Eurokinissi Μία δικαίωση για τη 12χρονη, μία νίκη για την ελληνική δικαιοσύνη

Το “αθώος - ημίχρονο, ένοχος - τελικό” του Ηλία Μίχου είναι η ανατροπή που είχαμε ανάγκη.

Ενδεχομένως να αποτελεί τη δίκη της χρονιάς. Μάλιστα η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Νικολού, φρόντισε την περασμένη εβδομάδα να προκαλέσει τα ένστικτα της κοινωνίας, ζητώντας μέσω της απόφασής της την ενοχή της μάνας της ανήλικης και την αθώωση του Ηλία Μίχου. Εκφράζοντας τον ισχυρισμό πως ο βασικός κατηγορούμενος, στο mini market του οποίου το κοριτσάκι εργαζόταν περιστασιακά για χαρτζιλίκι, δε βίασε ή ώθησε σε οίκους ανοχής την 12χρονη ζήτησε την αθώωσή του και κατέδειξε τη μάνα ως μαστροπό της ίδιας της τής κόρης.

Η συγκεκριμένη πρόταση πυροδότησε τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας της κοινωνίας και από σήμερα, η 29η Μαρτίου του 2024 θα αποτελεί μία ωραία μέρα για την ελληνική δικαιοσύνη. Ο λόγος είναι πως το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας δεν υιοθέτησε την προκλητική εισαγγελική πρόταση, κηρύσσοντας ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία. Ακόμα, ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, για πορνογραφία ανηλίκου, για μαστροπεία και για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Αθώος κρίθηκε μόνο για εμπορία ανήλικου.  

 

 

Αντίθετα, αθώα κρίθηκε η μητέρα της ανήλικης για πορνογραφία και για μαστροπεία. Η μητέρα κρίθηκε ένοχη μόνο για πλημμεληματική εκβίαση και ξέσπασε σε κλάματα στο άκουσμα της απόφασης. Να σημειωθεί ότι η μητέρα της ανήλικης κρίθηκε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας και αθώα κατά πλειοψηφία (4-3) για το αδίκημα της μαστροπείας.

 

 

Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους κατηγορούμενους της υπόθεσης δικαστές και ένορκοι αποφάσισαν: Την ενοχή του αποκαλούμενου «Μιχάλη» για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας και την αθώωσή του για απόπειρα γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη. Επιπρόσθετα το δικαστήριο έκρινε ενόχους 16 κατηγορούμενους που φέρονται ως «πελάτες» της ανήλικης. Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία και η καταδίκη τους αφορά στο αδίκημα της γενετήσιας πράξης έναντι αμοιβής.

 

 

Φυσικά την απόφαση ενοχής του Ηλία Μίχου υποδέχθηκε με πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η δικηγόρος της ανήλικης, Ασπασία Ταραχοπούλου, δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφαση από το δικαστήριο: «η απόφαση είναι μια δικαίωση για την ανήλικη πρώτα από όλα και μια νίκη για την ελληνική δικαιοσύνη. Είμαστε πολύ συγκινημένοι και περιμένουμε να ακούσουμε τις ποινές».

 

 

Η αθώωση της μάνας σε συνδυασμό με την ενοχή του Ηλία Μίχου είναι μία μεγάλη δικαίωση για την ανήλικη και μία σπουδαία μέρα για την ελληνική δικαιοσύνη. Ζώντας σε μία χώρα που οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε κάθε θεσμό, τέτοιες νίκες είναι αξιοσημείωτες. Νίκες που γυρνούν τον διακόπτη, που αποτελούν μία μεγάλη ανάσα δημοκρατίας και δικαιοσύνης. Αποφάσεις που διαλύουν το ζόφο, που θα κάνουν κάθε παιδί που κακοποιείται να μη φοβάται να μιλήσει θεωρώντας πως δε θα βρει το δίκιο του. Κανείς δε θα μπορέσει να σβήσει από τη μνήμη της ανήλικης αυτά που έζησε. Ωστόσο αυτή η απόφαση θα δώσει μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτήν την οικογένεια να σταθεί ξανά στα πόδια της. Και στην υπόλοιπη κοινωνία πως στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε, το παραμύθι μπορεί να έχει και αίσιο τέλος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved