Πώς οι σπάνιες φιάλες whisky μπορούν να μεγαλώσουν το εισόδημά σου

Είναι δύσκολη απόφαση να πουλήσεις κάτι που θέλεις πολύ εσύ ο ίδιος, αλλά αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θα κάνει την κίνηση αυτή να αποφέρει κέρδος.

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί τα κέρδη που βγάζουν οι εταιρείες από την πώληση του ουίσκι παγκοσμίως; Αν πίνεις και είσαι φαν των εκλεκτών μπουκαλιών, θα το ξέρεις ήδη. Αν πάλι όχι, μάθε πως μόνο η σκωτσέζικη βιομηχανία του ουίσκι, αξίζει αυτή την στιγμή περίπου 5 δις ευρώ και ολοένα και αυξάνεται. Αυτό φυσικά, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των ήδη πετυχημένων brands που πωλούνται στις τέσσερις γωνιές της Γης, αλλά και της πώλησης σπάνιων φιαλών (και όχι μόνο), στην οποία δεν δραστηριοποιούνται μόνο εταιρείες αλλά και ιδιώτες.
Κάθε φορά λοιπόν που ακούς μεγαθήρια σαν το Macallan να πουλάει fine and rare φιάλες που αποφέρουν κέρδη πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ, έχε στο νου σου ότι τα κέρδη μπορούν να είναι εξίσου μεγάλα και για ιδιώτες, που θέλουν να επενδύσουν σε σπάνιες φιάλες. Τα κέρδη ωστόσο, είναι ακόμα περισσότερα αν επενδύσουν σε συγκεκριμένα βαρέλια και τις σπάνιες χρονιές τους. Αξίζει να θυμηθεί κανείς πως το 2019, ένα βαρέλι Macallan χρονολογίας 1989 έσπασε όλα τα ρεκόρ φτάνοντας στα 515.000 ευρώ. Όμως πώς μπορείς να καταφέρεις να βγάλεις λεφτά, επενδύοντας μόνο από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ;

Οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με την πώληση βαρελιών και φιαλών, γνωρίζουν πως η αποθήκευση είναι το άλφα και το ωμέγα. Πρέπει να γνωρίζεις πως το βαρέλι που θα επιλέξεις, αφενός μεν δεν έχει διαρροές, αλλά και θα αποθηκευτεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί με κανένα τρόπο η ωρίμανσή του μέσα στα έτη. Μία πρόσφατη έρευνα των Times έδειξε πως οι επενδύσεις στο ουίσκι που αγγίζουν τα 84.000 ευρώ, μπορούν να αποφέρουν τελικό καθαρό κέρδος μέχρι και 135.000 – ποσό το οποίο φυσικά μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Ωστόσο ειδικά αυτή η επένδυση χρειάζεται υπομονή.

 

 

Φυσικά, δεν μπορείς να βασιστείς στους τύπους φιαλών που θα βρεις σε ένα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές θα παραμείνουν αρκετά στατικές και δεν θα βγάλεις ιδιαίτερα πολλά χρήματα. Ξεκίνα την περιήγηση σε σπάνιες τοποθεσίες ουίσκι για να πάρεις και μία ιδέα για το πώς τα vintage γίνονται πολύτιμα με την πάροδο του χρόνου.
Για να βγάλεις κέρδος από την αγορά σου, είναι συχνά καλύτερο να περιμένεις λίγο πριν δημοπρατήσεις την φιάλη σου. Όχι όμως σε ένα ή δύο χρόνια, αλλά προτιμότερο σε δέκα ή ακόμη και είκοσι. Οι περιορισμένες και ειδικές εκδόσεις φιαλών γίνονται ακόμη πιο σπάνιες και ένα ουίσκι «από τα παλιά» είναι συχνά πιο πολύτιμο μόνο και μόνο επειδή είναι vintage και θεωρείται ιστορικός θησαυρός. Εάν είσαι λοιπόν πραγματικά υπομονετικός, μπορείς να ανταμειφθείς πλουσιοπάροχα. Ένα Dalmore ετών από το 1926, πωλήθηκε το 2016 για 8.500 ευρώ.

Αν θες λοιπόν να ασχοληθείς, βάλε πρώτα το χέρι στην τσέπη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved