Τι είναι η «νηστεία ντοπαμίνης» που έχεις μεγαλύτερη ανάγκη απ’ όσο πιστεύεις;

Συμβουλές για να επαναφέρεις την ντοπαμίνη σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η ντοπαμίνη είναι ο κύριος νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Απελευθερώνεται όταν ο οργανισμός βιώνει ευχάριστες καταστάσεις και όταν τις αναζητάει. Η ντοπαμίνη εμπλέκεται επίσης στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, την προσοχή, τον ύπνο, τη μάθηση και τη δημιουργία κινήτρων. Το φαγητό, το σεξ, η καινοτομία, η φιλία, ο έπαινος και τα χρήματα είναι φυσικοί ενισχυτές της ντοπαμίνης ωστόσο χρειάζεται μέτρο. Μερικές φορές, οι προσαρμοστικές συμπεριφορές που οδηγούνται από την ντοπαμίνη μπορεί να γίνουν δυσπροσαρμοστικές. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, η εμμονική παρακολούθηση πορνό και τα video games είναι παραδείγματα υγιών παρορμήσεων που εκτρέπονται σε ανθυγιεινούς καταναγκασμούς. Τα ναρκωτικά και άλλες ουσίες απελευθερώνουν ντοπαμίνη σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες από αγαθά και καταστάσεις όπως το φαγητό και το σεξ. Αυτό είναι που κάνει για παράδειγμα τα ναρκωτικά εθιστικά.

 

 

 

Η απότομη αύξηση της ντοπαμίνης που δημιουργείται από ορισμένες ουσίες αναγκάζει τους εθισμένους να επαναλάβουν τις συμπεριφορές κατάχρησης. Το ενδιαφέρον με την ντοπαμίνη είναι ότι εκτός από την απόλαυση της επιθυμίας, μας προκαλεί και πόνο. Για να αντιμετωπιστεί ο πόνος που έρχεται μετά από μια απότομη αύξηση της ντοπαμίνης, ο εθισμένος καταναλώνει όλο και περισσότερο από το ναρκωτικό ή θα συμμετέχει σε ολοένα και περισσότερη δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά (π.χ. καταναγκαστική παρακολούθηση πορνό ή τζόγο.) Προσπαθούν να πάρουν την ευχαρίστησή τους/ισορροπία πόνου για να επιστρέψουν στην ευχαρίστηση. Οπότε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτό το έλλειμμα ντοπαμίνης και να επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση ντοπαμίνης, ώστε να αισθανόμαστε κίνητρο και ώθηση, αλλά με υγιή τρόπο;

Πώς να νηστέψεις χωρίς να λιμοκτονήσεις

Πώς θα πετύχεις την επαναφορά ντοπαμίνης;

Όταν η Dr. Lembke θεραπεύει ασθενείς με εθισμούς, τους καθοδηγεί στα ακόλουθα βήματα για την επαναφορά της ντοπαμίνης. Ο στόχος είναι να βοηθήσει τους ασθενείς της να αποκτήσουν την ισορροπία ντοπαμίνης απόλαυσης/πόνου και να επιστρέψουν στη φυσική της ομοιόσταση. Θέλει οι ασθενείς της να μην πονάνε πια και να απαλλαγούν από τον εθισμό.

Ωστόσο, μπορείτε να επωφεληθείτε από την επαναφορά της ντοπαμίνης ακόμα κι αν δεν έχετε σοβαρό εθισμό. Εάν αισθάνεστε λίγο χαλαροί τον τελευταίο καιρό, μπορεί να αντιμετωπίζετε λίγη ανηδονία που προκαλείται από τη ντοπαμίνη. Η επαναφορά της ντοπαμίνης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κόψετε κακές συνήθειες, όπως να ελέγχετε συνεχώς το smartphone σας.

 

 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που η Dr. Lembke συνιστά στους εθισμένους ασθενείς της να κάνουν μια «νηστεία ντοπαμίνης» για ένα μήνα. Αυτό σημαίνει αποχή από την προβληματική ουσία ή συμπεριφορά για τέσσερις εβδομάδες. Παραδέχεται ότι αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει, ειδικά τις πρώτες δύο εβδομάδες, αλλά η ανταμοιβή αξίζει τον κόπο. 

Μια νηστεία ντοπαμίνης θα χρειαστεί λίγη θέληση, αλλά ο Lembke συνιστά τη χρήση διαφόρων τεχνικών συμπεριφοράς για να ενισχύσετε τον αυτοέλεγχό σας, όπως να βάζετε εμπόδια ανάμεσα σε εσάς και τη δυσπροσαρμοστική σας συνήθεια. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να αφαιρέσετε όλα τα ναρκωτικά και το ποτό από το σπίτι σας ή να τοποθετήσετε φίλτρα διαδικτύου στον υπολογιστή και το smartphone σας.

Για άτομα που δεν έχουν πλήρη εθισμό, ο Lembke προτείνει ότι μια νηστεία που διαρκεί μια μέρα ή μια εβδομάδα είναι πιθανώς αρκετή για να σας επαναφέρει στα φυσιολογικά επίπεδα ντοπαμίνης.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved