Σκέφτεστε όλοι την τηλεργασία με την άνοδο της βενζίνης;

Αν τελικά φτάσουμε κοντά στα 2,80 ευρώ το λίτρο, μάλλον είναι μονόδρομος.

Είναι αλήθεια λίγο αστείο ότι πριν τον κορωνοϊό, αν κάποιος σου έλεγε ότι δουλεύει τηλεργασία, το πιο πιθανό είναι πως θα είχες στο μυαλό σου ένα distance working με κάποια εταιρεία στο εξωτερικό. Δεν το ξέραμε. Ή τουλάχιστον δεν το ήξεραν όλοι. Ήρθε όμως η πανδημία και μας έμαθε πως να τελικά, που η δουλειά μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα από το σπίτι. Μακριά από την κίνηση και τον κίνδυνο να κολλήσουμε για κορωνοϊό.

Όλα όσα μειώνουν την ζωή του αυτοκινήτου.

Όμως να πούμε και αυτό; Αν βρισκόμασταν κάπου και λέγαμε μεταξύ μας ότι η επόμενη τηλεργασία θα ξεκινήσει από την τιμή της βενζίνης, θα γελούσαν και οι πέτρες. Όχι ειλικρινά. Το πιο πιθανό είναι πως θα σε κοίταζε το αφεντικό και θα σου έλεγε «ρε πλάκα μας κάνεις, ψάχνεις αφορμή να μην έρθεις γραφείο;». Με τα νέα δεδομένα ωστόσο, θα παρακαλούσαμε να κάναμε πλάκα. Να είναι όλο αυτό που ζούμε ένα αστείο, μιας και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είναι ότι η βενζίνη θα ξεπεράσει τα 2,50 το λίτρο, που σημαίνει ότι η φάση δεν βγαίνει.

 

 

Δεν βγαίνει σε κανένα από τα σενάρια που μπορούμε να φανταστούμε. Αρχικά θυμηθείτε λίγο που ζούμε. Όσον αφορά την Αθήνα τουλάχιστον, μιλάμε για μια πρωτεύουσα που από το πρώτο κύμα της πανδημίας και μετά, βγήκαν στους δρόμους τα διπλάσια αυτοκίνητα. Το λένε οι οδηγοί ταξί, οι εργαζόμενοι που κάνουν κάθε μέρα ταξίδι, οι συγκοινωνιολόγοι. Η κατάσταση είναι αφόρητη όταν υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν μία ώρα για να πάνε στη δουλειά τους και μέχρι τώρα -πριν τις νέες αυξήσεις δηλαδή- έδιναν κοντά στα 250 ευρώ βενζίνη ή και παραπάνω. Επειδή λοιπόν σαν χώρα δεν φημιζόμαστε για τους παχυλούς μισθούς που δίνουμε στον βασικό, φανταστείτε τι έχει να γίνει με την βενζίνη στα 2,50 ευρώ το λίτρο. Μιλάμε ότι θα έχουμε φαινόμενα που από τις 15 του μήνα, θα έχεις φάει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού σου στις βενζίνες. Την στιγμή που ο καθένας λέει εκεί έξω την δική του αμπελοφιλοσοφία για τα αίτια, το προφανές παραμένει: ο κόσμος, δεν θα μπορεί σε λίγο να πάει στη δουλειά του.


Αν τον πιέσουν να παρουσιάζεται στη δουλειά καθημερινά, σίγουρα θα έχει πρόβλημα στις πληρωμές λογαριασμών – ήρθε σε όλους το ηλεκτρικό, έτσι δεν είναι; Μήπως λοιπόν όπως οδεύει η κατάσταση είναι και μονόδρομος η τηλεργασία; Μήπως είναι η πραγματικότητα που θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες, απλούστατα επειδή δεν υπάρχει άλλο σχέδιο πέρα από τα 40 ευρώ κάρτα που σου δίνουν για τα καύσιμα; Όποιος είναι από Αθήνα ξέρει καλά αν φτάνουν ή όχι και πώς ακριβώς θα είναι η επόμενη μέρα. Αυτό δεν είναι εκτίμηση, είναι απλά κοινή λογική. Ο κόσμος δεν θα μπορεί να πάει στη δουλειά του και σίγουρα δεν θα έχει καμία όρεξη να φάει τον μισθό του στις βενζίνες.

Έχουμε ήδη σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει ήδη προαναγγείλει πρόστιμα σε πρατήρια, περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα γίνει. Και τα πράγματα δεν δίνουν ενθαρρυντικά.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved