Κανένας δεν μπορεί να παίξει τους ρόλους του Steve Buscemi

Τονίζουμε την υπεροχή του πιο «ασυνήθιστου» ηθοποιού του Hollywood μέσα από 6 εμβληματικούς ρόλους του.

Πάντα θαύμαζα τους ηθοποιούς με τους δευτερεύοντες ρόλους. Ή μάλλον καλύτερα, τους ηθοποιούς που μπορούσαν με την υποκριτική τους να υποστηρίξουν τους πρωταγωνιστές. Θεωρούσα επίσης, ανέκαθεν, εκπληκτικό σε ταλέντο το να μπορείς να κάνεις μία εμφάνιση 10 λεπτών και να αφήσεις το αποτύπωμά σου στην ταινία. Τέλος, αν υπάρχει κάτι που όλοι ξεχωρίζουν, είναι η γνώση ότι κάποιοι ρόλοι μπορούν να ενσαρκωθούν μόνο από συγκεκριμένους ηθοποιούς.

Ο Steve Buscemi είναι ο ηθοποιός που ξεχωρίζει και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες. Με ένα βιογραφικό δυναμικό σε εμφανίσεις τόσο σε σειρές όσο και σε ταινίες, ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που ξεζουμίζουν τον ρόλο. Που λένε στους δημιουργούς «καλογραμμένος, αλλά θα τον φέρω στα μέτρα μου». Και ο Buscemi όχι μόνο το κάνει, αλλά έχει και ένα μαγικό τρόπο προσέγγισης ώστε να φροντίζει να μην είναι κάθε φορά βαρετός και προβλέψιμος.

 

stevebuscemi

 

Σήμερα στα 61 του χρόνια (έχει γενέθλια σήμερα) θεωρείται ένας από τους γερόλυκους του σινεμά, έχοντας πίσω του δεκάδες κορυφαίες εμφανίσεις. Αυτές όμως οι 6 έχουν ήδη ξεχωρίσει και θα αποτελέσουν στο μέλλον την κατάλληλη έμπνευση που θα χρειαστούν όλοι οι πρόθυμοι και το ίδιο ιδιότροποι ή ακόμη και... «ασυνήθιστοι» νέοι ηθοποιοί.

 

  

1. Mystery Train

Για πολλούς, ήταν η ταινία που ανέδειξε τον ιδιαίτερο τρόπο που αντιλαμβανόταν o Buscemi την υποκριτική. Ο ρόλος του κουρέα Charlie, ήταν ενδεχομένως το alter ego του ηθοποιού, σε μία ταινία που ξεχώρισε τόσο για τον τρόπο που πλαισίωσε τον ρόλο, όσο και για την χημεία που είχε με τον Joe Strummer των Clash – έπαιζε και εκείνος στην ταινία. Πότης, εκρηκτικός και ξεκάθαρα ασταθής, ο ρόλος του Charlie ήταν ένα λιθαράκι για τους ρόλους που θα αναλάμβανε στην μετέπειτα καριέρα του ο Buscemi. Πάντως στη συγκεκριμένη τα κατάφερε τόσο καλά, μιας και η ταινία έφτασε να είναι υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.

 

 

2. Reservoir Dogs

Το έπος του Tarantino. Με τον Buscemi στον ρόλο του Mr. Pink, όπου δεν πιστεύει στο φιλοδώρημα και στριμώχνει τους υπόλοιπους του γκρουπ στον τοίχο με τον αντικομφορμιστικό τρόπο ζωής του. Δεν θα πούμε ότι ξεχώρισε. Θα πούμε ότι κατάφερε να δέσει ιδανικά, σε ένα καστ που αποτελούταν από μεγαθήρια του σινεμά. Και πολλές φορές, το να μπορέσεις να ακολουθήσεις ένα μεγάλο σε υποκριτική καστ (σ.σ.: Harvey Keitel, Τim Roth, Michael Madsen, Chris Penn), είναι δυσκολότερο από το να ξεχωρίσεις. Στο τέλος ωστόσο κερδίζει πάντα αυτός που φεύγει αγκαλιά με τα κοσμήματα. Έτσι δεν είναι Mr. Pink;

 

 

3. Fargo

Την υπεροχή του Fargo την βλέπουμε σήμερα. Ήταν άλλωστε το παίξιμο του Buscemi που οδήγησε τους δημιουργούς να περάσουν στην τηλεοπτική έκδοση της ταινίας. Όμως εμείς θα θυμόμαστε για πάντα τον Carl Showalter, έναν από τους πιο περίεργους χαρακτήρες που γράφτηκαν ποτέ από τους αδερφούς Cohen. Μία εκπληκτική μαύρη κωμωδία για μία απαγωγή που πήγε στραβά και η ιστορία ενός μικροαπατεώνα που βοήθησε τον Buscemi να ξεδιπλώσει το μοναδικό του ταλέντο.

 

 

4. The Big Lebowski

Ο Marlon Brando είχε πει πως «πολλές φορές γράφονται ρόλοι με στόχο να αναδείξουν άλλους ρόλους». Σκέψου λίγο την αυτοθυσία στην οποία μπαίνει ένας ηθοποιός όταν έχει στόχο να αναδείξει τον συνάδελφό του. Κάτι τέτοιο έκανε ο Buscemi με τον ρόλο του Donny, του ανθρώπου που υπήρξε σάκος του μποξ για τον μισότρελο John Goodman που έπαιζε έναν βετεράνο του Βιετνάμ. Μόνο το «Shut the fuck up Donny» που ακούγεται μονίμως στην ταινία, αρκεί. Και ο Buscemi υπήρξε το ιδανικό «αντίβαρο» για αυτό τον ρόλο.

 

 

5. Death of Stalin

Το είπαμε πως ο Buscemi κατέχει το back humor καλύτερα από όλους. Είναι στη φύση του. Σχεδόν αγνώριστος, το έκανε και το 2017 στον ρόλο του Nikita Khrushchev στο Death of Stalin. Η εμφάνιση του Buscemi στην ταινία του Armando Iannucci, είναι η απόδειξη για το πως οι καλές ατάκες και οι δυνατές μικρές εμφανίσεις, μπορούν να αποτελέσουν ορόσημο για μία ταινία και να επηρεάσουν στο μέγιστο τον τελικό χαρακτήρα της.

 

 

6. Boardwalk Empire

Μέχρι το 2010 είχαμε στο μυαλό μας τον Buscemi ως τον απόλυτο συμπρωταγωνιστή. Κοιτάξαμε με δυσπιστία την επιλογή του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Boardwalk Empire και ευτυχώς έβαλε τα γυαλιά σε όλους μας. Ο Nucky Thompson ήταν ο απατεώνας με την βούλα της Πολιτείας. Ο διεφθαρμένος με τον δικό του κώδικα ηθικής, που ταιριάζει γάντι με το ρητό «τον διάολο να τον έχεις δίπλα σου παρά απέναντί σου». Σε έναν 20s-30s κόσμο με υπέροχη ατμόσφαιρα, κορυφαία υποκριτική και στόρι που έστειλε την σειρά στις Χρυσές Σφαίρες, ο Buscemi σηκώνει επάξια το φόρτο του πρωταγωνιστικού ρόλου με μία σειρά από κορυφαίες σκηνές που άφησαν εποχή για την σύγχρονη τηλεόραση.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved