Μήπως έχεις χάσει την αίσθηση του χρόνου;

Η πανδημία μας έκανε να χάσουμε το μέτρημα στις μέρες, αλλά μήπως το χάσαμε για πάντα;

Ειδικά για όσους ήταν σε τηλεργασία ή αναστολή, στην πανδημία είδαν τη μέρα της μαρμότας να γίνεται πραγματικότητα. Κάθε μέρα ήταν σαν Τετάρτη μιας και είχε χαθεί το νόημα του να μετράς τις μέρες, το Σαββατοκύριακο δεν ερχόταν, γιατί δεν είχε τίποτα να φέρει. Όλη μέρα σπίτι χωρίς ωράριο και χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός των 8ώρρων, ύπνου, δουλειάς και ψυχαγωγίας, όλα μπλέκονταν μεταξύ τους και μάλλον δεν έχουμε συνέλθει από αυτό.

Για να μην τα φορτώσουμε όλα στην πανδημία και το lockdown, το χάσιμο της μπάλας είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και τα social media έβαλαν τον θεμέλιο λίθο αυτού του προβλήματος. Πόσες φορές δεν είπαμε να πιάσουμε το κινητό να χαζέψουμε για 5 λεπτάκια και τελικά να το αφήσουμε κάτω μετά από 2 ωρίτσες;

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής προσπαθούμε να στριμώξουμε μέσα σε 24 ώρες, πράγματα που κανονικά θα ήθελαν πάνω από 30 και η δεν φταίει μόνο η δουλειά. Η απώλεια της αίσθησης του χρόνου είναι σύμπτωμα, αλλά και αιτία άλλων προβλημάτων σύμφωνα με τους ψυχολόγους. 

 

 

Σαν σύμπτωμα είναι ένδειξη ότι δεν περνάμε καλά. Η απώλεια της αίσθησης του χρόνου λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι δεν περνάει με τίποτα ο χρόνος, πχ στη δουλειά ή σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Η αίσθηση που μπορεί να ακολουθείται αμέσως μετά, σαν γρήγορη παρέλευση του χρόνου είναι η προσπάθεια του μυαλού να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, αλλά φυσικά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη γωνιά του γαλαξία που δεν καμπυλώνεται ο χωροχρόνος. 

Η απώλεια της αίσθησης του χρόνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εργασία και την κοινωνική μας ζωή λόγω ανατίναξης του προγράμματος και έτσι να προκληθούν σοβαρότερα προβλήματα. Αλλά ευτυχώς είναι ένα πρόβλημα με εύκολη λύση που μας έρχεται από τα παλιά, τότε που δεν είχαμε social media, ίντερνετ και υπολογιστές, η τίμια και απλή ατζέντα.

 

 

Δεν χρειάζεται να καταφύγουμε κυριολεκτικά στη χάρτινη ατζέντα, αλλά να φτιάχνουμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα στην ατζέντα του κινητού. Με ειδοποιήσεις ήχου σαν ξυπνητήρια για τα deadlines, ακόμα και για τις περιπτώσεις που χαζεύουμε στο instagram ή λιώνουμε στο Netflix, θα βρούμε σιγά-σιγά και πάλι την αίσθηση του χρόνου. Μαζί με έναν κανονικό ύπνο 8 ωρών θα έρθει και η πλήρης αποκατάσταση του χρόνου και της τάξης.   



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved