Michael Caine αλήθεια αποχωρείς από την υποκριτική;

Το «Best Sellers» θα είναι η τελευταία υποκριτική του εμφάνιση, εμείς όμως τον λατρέψαμε (κυρίως) για 8 εμβληματικούς ρόλους του. 

Δεν μεγαλώνουμε μόνο εμείς. Είναι μέρες σαν τη σημερινή όπου ο μεγάλος Βρετανός ηθοποιός Michael Caine, στα 88 του αποφάσισε να αποχαιρετήσει την υποκριτική και επιτέλους να ξεκουραστεί. Θεωρείται πράγματι ο κορυφαίος εν ζωή Βρετανός ηθοποιός κάτι που αποδεικνύεται από μία ματιά στο βιογραφικό του, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορείς να πεις ότι τα κατάφερε και άσχημα.. Έχει προταθεί 6 φορές για Όσκαρ, έχει κερδίσει τις δύο, έχει χριστεί ιππότης από την βασίλισσα της Αγγλίας και έχει εμφανιστεί σε πάνω από 100 ταινίες. Οπότε κάτι έχει κάνει καλά.

 

 

Η ταινία Best Sellers όπως ανακοίνωσε θα είναι η τελευταία του ταινία ενώ τονίζει πως τελευταία λόγω ηλικίας νιώθει περισσότερο συγγραφέας παρά ηθοποιός.

«Όταν είσαι ηθοποιός πρέπει να ξυπνάς στις 6 το πρωί για να πας στο στούντιο, ενώ ως συγγραφέας μπορείς να δουλέψεις και από το κρεβάτι» είπε ο θρυλικός ηθοποιός ο οποίος χαρακτηρίστηκε από διαφορετικούς ρόλους στην πάνω από 60 χρόνια καριέρα του. Από κατασκόπους και στρατιωτικούς, μέχρι ληστές και playboy. Διαλέξαμε τους 8 πιο εμβληματικούς ρόλους του Μάικλ Κέιν και του ευχόμαστε να τις χιλιάσει (τις ταινίες).

 

1. Ο σκληροτράχηλος υπολοχαγός Γκόνβιλ Μπρόμχεντ στο «Ζουλού» (1964)

 

Zulu 1964 03 1

 

Είναι ουσιαστικά ο ρόλος που έβγαλε τον Κέιν στο προσκήνιο. Και ήταν ένας δύσκολος ρόλος. Δεν ήταν μόνο το βάρος του ότι συμμετείχε σε ταινία του Σάι Έντφιλντ. Ήταν μία πρόκληση για το τότε φτωχό παιδί από το νότιο Λονδίνο, που καλούταν να υποδυθεί έναν ψηλομύτη και σνομπ αξιωματικό του Βρετανικού Στρατού. Παραμένει μέχρι και σήμερα από τις πιο γνωστές του ταινίες.  

 

2. Ο εφευρετικός πράκτορας Χάρι Πάλμερ στο «Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες» (1965)

 

The Ipcress File2

 

Ήταν από τις λίγες φορές που μία κατασκοπική ταινία, ήρθε να διδάξει πως ο κόσμος τον μυστικών υπηρεσιών δεν είναι Τζέιμς Μποντ. Ο Χάρι Πάλμερ ήταν εκείνος ο άνθρωπος που ήξερε πως δουλεύει μέσα στις σκιές, χωρίς να παριστάνει τον playboy παίζοντας πόκερ στα μεγάλα καζίνο. Ο Φάκελος Ίπκρες δεν κέρδισε μόνο βραβείο BAFTA για Καλύτερη Ταινία, αλλά έθεσε και τις βάσεις για όλες τις σοβαρές ταινίες που ήρθαν μετά.

 

3. Ο σκοτεινός Ντένις Μόρτγουελ στο «Μόνα Λίζα» (1986)

 

291170 full

 

Η σκοτεινή πλευρά του Μάικλ Κέιν που υποδύεται έναν αδυσώπητο μαστροπό και παράλληλα αφεντικό του Μπομπ Χόσκινς. Είναι μία βρετανική γκανγκστερική ταινία που παρουσιάζει όλες τις πτυχές του υποκόσμου, επανασυστήνοντας τον Κέιν στο κοινό ως τον πιο μισητό συμπρωταγωνιστή που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Σήμερα, η ταινία θεωρείται κλασσική. Όπως και ο ρόλος του Κέιν.

 

4. Ο άκαρδος Εμπενίζερ Σκρουτζ στο «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (1992)

 

 

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι. «Μα έπαιζε μαζί με τα Muppets». «Μα ήταν κουκλοθέατρο». «Μα ήταν για παιδιά». Και ίσως να μην έχεις άδικο. Είναι όμως παράλληλα μία από τις πιο πιστές απεικονίσεις του εμβληματικού ήρωα του Καρόλου Ντίκενς. Η μεταμόρφωση του Κέιν στον πιο τσιγκούνη και μισάνθρωπο άντρα του σύμπαντος, διδάσκεται σήμερα στις σχολές Θεατρολογίας και Υποκριτικής. Και για καλό ρόλο.

 

5. Ο άτακτος Άλφρεντ Έλκινς στο «Άλφι ο Σατράπης» (1966)

 

 

Για πολλούς, ήταν ο ρόλος που δοκίμασε τις ικανότητες του Μάικλ Κέιν στη μεγάλη οθόνη. Ένας σοφέρ-εραστής που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα και ειδικά όταν πρόκειται για περισσότερες κατακτήσεις. Ο Άλφι χρησιμοποιεί τις γυναίκες που γνωρίζει, τις απατάει συστηματικά και  «σπάει» τον τέταρτο τοίχο δικαιολογώντας στο κοινό τις ενέργειες του απέναντί τους. Είναι η ταινία που χάρισε στον Κέιν την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

 

6. Ο προκλητικός Μίλο Τιντλ στο «Σλουθ» (1972)

 

sleuth 1972 screencaps michael caine 5575439 550 330

 

Είναι πιθανότατα η μόνη τίμια μεταφορά του γνωστού θεατρικού έργου του Άντονι Σάφερ στη μεγάλη οθόνη, με τον Κέιν να πρωταγωνιστεί στο πλευρό του Λόρενς Ολίβιε. Ένα εκκεντρικό στόρι ανάμεσα σε δύο άντρες που προσπαθούν να εκμηδενίσουν ο ένας τον άλλο για τα μάτια μιας γυναίκας και το οποίο παίρνει μία απότομη στροφή όταν μπαίνει στη μέση ο εγωισμός. Και οι δύο ηθοποιοί προτάθηκαν για Όσκαρ Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου.

 

7. Ο εγκέφαλος Τσάρλι Κρόκερ στο «Ληστεία αλά Ιταλικά» (1969)

 

 

To γνωστό Italian Job έχει ψηφιστεί ανάμεσα στις 100 ταινίες που πρέπει να δει κάποιος πριν πεθάνει. Και όχι άδικα. Μία ταινία με ληστείες που καταφέρνει να αποτυπώσει άριστα την ατμόσφαιρα της εποχής, με τους Νόελ Κάουορντ και τον κωμικό Μπένι Χιλ να δίνουν ρεσιτάλ υποκριτικής ως μέλη της συμμορίας του Κέιν. Κατά τ’ άλλα, το φιλμ έμεινε στην ιστορία για το καλογραμμένο του σενάριο, τις αξέχαστες ατάκες αλλά και για το γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ μπλοκμπάστερ στο Χόλιγουντ.

 

8. Ο αιματηρός Τζακ Κάρτερ στο «Get Carter» (1971)

 

 

Πρέπει να μεγαλώσεις για να εκτιμήσεις τον Τζακ Κάρτερ σαν ήρωα. Είναι η ταινία που αποτέλεσε έμπνευση για δεκάδες άλλες που ήρθαν μετά και προσπάθησαν να δημιουργήσουν ήρωες με πρότυπο το στόρι του Κάρτερ. Τις σκηνές μάχης. Το κυνηγητό. Την γκανγκστερική ταυτότητα. Όλα εκείνα τα στοιχεία που σήμερα θεωρείς δεδομένα, αλλά που εκείνη την εποχή έκαναν τον κόσμο να παρακολουθεί την ταινία σε αναμμένα κάρβουνα από την αγωνία. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρότι η ταινία αντιμετώπισε προβλήματα με την προώθησή της λόγω των σκηνών βίας, κατάφερε να ξεχωρίσει και να αποτελεί σήμερα μία από τις κορυφαίες που προβλήθηκαν στον Βρετανικό κινηματογράφο. Ο Τζακ Κάρτερ με την σειρά του, αποτελεί τον πρόγονο όλων εκείνων των ζόρικων ηρώων που ήρθαν μετά, αλλά που δεν τον έφτασαν ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved