Πώς θα φροντίσεις σήμερα το σπίτι σου καλύτερα και πιο αποτελεσματικά από ποτέ

Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, αλλά ενίοτε, καλό είναι να τονίζονται, για να τα εμπεδώνουμε. Το αυτονόητο είναι πως σήμερα το σπίτι σου σημαίνει πολλά περισσότερα από όσα στο πρόσφατο παρελθόν – θυμάσαι εκείνες τις εποχές που σε έβλεπε μόνο «για ‘κανα μπάνιο’»; Σήμερα λοιπόν, στο σπίτι σου εργάζεσαι, διασκεδάζεις, επικοινωνείς, ζεις και όσο κι αν όλα αυτά θεωρήθηκαν «προσωρινά» (κατά το «οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες»), είναι δεδομένο πλέον πώς κάποια «ήρθαν για να μείνουν». Για παράδειγμα, όλο αυτό το διάστημα, επένδυσες σε συσκευές και εξοπλισμό – ακόμα και καινούριο τηγάνι παρήγγειλες – που θα αξιοποιείς και μετά. Έκανες κάποιες αλλαγές, έκανες κάποιες μετατροπές, σίγουρα έμαθες να κάνεις μόνος σου τα απαραίτητα για να περνάει η καθημερινότητα στο σπίτι ευχάριστα και δημιουργικά. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να «ακούσεις» το σπίτι σου, να ακούσεις τον εαυτό σου, ουσιαστικά και να προχωρήσεις σε ό,τι χρειάζεται να κάνεις για να αισθάνεσαι καλύτερα – δηλαδή, ασφαλέστερος.

Τι είναι αυτό που ζητάει το σπίτι σου; Την απάντηση στην ερώτηση αυτή ήρθε να δώσει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Anytime και μεταδόθηκε από το κανάλι του Newsbomb.gr στο YouTube, με συντονιστές τους δημοσιογράφους Σοφία Μαυραντζά και Νίκο Συρίγο. Με τίτλο «Κάθε στιγμή περισσότερα, για το δικό μας σπίτι!» ο Σπύρος Οικονόμου, Business & Ecosystem Development Chapter Leader της INTERAMERICAN και οι καλεσμένοι Κώστας Λαγουβάρδος - Μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Βαθρακογιάννης - Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, η Interior Designer Σίσσυ Φειδά, o Cezary Szandecki - Co-founder & CMO του ιστότοπου Douleutaras.gr και ο Σωτήρης Σουσάνης, Product Range Manager της εταιρείας KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, κάλυψαν όλες τις πτυχές του ζητήματος, εξηγώντας σε όλους μας γιατί και πώς πρέπει να φροντίσουμε το σπίτι μας, εδώ και τώρα!

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκδήλωση Κάθε στιγμή περισσότερα, για το δικό μας σπίτι!

 

 

Κάνουμε το σπίτι μας έξυπνο και λειτουργικό με σωστή συντήρηση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, ας ξεκινήσουμε όμως από το γεγονός πως η αύξηση στη ζήτηση smart προϊόντων καταγράφεται σε διψήφια ποσοστά, όπως επιβεβαίωσε ο Σωτήρης Σουσάνης, Product Range Manager της εταιρείας KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: «Ένα ίσως εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη είναι ότι κάθε brand χρησιμοποιεί τη δική του εφαρμογή, αλλά αυτό ξεπερνιέται με τη λύση των ψηφιακών βοηθών φωνής, οι οποίοι αναμένουμε να μιλήσουν ελληνικά σε ένα με δύο χρόνια και τότε θα φτάσουμε τα επίπεδα πωλήσεων της Ευρώπης. Τα έξυπνα προϊόντα ήρθαν για να μείνουν και όσο εξελίσσεται η τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο χρηστικά, καθώς αυτά επεκτείνουν τη λειτουργία ενός προϊόντος. Το μέλλον είναι ένα έξυπνο σπίτι με έναν ψηφιακό βοηθό που οι βαρετές εργασίες θα γίνονται αυτοματοποιημένα κι αυτό δεν είναι μακριά, ας μη γελιόμαστε».

 

anytime1

 

Από την πλευρά του, ο Co-founder & CMO του ιστότοπου Douleutaras.gr, Cezary Szandecki στάθηκε στην ανάγκη φροντίδας και συνεχούς συντήρησης που έχει το σπίτι μας – κοινώς στα μερεμέτια, που διαρκώς αναβάλλουμε: «Αυτό που είδαμε στο πρώτο lock down, είναι ότι ο κόσμος είχε ανάγκη να βγαίνει έξω και να διαμορφώσει κήπους και μπαλκόνια, ενώ στο δεύτερο lock down στράφηκε στο εσωτερικό του σπιτιού του, γιατί κατάλαβε ότι η πανδημία δε θα περάσει γρήγορα και σκέφτηκε ότι πρέπει να επενδύσει στο καταφύγιό του. Πρέπει να θυμόμαστε όμως πως το σπίτι θέλει φροντίδα, είναι ένας οργανισμός που χρειάζεται συνεχώς βελτίωση και αγάπη. Χρειάζεται εγκαίρως να κάνουμε συντήρηση, στην ώρα της, γιατί θα είναι τότε σίγουρα πιο οικονομική και θα είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο, ιδανικά και κάθε εξάμηνο, όπως ο καθαρισμός του τζακιού και του κλιματιστικού, εργασίες που βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι και με τις οποίες προστατεύουμε την υγεία μας. Αυτό είναι το «μαγικό κόλπο», να κάνουμε εγκαίρως τις συντηρήσεις και να σκεφτόμαστε πως κάθε έργο που χρειάζεται να γίνεται σωστά, να μην το κάνουμε γρήγορα, αλλά να κάνουμε ένα πλάνο και να μιλάμε με τους ειδικούς που μπορούν να το αναλάβουν».

Κατά τα άλλα, τώρα που περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, είναι καλό να φροντίζουμε πρωτίστως ο χώρος μας να εκφράζει την αισθητική μας και να έχει σωστό φωτισμό, όπως επισήμανε η Interior Designer Σίσσυ Φειδά. «Τα φωτεινά χρώματα είναι πολύ σημαντικά για την ευεξία μας, πρέπει να επιμεληθούμε τις μικροεπισκευές που χρειάζεται το σπίτι μας, να αλλάξουμε την επίπλωση, ώστε η κίνησή μας μέσα στο σπίτι να είναι πιο ευχάριστη και πιο εύκολη και να προσέξουμε ώστε ο χώρος που εργαζόμαστε να είναι ορισμένος μεν, αλλά να μην είναι έντονα σκληρός: Καλό είναι αυτό το σημείο, να έχει μία ευχάριστη νότα, ώστε όταν τελειώνουμε την εργασία μας να μην αισθανόμαστε ότι παίρνουμε τη δουλειά στο σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία το φως, το σημαντικό, το ‘must’ είναι να έχουμε καλή πρόσβαση στο φως, καλό φωτισμό, πιο χαλαρό και περιμετρικό το βράδυ, ενώ όταν εργαζόμαστε μας βοηθάει το φως της ημέρας. Βοηθάει επίσης η μουσική στη χαλάρωση και στη δημιουργικότητα, αλλά και οι μυρωδιές, τα κεριά».

 

Το σπίτι μας και η κλιματική αλλαγή

Ο δεύτερος πυλώνας της εκδήλωσης αφιερώθηκε στους πολλαπλούς κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα το σπίτι μας, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών φαινομένων. Ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μίλησε για καιρικά φαινόμενα, που υπήρχαν μεν και παλαιότερα, τώρα όμως εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, προκαλώντας και μεγαλύτερες καταστροφές: «Να υπενθυμίσω ότι από τον Αύγουστο πέρυσι έχουμε 15 νεκρούς στη χώρα μας από τα καιρικά φαινόμενα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στον τρόπο ζωής μας, που μας κάνει πιο ευάλωτους στον καιρό, επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι στο μέλλον θα ζήσουμε καταστάσεις πιο έντονες και πιο δύσκολες, άρα πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, καθώς είναι μία πραγματικότητα που θα είναι όλο και πιο συχνή στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

anytime2

 

Εκ μέρους της Πυροσβεστικής, στη συζήτηση παρενέβη ο αξιωματικός Βασίλης Βαθρακογιάννης, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους κινδυνεύει το σπίτι μας έναντι των φυσικών φαινομένων, έδωσε πολύτιμες συμβουλές για την καταλληλότερη αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών και επισήμανε πως το σημαντικότερο όλων είναι η προληπτική δράση: «Έπρεπε ‘από χθες’ να είχαμε ενδιαφερθεί για να προστατεύσουμε τον χώρο μας, το σπίτι μας, με τον καλύτερο τρόπο, διότι όπως λέμε εμείς οι πυροσβέστες, κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν. Πρέπει έστω και τώρα να δούμε πώς θα μειώσουμε τις τρωτότητες, θωρακίζοντας το καταφύγιό μας, δηλαδή το σπίτι μας. Να ξεκινήσουμε από αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όπως το ότι η πινακίδα της οδού και ο αριθμός του σπιτιού, πρέπει να είναι ευδιάκριτα, να βάζουμε το προστατευτικό στο τζάκι και να καθαρίζουμε την καμινάδα, να χρησιμοποιούμε πιστοποιημένα θερμαντικά, αν το σπίτι είναι κοντά στο δάσος, να καθαρίζουμε τα ξερά χόρτα και άλλες τέτοιες προληπτικές και αποτελεσματικές δράσεις».

 

anytime3

 

Εσύ το γνωρίζεις πως σε συμφέρει να ασφαλίσεις το σπίτι σου;

Ακόμα και εάν είσαι ενοικιαστής, σήμερα υπάρχουν προγράμματα ασφάλισης σπιτιού που προσαρμόζονται στις ανάγκες σου, αφορούν δηλαδή μόνο στο περιεχόμενο του σπιτιού σου: Τα έπιπλα, τις συσκευές, τον εξοπλισμό σου. «Είναι καλό να απαντήσουμε και σε κάποιους μύθους γύρω από την ασφάλιση του σπιτιού μας: Ο πρώτος είναι ότι η ασφάλιση σπιτιού είναι μία πολυτέλεια – πολλοί θα ξαφνιάζονταν αν μάθαιναν με πόσα λίγα χρήματα, μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, για να το πω απλά. Ο δεύτερος μύθος είναι πως η ασφάλιση σπιτιών αφορά λίγους, για παράδειγμα τους ιδιοκτήτες σπιτιών. Στην πραγματικότητα όμως, τα προγράμματα ασφάλισης σπιτιού μπορούν να προσαρμοστούν απόλυτα στις ανάγκες μας, καθώς για παράδειγμα ένας ενοικιαστής μπορεί να ασφαλίσει μόνο το περιεχόμενο της κατοικίας του, δηλαδή τα έπιπλα, τις συσκευές, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί για την εργασία του κ.λπ. Ο τρίτος μύθος που θα ήθελα να απαντήσουμε είναι πως η διαδικασία ασφάλισης είναι χρονοβόρα ή πολύπλοκη. Στην πραγματικότητα, μπορούμε όλοι μας με πολύ απλό τρόπο να ενημερωθούμε και να προσαρμόσουμε την ασφάλειά μας στις ανάγκες μας», εξήγησε ο Σπύρος Οικονόμου, εκπροσωπώντας την Anytime.

 

anytime4

 

Την ίδια στιγμή λοιπόν που το σπίτι μας και το περιεχόμενό του είναι σημαντικότερα από ποτέ για εμάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι απειλείται και περισσότερο από ποτέ. Πώς θα εξασφαλίσουμε την ηρεμία μας και θα μετριάσουμε τις ανησυχίες μας; Μα φυσικά, ασφαλίζοντάς το, προσφέροντας στον εαυτό μας κάθε στιγμή περισσότερα!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved