Τι έχει να διδάξει το Kung Fu Panda στο παιδί σου

Τα διδάγματα του master Oogway μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη του επαφή με το Είναι του.

Πέρα από το γεγονός ότι κάποιοι από εμάς παραμένουμε μεγάλα παιδιά όσα χρόνια και αν περάσουν, νιώθουμε ακόμη καλύτερα όταν κάνουμε πράγματα μαζί με τα παιδιά μας. Και ποιος σωστός πατέρας δεν το θέλει αυτό; Το να περνάς χρόνο με το παιδί σου κάνοντας πράγματα μαζί, είναι η πεμπτουσία της σωστής πατρότητας. Και ένα από αυτά είναι σίγουρα το να βλέπεις μαζί του τα αγαπημένα του animation.

Οι τρεις ταινίες Kung Fu Panda που παρουσιάζουν τον συμπαθέστατο Po ως τον μεγάλο μαχητή του κουνγκ φου (δίνει την φωνή του ο Jack Black), έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και περιλαμβάνουν ένα σωρό από τα αστέρια του σινεμά, που ξεκινούν από την Angelina Jolie και τον Dustin Hoffman και φτάνουν μέχρι τον Seth Rogen, τον Jackie Chan και την Lucy Liu. Ένας από τους χαρακτήρες είναι και ο συμπαθέστατος γέρο-δάσκαλος του kung fu με το όνομα Oogway, μία ηλικιωμένη χελώνα που χαρίζει την φωνή του ο βετεράνος Randall Duk Kim.

 

 

Όμως το Kung Fu Panda είναι κάτι περισσότερο από μία τριλογία ταινιών για παιδιά. Είναι μία τριλογία με κορυφαία διδάγματα για την ζωή, για την αγάπη γύρω από τις πολεμικές τέχνες, την κατάχρηση της δύναμης, αλλά και πως τα πράγματα που νομίζουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε στη ζωή μας καταλήγουν να ελέγχουν εμάς. Τα παραπάνω είναι η αρχή της κατανόησης του Τάο Τε Τσινγκ, για το οποίο μίλησε ο φιλόσοφος Λάο Τσε τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο ίδιος ο Oogway είναι μία προσωποποίηση του Λάο Τσε, όπου φέρνει τον νου των παιδιών κοντά στα διδάγματα μέσα από την animation ταινία. Στο τέλος, η ταινία και τα διδάγματά της είναι δύο ξεχωριστά πράγματα που θα αποκομίσει το παιδί. Η διασκέδαση και η αγάπη για το κουνγκ φου, αλλά και η φιλοσοφία του πώς ένας άνθρωπος καλείται να προχωρήσει στο υπέροχο ταξίδι της ζωής και να αγκαλιάσει όλα όσα θα περιλαμβάνει το ταξίδι αυτό. Με το στρες να εμφανίζεται στα παιδιά από τις ηλικίες των 6 καθότι βιώνουν πράγματα που δεν είναι σε θέση ακόμη να κατανοήσουν, οι όμορφες εικόνες που συνοδεύονται από διδάγματα όπως συμβαίνει στην ταινία, θα κάνουν τα παιδιά να αναρωτηθούν και να αναζητήσουν μόνα τους τις απαντήσεις – ρωτώντας φυσικά τους πατεράδες τους.

oogway

Χώρια ότι η γέρικη χελώνα Oogway είναι ένας υπέροχος και συμπαθέστατος χαρακτήρας, ουσιαστικά μπορεί να είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με την φιλοσοφία του Τάο και για όλα όσα πρεσβεύει. Την εσωτερική γαλήνη του κάθε ατόμου πάνω σε αυτό τον πλανήτη, την επαφή με την φύση και το να μάθουμε να μην εξαρτόμαστε από πράγματα και καταστάσεις.

Ακολουθούν μερικά από τα διδάγματα του Oogway στην πρωτότυπη γλώσσα, που θα σου δώσουν μία γεύση στην περίπτωση που δεν έχεις δει ακόμη τις ταινίες με το παιδί σου. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι θα περάσετε καλά και οι δύο.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved