Γιατί μοιάζει πλέον επικίνδυνο να πηγαίνεις ακόμη και στην τουαλέτα;

Δεν αφορά το αν θα ακουστείς σε περίπτωση που πας για νο.2 αλλά για ανακάλυψη της επιστήμης που προβληματίζει.

Όλοι μας νομίζουμε πως το να έχουμε καθαρή την τουαλέτα μας μας εξασφαλίζει τελικά και την υγεία μας στα σίγουρα. Κι όμως τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα από αυτό. Οι επιστήμονες μας έδειξαν τι γίνεται όταν τραβάς το καζανάκι και δεν κλείνεις το καπάκι της τουαλέτας. Πραγματικά δεν θα πιστεύεις τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα με τον ειδικό φωτισμό που δείχνει τα σταγονίδια του νερού.

 

Screenshot 2022 12 09 172143

 

Πως όμως το έκαναν αυτό οι ερευνητές; Οι συγκεκριμένοι ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο για να καταγράψουν πόσο μακριά φτάνουν αυτά τα σωματίδια, εκτιμώντας τους κινδύνους μόλυνσης από το καζανάκι, όταν δεν φροντίζουμε να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης πριν την χρήση του. Ναι, είναι αλήθεια, μπορεί να το υποψιαζόμουν αλλά τώρα επιβεβαιώνεσαι. Πρέπει να κλείνεις το καπάκι της τουαλέτας γιατί μπορεί να κολλήσει τίποτα εκεί που δεν το περιμένεις, ακόμη και από την δική σου τουαλέτα. Εντάξει, φαντάσου για τις «ξένες».

 

 
 

Η ομάδα σύνδεσε λέιζερ και κάμερες σε μία τυπική λεκάνη - σαν αυτές που χρησιμοποιούνται ευρέως στα νοικοκυριά όλου του κόσμου- και χωρίς άλλα περιεχόμενα ή χαρτί υγείας, τράβηξαν επανειλημμένα το καζανάκι. Όπως το περίμεναν, τα σωματίδια τινάζονται πολύ ψηλά και ταξιδεύουν στον αέρα. Από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μπορεί κανείς να καταλάβει πως είναι πολύ εύκολο να φτάσουν μέχρι εμάς με άνεση. Μπορεί να μην το βλέπουμε, ούτε καν να το νιώθουμε, αλλά όμως τα σταγονίδια εκτινάσσονται σε μεγάλη απόσταση.

Η πρώτη επίσκεψη στην τουαλέτα μετά από μπίρες δεν φέρνει και τις επόμενες

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, και η ομάδα θέλει να ρίξει φως στους κινδύνους που έχει το να τραβά κάποιος το καζανάκι με το καπάκι της λεκάνης ανοιχτό, ιδίως σε δημόσιες και κοινόχρηστες τουαλέτες όπου οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μολύνουν πολλούς ανθρώπους.

πηγή



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved