pexels Μήπως το Spotify έχει βάλει πλώρη να σκοτώσει και το ραδιόφωνο;

Η νέα AI τεχνολογία προσομοιώνει έναν εικονικό DJ για τις λίστες σου, είναι όμως αυτό κάτι που θέλουμε;

Το Spotify πηγαίνει το streaming music service σε άλλο επίπεδο και βάζει έναν DJ ρομπότ να σου αναγγέλλει τα κομμάτια της λίστας σου. Μπορεί να ακούγεται αρκετά χαριτωμένο, αν όμως κάποιος ρίξει μία πιο προσεχτική ματιά σε όλο αυτό, μάλλον πως θα μπει σε σκέψεις. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο service είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να αντικαταστήσει αυτό που χρόνια τώρα ξέρουμε σαν παραδοσιακό ραδιόφωνο. Κάτι που μοιάζει αρκετά εφιαλτικό αν κάποιος το φαντασιωθεί σε βάθος χρόνου. Σκέψου να μην υπάρχουν πλέον ραδιοφωνικοί παραγωγοί που να μιλάνε στο ράδιο, μοιάζει σίγουρα κάτι που θα γινόταν σε ένα δυστοπικό μέλλον.

 

 
 

Τι ακριβώς όμως κάνει αυτή η λειτουργεία; Η λειτουργεία DJ του Spotify βάζει μία AI φωνή να σου λέει ποιο κομμάτι ακούς από τη λίστα σου. Εμείς πάντως στη σκέψη αυτή κάπως ανατριχιάζουμε. Και δεν είναι μόνο αυτό, η «φωνή» θα κάνει σχόλια πάνω στο κομμάτι, θα είναι δηλαδή σαν ένας κανονικός DJ. Τώρα αυτό μοιάζει αρκετά διασκεδαστικό, αλλά ρε παιδιά είναι σαν να λέμε πως θα βλέπουμε ποδοσφαιρικό αγώνα που τον περιγράφει η φωνή από κάποιο FIFA, δηλαδή κάτι εντελώς artificial και ψεύτικο.

Το Spotify Wrapped είναι μια υπέροχα ισοπεδωτική νίκη του marketing

Το συγκεκριμένο feature θα είναι διαθέσιμο, προς το παρόν, μόνο στα Αγγλικά. Με αυτό τον τρόπο το Spotify θέλει να προσφέρει στους χρήστες του μία ολοκληρωμένη απόλαυση ραδιοφώνου, να τους απαλλάξει από την αλλαγή κομματιών και από το να κοιτάνε συνεχώς την οθόνη για να δουν ποιο κομμάτι παίζει. Με λίγα λόγια το Spotify θέλει να μετατρέψει όλους τους ακροατές και χρήστες του σε ζόμπι που δεν χρειάζεται να κουνάνε καν το δαχτυλάκι τους ή έστω το μάτι τους για να δουν τι παίζει στη λίστα.

 

 
 

Δεν ξέρουμε αν είμαστε υπερβολικοί, αλλά κάτι τέτοιο δεν μας αρέσει καθόλου και μας απομακρύνει από την ουσία της απόλαυσης της μουσικής. Γιατί; Μα γιατί φυσικά η μουσική δεν είναι μόνο ακρόαση αλλά ένα ολόκληρο σύμπαν από πράξεις και διαδικασίες.

Το Spotify θέλει να μας προτείνει μουσική αναλόγως με την διάθεσή μας

Παλιότερα κάποιος άνοιγε ένα δίσκο, κοίταγε μέσα, διάβαζε τους στίχους, επεξεργαζόταν το artwork, τώρα το Spotify, πέρα του ότι δεν πληρώνει τους καλλιτέχνες όπως τους αναλογεί για τα δικαιώματα τους, επιθυμεί να μας μετατρέψει σε μία στρατιά από μουσικόφιλα ζόμπι που μόνο μία επιδερμική σχέση έχουν με τις λίστες τους. Ή καλύτερα, μία λίστα δεν φέρνει την άνοιξη στη μουσική, μία λίστα είναι απλά μία ένδειξη πως βαριόμαστε ακόμη και να απολαύσουμε τη μουσική.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved