Τα σημάδια που αφήνει το άγχος στην εμφάνισή σου

Το χρόνιο άγχος συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων υγείας, όμως πριν από αυτά κάνει ζημιά και στην εικόνα σου.

Πραγματικά, το stress σχετίζεται με πάρα πολλά προβλήματα υγείας. Από προβλήματα στην καρδιά και το στομάχι μέχρι και πλήρη κατάρρευση του ανοσοποιητικού σου συστήματος μπορεί να προκληθεί από την χρόνια έκθεση του οργανισμού σου σε στρεσογόνες καταστάσεις. Είναι αυτονόητο πως με την παραμικρή υποψία ανεξήγητης ενόχλησης ή πόνου όταν εμφανίζονται σε περίοδο άγχους πρέπει να αναζητήσεις άμεσα ιατρική συμβουλή. 

Όμως πολύ πριν φτάσεις σε αυτό το σημείο, το σώμα σου έχει τον τρόπο του να σου δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά. Επειδή είναι πιο πιθανό να ανησυχήσεις λόγω ενός συμπτώματος που αφορά την εμφάνισή σου, δώσε προσοχή στα παρακάτω σημάδια αλλαγής που σχετίζονται με το άγχος. Με αυτό τον τρόπο, σώζοντας την εικόνα σου θα κάνεις καλό και στον οργανισμό σου.

Το πρώτο και πιο ανησυχητικό καμπανάκι για κάποιον άντρα είναι να παρατηρήσει τριχόπτωση. Δεν μιλάμε για τις τρίχες που πέφτουν έτσι κι αλλιώς με φυσιολογικό ρυθμό ή για την αραίωση που οφείλεται στα γονίδιά σου. Η τριχόπτωση που οφείλεται στο άγχος γίνεται αντιληπτή από τις τούφες που μένουν στα χέρια σου κατά το λούσιμο ή τις ανεξήγητα περισσότερες τρίχες που βρίσκεις στο μαξιλάρι σου όταν ξυπνάς. Σε πολλές περιπτώσεις αυτού του είδους η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη αφού ξεκινάει χάνοντας τελογενείς τρίχες. Είναι τρίχες που έτσι κι αλλιώς ήταν κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής τους και απλά επιταχύνεται η πτώση τους. Όμως μπορεί να γίνει μόνιμη αν το άγχος ή το ψυχικό τραύμα που την έχει προκαλέσει εξελιχθεί σε μια χρονίζουσα κατάσταση. 

Σε αντίθεση με την τριχόπτωση που πιθανότατα είναι ένα παροδικό φαινόμενο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την άλλη επίπτωση στα μαλλιά σου. Το άγχος γκριζάρει τα μαλλιά σου και αυτό δεν αντιστρέφεται άπαξ και συμβεί. Σε άλλους μπορεί να πληγώνει την εικόνα τους γιατί τους κάνει να μοιάζουν γηραιότεροι και σε άλλους είναι μια καλοδεχούμενη αλλαγή που προσθέτει κύρος στην εμφάνισή τους. Από όποια οπτική κι αν το υποδεχθείς το φαινόμενο μην αγνοήσεις τα προειδοποιητικά μηνύματα που φέρνει. 

Το άγχος παίζει με τις ορμόνες σου και αυτές με τη σειρά τους μπορεί να πυροδοτήσουν τη λιπαρότητα του προσώπου σου. Είναι πολύ πιθανό η πόροι του δέρματος να μην καταφέρουν να διαχειριστούν την ακανόνιστη αυτή έκρηξη ελαίων με αποτέλεσμα να εμφανίσεις σπυράκια. Ακόμα και η επανεμφάνιση ακμής σχετίζεται με το άγχος και μάλιστα μπορεί να «φουντώσει» σε τέτοιο βαθμό που να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή και ιατρική συμβουλή από δερματολόγο. 

Οι ορμόνες σου δεν πάνε προς μία μόνο κατεύθυνση κατά τη διάρκεια μιας στρεσογόνου φάσης. Η λιπαρότητα του δέρματος μπορεί να μειωθεί δραματικά και τότε να εμφανίσεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Είναι πολύ πιθανό η επιδερμίδα σου να εμφανίσει σημάδια ξηρότητας και αφυδάτωσης, χωρίς ελαστικότητα. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί να καταφύγεις στη βοήθεια ενός λαδιού σώματος ή μιας ενυδατικής.

Όλές αυτές οι παρενέργειες στο δέρμα σου, ειδικά αν εμφανίζονται και εξαφανίζονται περιοδικά, επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης. Ρυτίδες και «σπασίματα» τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έκαναν την εμφάνισή τους μετά από 10-15 χρόνια μπορεί να τα δεις τώρα στον καθρέφτη. Σε αντίθεση με το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι μια κατάσταση που δεν είναι ελκυστική σε κανέναν και γι’αυτό πρέπει να την περιορίσεις. Περισσότερο νερό και περισσότερος ύπνος είναι η συνταγή που δουλεύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Σίγουρα και μια σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων που αγχώνουν θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο.

Η έλλειψη ύπνου, που συνοδεύει τις αγχωτικες περιόδους, προκαλεί και άλλη μία παρενέργεια στο πρόσωπό σου, τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πιο λεπτό από το υπόλοιπο πρόσωπο και τα σκαμπανεβάσματα λιπαρότητας σε συνδυασμό με τον κακό ύπνο δημιουργεί το φαινόμενο της κατακράτησης υγρών σε αυτή την περιοχή. Προφανώς και η βελτίωση του πως κοιμάσαι είναι ο χρυσός κανόνας και σε αυτή την περίπτωση. Συμπληρωματικά μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσεις τη διατροφή σου ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της κατακράτησης υγρών. Τέλος ίσως ήρθε ή ώρα για μια κρέμα ματιών ή ένα serum που όχι μόνο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, αλλά θα καθυστερήσει και την άφιξη έτερων σημαδιών του γήρατος που φέρνει το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου. 2 SHARES