Πως θα πετύχεις την ψηφιακή απεξάρτηση

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο χρόνος που περνάμε σκρολάροντας στο κινητό και το tablet μπορεί να μειωθεί.

Το κινητό είναι εργαλείο δουλειάς, διασκέδασης και κοινωνικοποίησης. Μέχρι να έρθει το lockdown λίγοι είχαμε συνειδητοποιήσει πόσες ώρες περνούσαμε κοιτώντας την οθόνη του. Λίγο η δουλειά από το σπίτι, λίγο το ότι δεν πάμε πλέον έξω για σινεμά, φαγητό ή ποτό, η εξάρτησή μας από τις μικρές οθόνες έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα και την χρησιμότητά τους, αλλά όταν το κινητό γίνεται κυριολεκτικά προέκταση του χεριού μας, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα. Η εξάρτηση από το ανελέητο σκρολάρισμα έχει συνδεθεί με αγχώδεις και άλλες διαταραχές. Για να περιορίσεις το φαινόμενο αρχικά πρέπει να το πάρεις απόφαση. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις πιο εύκολα. 

Για αρχή δεν χρειάζεται να έχεις δίπλα σου συνέχεια κινητό, tablet και smartwatch. Είναι το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις, αφού η επαφή με αυτά ξεκινάει με τον πειρασμό να τα πιάσεις μόλις τα δεις ή ακούσεις κάποια ειδοποίηση. Φόρτιζέ τα το βράδυ κάπου πιο μακριά από το κομοδίνο σου ή κράτα σε διαφορετικό δωμάτιο όταν βλέπεις μία ταινία, όταν τρως ή κάνεις κάποια άλλη δουλειά. 

Ο νόμος του Μέρφι λέει ότι με το που αφήσεις κάτω το ρημάδι, κάποιο notification θα κουδουνίσει. Θα δεις για ποιον λόγο χτύπησε και μετά θα ξανακυλήσεις στον βούρκο για καμιά ώρα ακόμα. Η λύση δεν είναι άλλη από το να αρχίσεις να απενεργοποιείς όσο το δυνατόν περισσότερες ειδοποιήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των κουδουνισμάτων δεν είναι για κάποιο ζήτημα ζωής και θανάτου, μπορούν να περιμένουν αρκετή ώρα για να τους δώσεις σημασία. Η πιο βασική λειτουργία του κινητού, αυτή της τηλεφωνικής συσκευής, που σχεδόν έχουμε ξεχάσει, είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσει κάποιος δικός μας για να μας ενημερώσει για κάτι πραγματικά σοβαρό. Πάρε αλφαβητικά τις εφαρμογές και έλεγξε μία-μία ποιες ενημερώσεις έχουν ενεργοποιημένες με ήχο. Θα δεις ότι μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτές. Κράτα μόνο τις απολύτως απαραίτητες και δυο-τρεις κολλητούς στην πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε περισσότερο κι αυτό ήταν όλο.

Ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε να το παραδεχτούμε, ένα ουσιαστικός λόγος που το σκρολάρισμα μας τρώει τόσο πολύ χρόνο είναι ότι το feed μας είναι γεμάτο «θόρυβο». Τριμάροντας τις σελίδες και τους ανθρώπους που ακολουθούμε στα social media πετυχαίνουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Κερδίζουμε χρόνο και λαμβάνουμε καλύτερη και ποιοτικότερη ενημέρωση από το feed μας. Εκείνη η σελίδα που είχες ακολουθήσει το 2011 βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να μην σε ενδιαφέρει πια, όπως και εκείνος ο θείος σου που λέει κάθε μέρα καλημέρα από τα όμορφα Τρίκαλα με caps lock να μην σου είναι απαραίτητο να τον βλέπεις κάθε πρωί. Εκτός από το δραστικό unfollow υπάρχει και το snooze σε περίπτωση που είσαι ψυχοπονιάρης και θες να δώσεις μια δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία. 

Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους μεγάλους στρατηλάτες, αλλά και για τους μαχητές της καθημερινότητας σαν εσένα. Όταν κάθε προσπάθεια να περιορίσεις την ακόρεστη επιθυμία σου να περιηγηθείς ακόμα μία φορά στην επιπλαστη μαγεία των social media, ήρθε η ώρα για οριζόντια μέτρα. Μπορείς να τσεκάρεις στις ρυθμίσεις του κινητού σου πόση ώρα σε απασχολεί κάθε εφαρμογή. Στη συνέχεια θέσε τον στόχο της μείωσης και ενεργοποίησε την ειδοποίηση μόλις τον φτάσεις για να αφήσεις κάτω το κινητό. Το μοναδικό μυστικό σε αυτή την μέθοδο είναι να βάλεις έναν ρεαλιστικό στόχο. Πήγαινέ το σταδικά γιατί αν επιλέξεις ένα «τσεκούρι» της τάξης του 80%, πολύ απλά όταν έρθει το κουδούνισμα του τέλους χρόνου θα είναι πολύ πιο εύκολο να το αγνοήσεις. Πάνω-κάτω ότι ισχύει και στα ξυπνητήρια, όσο πιο νωρίς το βάζεις τόσο αυξάνεις την πιθανότητα για «πέντε λεπτάκια ακόμα».

Μετά το «τσεκούρι» του χρόνου έρχεται η ώρα για αυτό των apps. Τώρα αλήθεια, χρειάζεσαι όλες αυτές εφαρμογές; Εκτός από το ότι σε κρατάνε κολλημένο στην οθόνη με χίλιες δυο αφορμές, κάνουν το κινητό σου πιο αργό κι από το τιμημένο 240GD του Ε.Σ. Το κινητό και το tablet σου αγκομαχούν υπό το βάρος όλων αυτών των εφαρμογών, η μνήμη τους εξαντλείται και η μπαταρία κρατάει λιγότερο κι από το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή που θα ανάψει πράσινο μέχρι να κορνάρει ο ταξιτζής από πίσω. Ξεκίνα από άχρηστα παιχνίδια, ο πραγματικός τους σκοπός είναι να σε βομβαρδίζουν με διαφημίσεις. Συνέχισε με τα υπόλοιπα apps με ρόλους που συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Επίσης σταμάτα κάνεις account σε κάθε νέο social media που βγαίνει. Έχεις ήδη αρκετά και ο λόγος που βγαίνουν νέες πλατφόρμες δεν είναι άλλος από το ότι απευθύνονται στις νεότερες γενιές που δεν θέλουν διάδραση στα ίδια μέσα με τους γονείς τους. Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να κάνεις για λίγο τον θείο που κάθεται με τη νεολαία, να μην καταλαβαίνεις τι γίνεται και στο τέλος να κυριευτείς από ένα αίσθημα παραίτησης έχοντας χάσει ώρες εκεί μέσα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved