη».

Αλήθεια θυμάσαι τις μοναδικές αγάπες του Μάνθου Φουστάνου;

 

 

Πίσω στον Κατακουζηνό τώρα, μπορεί να είχε καημό να εκδοθεί το σύγγραμμά του, ωστόσο κανείς δεν ενδιαφερόταν να κυκλοφορήσει βιβλίο για τα υδραυλικά του Βυζαντίου. Ωστόσο σύμφωνα με την ιστορία, το story που ετοιμαζόταν να βγάλει προς τα έξω ο Κατακουζηνός δεν ήταν αποκύημα φαντασίας, αλλά βασιζόταν σε πραγματικά γεγονότα.

 

 

Διότι σε αντίθεση με τους περισσότερους λαούς της αρχαιότητας, το Βυζάντιο διέθετε όντως πήλινους σωλήνες κάτω από τα σπίτια για την απομάκρυνση των λυμάτων. Μάλιστα σε περίπτωση βλάβης ήταν θέμα του ιδιοκτήτη να το επιδιορθώσει, μέχρι τουλάχιστον το σημείο που συναντιόταν με τους γειτονικούς σωλήνες.

To αν θα είχε επιτυχία το συγκεκριμένο βιβλίο χωρίς την παρουσία του Κατακουζηνού χλωμό το βρίσκουμε, ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το σύγγραμμα δεν πήγαζε από το μυαλό του αλλά είχε τελικά πραγματικές βάσεις. 

Οι περισσότεροι πάντως θα θέλαμε να δούμε τον «Κουραδοπαλάτη» σε κάποιο βιβλιοπωλείο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved