Timothy Dalton: Ο σκοτεινός James Bond που έσωσε τον χαρακτήρα του 007

Μέσα σε μόλις δύο ταινίες, έφερε τον James Bond ακριβώς εκεί που τον είχε φανταστεί ο Ian Fleming.

Έχω δει τον Timothy Dalton στην σκηνή χωρίς να γνωρίζω ποιος είναι ή τι πρόκειται να κάνει. Ο λόγος είναι πως ήμουν μόλις 4 χρονών μπόμπιρας και οι γονείς μου μαζί με τους θείους μου, έβλεπαν τον Dalton να συμπρωταγωνιστεί δίπλα στον Alec Guinness στο ‘‘Ιούλιος Καίσαρ’’ του Shakespeare. Θα μπορούσες να το πεις και σημαδιακό αν λάβει κανείς υπόψιν πως ο Shakespeare ήταν ο λόγος που ο Dalton έγινε ηθοποιός – είδε στα 16 το MacBeth και δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να κάνει άλλη δουλειά. Σίγουρα ωστόσο στην αρχή της καριέρας του, ως πιστός φαν της λογοτεχνίας, δεν περίμενε να ενσαρκώσει έναν από τους χαρακτηριστικούς κατασκοπευτικούς ήρωες. Εκείνον του James Bond.

 

 

To πρώτο του φλερτ με τον ρόλο του 007

Θα μπορούσε κανείς να πιστεύει πως ο Dalton ήταν το πρώτο όνομα στη λίστα μετά την απόφαση του Roger Moore να εγκαταλείψει τον ρόλο. Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Από τη μία η παραγωγή ήθελε να δοκιμάσει πρώτα τον Sam Neil μετά την επιτυχημένη του παρουσία στο Ace of Spies, από την άλλη είχαν κυνηγήσει τον Timothy Dalton από την εποχή του Sean Connery. Για την ακρίβεια, προσπάθησαν τρεις φορές να τον φέρουν κοντά στο σμόκιν του 007. Η πρώτη ήταν με το You Only Live Twice, αλλά ο ίδιος θεώρησε πως ήταν αρκετά νέος και δεν θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον Sean Connery. Τον πλησίασαν ξανά για το Diamonds Are Forever αλλά αρνήθηκε για τους ίδιους λόγους. Η τρίτη προσέγγιση έγινε το 1981 για το For Your Eyes Only. Τελικά η μεγάλη στιγμή, θα ερχόταν το 1987.

Οι ταινίες του Timothy Dalton ως James Bond

Το Living Dayights βγήκε στους κινηματογράφους το 1987 και δεν τα πήγε και άσχημα αν σκεφτεί κανείς, ότι κατάφερε να ξεπεράσει μεγάλα μεγαθήρια των 80s όπως το Die Hard και το Lethan Weapon. Το κοινό θα έβλεπε έναν πολύ διαφορετικό Bond μετά από μία δεκαετία γεμάτη από τον πράκτορα-εραστή Roger Moore. Ο Bond του Dalton ήταν ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στον χαρακτήρα του Ian Fleming. Ο 007 ήταν από τους σκοτεινούς πράκτορες, χωρίς καμία διάθεση για χιούμορ και εξυπνακίστικες ατάκες, είχε πρόβλημα με την εξουσία και τον ‘‘Μ’’, ενώ αντιδρούσε ανοιχτά σε αρκετές αποφάσεις που έπαιρνε η Υπηρεσία για το πέρας της αποστολής του. Η στροφή αυτή ήταν πρόταση του ίδιου του Dalton στον Albert Broccoli, που θεωρούσε ότι μαζί με την αποχώρηση του Roger Moore έπρεπε να αποχωρήσει και η -μέχρι τότε- χιλιοπαιγμένη συνταγή του 007 όπως την είχε συνηθίσει ο κόσμος. Παρότι η συνταγή έμεινε ίδια και για το License to Kill, το 1989 ήταν μία εποχή που ο James Bond είχε πολύ σοβαρούς αντιπάλους στα μπλοκμπάστερ, όπως το Batman του Tim Burton, το Ghostbusters 2 με τον Bill Murray και την παρέα του, το δεύτερο Lethal Weapon και φυσικά τον Indian Jones με το Last Crusade.

Ο Dalton εργάστηκε σκληρά για το ρόλο

Κυκλοφορούσε μονίμως στα παρασκήνια με τα βιβλία του Ian Fleming και προσπαθούσε να φέρει τον χαρακτήρα όσο πιο κοντά μπορούσε στα μυθιστορήματα. Ο Dalton έκανε κατά κύριο λόγο μόνος του τις περισσότερες επικίνδυνες σκηνές και «ξέφυγε» από τα γκατζετάκια του ‘‘Q’’, δίνοντας βάση κυρίως στην εκπαίδευσή του και τις ικανότητές του. Οι ταινίες του θεωρούνται μέχρι και σήμερα ο λόγος που ο 007 σταμάτησε να είναι ένας family-friendly χαρακτήρας και μετατράπηκε σε έναν πιο action hero. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που γνώριζε τον James Bond μόνο από τις ταινίες χωρίς να έχει διαβάσει τα βιβλία, βρήκε τον Bond αρκετά βίαιο και σκοτεινό σε σημείο που άρχισε να μην υποστηρίζει την αλλαγή. Το λες και περίεργο αν καλοσκεφτείς ότι ο Daniel Craig, από το Casino Royale και έπειτα, συνέχισε την συνταγή του Timothy Dalton με κάθε του ταινία να γίνεται όλο και πιο βίαιη και σκοτεινή.Παρόλα αυτά, είναι μέχρι και σήμερα πιο αρεστός στο κοινό από τον Timothy Dalton. Σε κάθε περίπτωση, ο Dalton μπήκε σε ειδική δίαιτα, άσκηση και έκανε και μαθήματα αυτοάμυνας.

Το κληροδότημα των δύο ταινιών του

Παρότι ο Dalton αγάπησε τον ρόλο και ήθελε να συμμετάσχει και στο Golden Eye , θα μπορούσε να πει κανείς ότι η παραγωγή τον «άδειασε» για χάρη του Pierce Brosnan. Ωστόσο οι φανς των μυθιστορημάτων γνωρίζουν καλά πως ο Dalton όχι μόνο ήταν πιο κοντά ως 007 στον χαρακτήρα του Ian Fleming, αλλά έθεσε και τις βάσεις για να ξεφύγει ο ήρωας από το υπερβολικά μελό και τις ατάκες. Τα 80s ήταν η εποχή που ο James Bond έγινε και πάλι ο εκπαιδευμένος πράκτορας της MI6, που στο τέλος της ημέρας είχε να φέρει εις πέρας μία αποστολή χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει.  Απλά να κάνει την δουλειά του.

Με την αποχώρηση του Daniel Craig από το industry, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν η παραγωγή έχει σκοπό να συνεχίσει την σκοτεινή παρακαταθήκη του Timothy Dalton ή να περάσει σε άλλο επίπεδο. Όμως η αλήθεια είναι μία: ο Timothy Dalton έδωσε πίσω στον 007 την χαμένη του μυθιστορηματική ταυτότητα.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved