Τα μυστικά μιας καλά οργανωμένης ντουλάπας

Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για ρούχα, τρόφιμα ή ο,τιδήποτε άλλο, οι κανόνες της οργάνωσης είναι κοινοί.

Αν έχεις βαρεθεί να ψάχνεις και να παιδεύεσαι στα έγκατα των ντουλαπιών και των ραφιών κάθε φορά που χρειάζεσαι κάτι, ήρθε η ώρα να τα οργανώσεις όλα από την αρχή. Θα κάνεις τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη χωρίς κόπο, αλλά με τρόπο. Αρχικά για να μην βγεις εκτός προγράμματος και φας ώρα κάνοντας μια αγγαρεία μπορείς να το βάλεις στο πρόγραμμα και να το συνδυάσεις με τον καθαρισμό που έτσι κι αλλιώς θα έκανες ή στην περίπτωση των ρούχων, στην αλλαγή από χειμερινά σε καλοκαιρινά. Αφού βρήκες την αφορμή πάμε να δούμε πως θα διευκολύνεις την καθημερινότητά σου. 

Ο πρώτος και πιο λογικός κανόνας θέλει τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς συχνότερα να είναι και στις πιο προσιτές θέσεις. Δηλαδή στα ψηλά ράφια και ντουλάπια βάζεις όσα πράγματα χρειαζεσαι στη χάση και στη φέξη, έτσι ώστε η χρήση σκάλας μιας καρέκλας για να τα φτάσεις να περιορίζεται όσο γίνεται περισσότερο. Αντίστοιχα σε όσα βρίσκονται στο ύψος του χεριού βάζεις τα καθημερινής χρήσης. Τα ενδιάμεσης χρήσης αντικείμενα μπορείς να τα βάλεις στα χαμηλά που είναι αντίστοιχα σχετικής ευκολίας η πρόσβαση σε αυτά. 

Η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα έχει να κάνει μόνο με τα βαριά αντικείμενα. Για λόγους ασφαλείας πχ σε έναν σεισμό, αλλά και για τη μέση σου, καλό είναι τα βαριά αντικείμενα να τοποθετούνται χαμηλά. Για να μην έρθει λοιπόν κάτι βαρύ στο κεφάλι βρες τη χρυσή τομή ανάμεσα στο βάρος και τη χρησιμότητα και βάλει ψηλά όχι μόνο όσα χρησιμοποιείς σπάνια αλλά και τα πιο ελαφριά.

Στα συρτάρια τώρα, ο κανόνας της σωστής οργάνωσης δεν έχει να κάνει τόσο με το ύψος, όσο με το βάθος. Δηλαδή μπροστά βάζεις τα συχνής χρήσης, και στο βάθος κήπος τα σπάνιας και αραιής. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σχεδόν σε όλα στα συρτάρια σου και να εκμεταλλευτείς το μεγάλο βάθος που έχουν τα περισσότερα, είτε αυτό αφορά ρούχα, είτε εξοπλισμό κουζίνας. Αντίστοιχη ιεράρχηση μπορείς να κάνεις και στα τρόφιμα ανάλογα με την ημερομηνία λήξης. Αυτά που λήγουν σύντομα τα βάζεις μπροστά και όσα έχουν ακόμα χρόνο ζωής στο βάθος. Είναι κι ένας καλός τρόπος να εξασφαλίσεις ότι θα προλάβεις να τα καταναλώσεις πριν λήξουν ώστε να μην καταλήξουν στα σκουπίδια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved