Πώς θα αντιμετωπίσεις τη χρόνια αναβλητικότητα

Δεν είσαι ο μόνος που φοβάται τα deadlines και αποφεύγει τα kind reminders, αλλά μπορείς να κάνεις κάτι γι’αυτό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο DePaul, Joseph Ferrari, ένας στους πέντε ενήλικες μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι χρόνια αναβλητικός και με άρθρο του στη Washington Post εξήγησε της σοβαρότητα αυτής της διαταραχής.

Οι χρόνια αναβλητικοί άνθρωποι είναι περισσότεροι από τους καταθλιπτικούς, τους αλκοολικούς, όσους υποφέρουν από οποιαδήποτε φοβία, κι όμως παρόλα αυτά δεν αποδίδουμε τη δέουσα προσοχή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα συμπεριφοράς της γενιάς μας. 

 

 

Η αναβλητικότητα ορίζεται ως η εκούσια αναβολή της τέλεσης μιας συγκεκριμένης εργασίας με ταυτόχρονη την κατανόηση ότι αυτή η καθυστέρηση μόνο κακό μπορεί να φέρει. Οι αναβλητικοί άνθρωποι αντιμετωπίζονται αρνητικά από τους γύρω τους. Τους θεωρούν κακούς συναδέλφους, μη ομαδικούς, εγωιστές, τεμπέληδες κλπ. Όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο και αυτή η αναγνωση επιφανειακή.

 

 

Λίγο πολύ όλοι είμαστε αναβλητικοί, όταν έχουμε να κάνουμε κάποια βαρετή δουλειά, όμως όταν αυτό γίνεται μόνιμη συμπεριφορά, τότε αρχίζουν τα προβλήματα της χρόνιας αναβλητικότητας. Οι χρόνια αναβλητικοί χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη είναι αυτή που είναι εθισμένοι στην αδρεναλίνη της τελευταίας στιγμής και πιστεύουν ότι λειτουργούν καλύτερα υπό πίεση. Στη δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που φοβούνται την αποτυχία και γι’αυτό αποφεύγουν τη δουλειά. Τέλος είναι οι αναποφάσιστοι, αυτοί που χρονοτριβούν αναλύοντας τα δεδομένα και τις επιλογές τους.

 

 

Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει κάποιος, η χρόνια έκθεση σε αυτή την κατάσταση μπορεί αν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Από κρίσεις άγχους και κακό ύπνο, μέχρι κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Για όλα αυτά όμως υπάρχει λύση; Φυσικά και υπάρχει.

Αξιολόγησε κάθε πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσεις και σπάστη σε μικρότερα tasks. Έτσι θα τα εκπληρώσεις σταδιακά και πιο γρήγορα. Απομάκρυνε κάθε πράγμα που μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή, βάλε το κινητό στο συρτάρι ή απενεργοποίησε κάποιες ειδοποιήσεις. Επιβράβευσε τον εαυτό σου και μην αυτομαστιγώνεσαι κάθε φορά που δεν καταφέρνεις κάτι. Ζούμε σε μια εποχή που ορίζεται από την απόσπαση προσοχής λόγω της τεχνολογίας και των οθονών που μας περιτριγυρίζουν, είναι απολύτως λογικό να σε αποσπούν πράγματα, αρκεί να τα κρατάς ελεγχόμενα. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved