Οι 5 πιο πετυχημένες κινηματογραφικές μετενσαρκώσεις του Αλ Καπόνε

Σαν σήμερα το 1899 γεννιόταν ο πιο αδίστακτος μαφιόζος όλων των εποχών.

Αν ζούσες στην Αμερική του 1929, δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχες ακούσει για τον Αλ Καπόνε. Εκτός από μαφιόζος και μεγάλο αφεντικό ενός ολόκληρου εγκληματικού συνδικάτου, ήταν ένας σταρ. Ένας celebrity. Ήταν ο τύπος που αγαπούσες να μισείς. Που παρ’ όλες τις δολοφονίες, τους εκβιασμούς, την εκπόρνευση και την πώληση προστασίας, κατάφεραν να τον στριμώξουν μόνο για τα χρέη του στην εφορία. Σαν σήμερα γεννήθηκε (17/01/1899) κι εμείς θυμηθήκαμε 5 μεγάλες κινηματογραφικές μορφές, που απέδειξαν ότι ο Αλ συνέχισε να είναι σταρ ακόμη και πολύ μετά τον θάνατό του. 

 

Από τους Χρήστο Κάβουρα και Κώστα Χρήστου

Πριν δεις το Top 5 μας ρίξε μια ματιά σε όλους τους υπόλοιπους που έχουν κληθεί να παίξουν τον μεγαλύτερο μαφιόζο όλων των εποχών στο παρακάτω άλμπουμ

 

 

Και τώρα οι πέντε κορυφαίοι...

 

 

1. Ο Rod Steiger, «Αλ Καπόνε» (1959)

 

Όταν μιλάμε για Rod Steiger ή για τον οποιονδήποτε ρόλο του, μιλάμε για έναν βετεράνο. Μιλάμε για έναν ηθοποιό που «έχτισε» το νεώτερο σινεμά. Ο Steiger χαρακτηριζόταν πάντα από αυτή την μοναδική εκρηκτικότητα που έδινε στους ρόλους τους. Το είδαμε όταν υποδύθηκε τον Ναπολέοντα. Τον Μπενίτο Μουσολίνι. Τον Πόντιο Πιλάτο στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» και τον Μέισον στο «Το Συνδικάτο των Επτά». Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην ομώνυμη ταινία «Αλ Καπόνε». Ο Steiger μεταμορφώθηκε στον ζωντανό τρόμο. Σε μία απειλητική και αυταρχική μορφή του διάσημου μαφιόζου που άφησε το στίγμα της ανεξίτηλο στην μακρά ιστορία του κινηματογράφου.

 

2. Ο Stephen Graham, «Boardwalk Empire» (2010-2014)

 

Όλοι οι μεγάλοι (και κακοί) από κάπου πρέπει να ξεκινάνε. Και ο Al ξεκίνησε πραγματικά από πολύ χαμηλά. Στην αρχή γελάς μαζί του, σκέφτεσαι τι μπουχέσας είναι τούτος, και ετοιμάζεσαι να κράξεις το HBO που επέλεξε τον Graham για να τον υποδυθεί. Όσο ξετυλίγεται όμως η ιστορία, η απερισκεψία και το χαζοΰφος του, διαδέχονται την σπιρτάδα, τη σκληράδα καθώς και το αδίστακτο πνεύμα που εν τέλει τον διακατέχει. Ο Enoch «Naky» Thomspon - ο καλύτερος Steve Bruscemi που έχουμε δει ποτέ - είναι ο άρχοντας του σίριαλ, ωστόσο ο Capone του Graham είναι ένας παραπάνω λόγος για τον οποίο αποκτούσε συνεχώς ενδιαφέρον η σειρά. Το πώς από το τίποτα εξελίχτηκε σε άρχοντα του οργανωμένου εγκλήματος. 

 

3. Ο Robert De Niro, «Οι Αδιάφθοροι» (1987)

 

Προφανώς και δεν είναι η πρώτη φορά που ο De Niro υποδύεται τον μαφιόζο. Θα μπορούσε να υπάρχει ξεχωριστό κείμενο για όλες εκείνες τις φορές που ο De Niro μεταμορφώθηκε σε γκάνγκστερ. Όμως η εμφάνιση του στους «Αδιάφθορους», δεν έσωσαν μόνο την ταινία, αλλά παρουσίασαν μία αιμοσταγή και αδυσώπητη έκδοση του γνωστού μαφιόζου. Ο De Niro κατάφερε να πιάσει την ατμόσφαιρα της εποχής. Να μετατραπεί στον άνθρωπο που δεν θα τολμούσες ποτέ να κοιτάξεις στα μάτια. Είτε κρατούσε ρόπαλο του baseball είτε όχι…

 

4. Ο Ben Gazzara στο «Capone» (1975)

 

Μία ταινία που βλέπουμε την πολυδιάστατη προσωπικότητα του διαβόητου μαφιόζου. Ο Ben Gazzara αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τον «σημαδεμένο», από τα μπλεξίματά του με παρέες του δρόμου, τη φιλία του με τους αρχι-γκάνγκστερς Johnny Torrio και Frankie Yale, την κόντρα του με τους ορκισμένους εχθρούς του Hymie Weiss και George «Bugs» Moran και τον έρωτά του με τη μυστύρια και ρομαντική Iris Crawford. Το «γλυκό» βέβαια δένει όταν με τη βοήθεια του φιλόδοξου bodyguard του Frank «The Enforcer» Nitti  γίνεται ο νο.1 του υποκόσμου. Δώσε βάση. Τον Nitti υποδύεται ο νεαρός τότε, Sylvester Stallone.

 

5. Ο Jason Robards, «Η Σφαγή του Σικάγου» (1967)

 

Μία ταινία αποκλειστικά για το μεγαλύτερο και πιο βάρβαρο επίτευγμα του Al Capone. «Η Σφαγή του Σικάγου» (πιο γνωστή ως «The St. Valentine's Day Massacre») είναι η πιο γνωστή σφαγή στην ιστορία του υπόσμου της Αμερικής. Η νύχτα που ο Capone ξεφορτώθηκε μια για πάντα τη συμμορία των Ιρλανδών του «Bugs» Moran σε μια ταινία 100 λεπτών που θα σου κόψουν την ανάσα. Έξτρα credits λόγω της μικρής συμμετοχής των νεαρών τότε Bruce Dern και Jack Nicholson.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved