Καπνός και στάχτη: Τι πρέπει να προσέξουμε αν πρέπει να κινηθούμε με αυτοκίνητο

Τα μικροσωματίδια τα οποία απελευθερωνουν οι  πυρκαγιές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM2.5 παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στη βόρεια Αττική. Πρόκειται για σωματίδια που ναι μεν είναι αόρατα δια γυμνού οφθαλμού, αφου η διάμετρός τους δεν δεν ξεπερνά τα 2,5 μικρόμετρα, όμως αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη τους από το ότι κάνουν αόρατο τον ορίζοντα λόγω της δυσκολίας του φωτός να τα διαπεράσει όταν αυτά βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. 

Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια και σε κάποιες περιπτώσεις στο δέρμα. Η εισπνοή τους προκαλεί δύσπνοια και άλλα αναπνευστικά προβλήματα και γι’αυτό οι αρχές κάνουν έκκληση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων. Τα παράθυρα στα σπίτια μας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά καθώς και οποιοδήποτε άλλο άνοιγμα έχουμε όπως φωταγωγοί και καμινάδες. Όμως τι γίνεται αν πρέπει να μετακινηθούμε;

 

 

Αν υπάρχει άμεση ανάγκη μετακίνησης με το αυτοκίνητο θα πρέπει πρώτα να έχουμε ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα. Αποφεύγουμε πάση θυσία την κίνηση προς αυτές τις περιοχές, ακόμα και από μακριά. Ο καπνός και οι μεγάλες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο αυτοκίνητό μας σε σημείο που να μην είναι εφικτή η εύκολη διαφυγή μας. Ακόμα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αλλαγής της φοράς της πυρκαγιάς και του εγκλωβισμού μας. Για να μην αναφέρουμε πως η κίνηση γύρω από αυτές τις περιοχές αυξάνει την κίνηση και καθυστερεί την επιχειρησιακή ικανότητα των πυροσβεστικών οχημάτων και των ασθενοφόρων.

 

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο σαν ένα συνδυασμό παραμονής στο σπίτι και πεζής μετακίνησης. Αρχικά βάζουμε το σύστημα κλιματισμού σε λειτουργία ανακύκλωσης αέρα για περιορίσουμε κατά το δυνατόν την εισροή επιβλαβών μικροσωματιδίων στην καμπίνα των επιβατών. Επειδή ένα μικρό ποσοστό πάντα θα βρει τον τρόπο να περάσει, καλό θα ήταν να φοράμε και μάσκα μέσα στο αυτοκίνητο, σαν να είμασταν πεζοί.

 

 

Με την εμπειρία της πανδημίας ξέρουμε ποιες είναι οι εγκεκριμένες μάσκες για τέτοιες περιπτώσεις, όπως οι N95, KN95 και FFP2. Σε κάθε περίπτωση οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο πρέπει να είναι όσο πιο σύντομες γίνεται σε διάρκεια για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή μας στον καπνό που περιλαμβάνει άκρως τοξικές ενώσεις όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια. Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα και καρδιαγγειακές παθήσεις χρειάζονται περισσότερη προσοχή και μηδαμινή έκθεση σε αυτές τις συνθήκες. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved