Dziana Hasanbekava Γιατί το ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα έχει γίνει τόσο περίπλοκο;

Το να κάνεις πλέον ελεύθερο κάμπινγκ στη χώρα μας δεν είναι και το πιο απλό πράγμα.

Κάποτε θυμάμαι το να πάρεις τη σκηνή σου και τον υπνόσακο σου δεν ήταν κάτι το δύσκολο για κανέναν. Πλέον όλο αυτό το όμορφο πράγμα έχει γίνει κάτι αρκετά περίπλοκο. Φυσικά το κράτος ξέρει τι κάνει αλλά μέχρι ένα σημείο.

 

 

Θα σας εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ...πρώτα όμως πρέπει να συνεχίσω την ιστορία...

 

 

Όταν ήμουν μικρός οι γονείς μου οργάνωναν τεράστιες εκδρομές σε μέρη του νησιού όπου κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε μαζί με άλλους συγγενείς και καθόμασταν για ολόκληρες εβδομάδες.

Εκείνη ήταν μία εποχή ευτυχίας. Ο πατέρας μου κουβαλούσε μαζί του ότι χρειαζόμασταν, από κατσαρολικά, λουξάκι, σχάρες, βατραχοπέδιλα, ομπρέλες...όλο τον εξοπλισμό.

Τώρα πλέον δεν το κάνεις εύκολα όλο αυτό. Η πολιτεία έχει αυστηρούς κανόνες και το ελεύθερο κάμπινγκ είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες στην Ελλάδα.

 

 

Πλέον οι μόνοι τολμηροί που το τολμάνε είναι οι τουρίστες που έρχονται από έξω. Εκείνοι δεν φοβούνται τίποτα μιας και είναι προστατευμένοι από το δικό τους Κράτος.

Γιατί όμως είναι άδικο όλο αυτό με την απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ; Εντάξει σίγουρα κάποιοι (μάλλον οι περισσότεροι Έλληνες) δεν έχουν ιδέα τι θα πει οικολογία και περιβάλλον.

 

 

Μετά από μία επέλαση ελεύθερου κάμπινγκ, όπως θυμόμαστε παλιότερα, η παραλία θύμιζε περισσότερο χωματερή παρά με φυσικό χώρο.

Δεν ξέρω βέβαια αν όλο αυτό είναι και μία μικρή συνωμοσία για να ευνοηθούν τα οργανωμένα κάμπινγκ. Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο πολλά οργανωμένα κάμπινγκ ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε μέρη που κάποτε δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά μόνο ελεύθεροι κατασκηνωτές και φύση.

 

 

Το πρόβλημα με το οργανωμένο κάμπινγκ είναι πως ίσως οι νέοι άνθρωποι δεν θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πως είναι η χαρά του ελεύθερου. Εγώ προσωπικά ήμουν τυχερός γιατί από μικρός είχα την τρομερή εμπειρία της ελεύθερης κατασκήνωσης, άλλοι όμως δεν ξέρουν καν τι σημαίνει ο όρος.

Η γενική εκτίμηση πάντως είναι πως οι Ελληνες κάνουν στροφή προς τα μεγάλα οργανωμένα κάμπινγκ, διότι συνδυάζουν τις οικονομικές διακοπές με ποιοτικές υπηρεσίες αλλά και με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής δραστηριότητας είναι στην ύπαιθρο.

 

 

Εμείς πάντως ελπίζουμε οι ελεύθεροι κατασκηνωτές να μην σταματήσουν για να μην χαθεί αυτό το υπέροχο έθιμο και ο ξεχωριστός τρόπος διακοπών. Φυσικά με ό,τι προϋποθέτει αυτό...

Αν είσαι camperi σου προτείνουμε παρακάτω μερικά από τα πιο ωραία μέρη για ελεύθερο κάμπινγκ στην Ελλάδα:

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved