Είναι ο ύπνος στον καναπέ μία ένοχη απόλαυση;

Όταν οι κίνδυνοι για την υγεία, έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπαυλα που προσφέρει.

Μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει νιώσει την ανάπαυλα του καναπέ. Κάποιοι από εμάς το κάνουμε και εσκεμμένα. Αυτό που παίρνεις την κουβερτούλα και κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση περιμένοντας να αποκοιμηθείς. Και είναι τόσο γλυκός αυτός ο ύπνος που δεν θέλεις να σηκωθείς με τίποτα. Όμως ακόμη και αν κάτσεις έστω για λίγα λεπτά πάνω του για να ξεκουράσεις τα πόδια σου, θα πιάσεις τον εαυτό σου να ροχαλίζει ευτυχισμένος μερικά λεπτά αργότερα. Και μας αρέσει. Αλλά γιατί;

 

 

Ακόμη και η επιστήμη τα έχει βρει λίγο μπαστούνια με αυτή μας την συνήθεια. Οι περισσότεροι καναπέδες είναι εξαιρετικά άβολοι, από κακής ποιότητας υλικά και προκαλούν περισσότερα προβλήματα στην πλάτη και στη μέση παρά ανάπαυλα. Οπότε γιατί τους προτιμούμε; Κάπου εδώ έρχεται η μεγάλη αλήθεια της χαλάρωσης. Το κρεβάτι σαν έννοια είναι κάτι το υποχρεωτικό. Όταν ξαπλώσεις, ξέρεις πως πρέπει να κοιμηθείς. Είναι καίριο για να μπορέσει η μέρα σου να είναι καλύτερη αύριο, να έχεις δυνάμεις, να σηκωθείς νωρίς ώστε να μπορέσεις να ετοιμαστείς κ.ο.κ. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε επειδή πιέζουμε τον εαυτό μας να κοιμηθεί. Η ατμόσφαιρα στον καναπέ, είναι από μόνη της πιο χαλαρή. Δεν τον έχουμε συνδυάσει με κάποιο υποχρεωτικό ύπνο ή βραδινή ξεκούραση, αλλά με ολιγόλεπτη χαλάρωση. Ο ύπνος μας μπορεί να μην είναι ο καλύτερος, αλλά σίγουρα είναι ο πιο απολαυστικός.

 

 

Ο χρόνιος ύπνος στον καναπέ έχει συνδεθεί τόσο με την παχυσαρκία όσο και με τις καρδιακές παθήσεις. Και ναι αυτό έχει την λογική του. Όταν ο μέσος Αμερικάνος έχει συνηθίσει να τρώει στον καναπέ μέχρι να αποκοιμηθεί και να μειώνει το προσδόκιμο ζωής ανά 1% κάθε χρόνο, αντιλαμβανόμαστε όλοι το πρόβλημα. Όμως αυτό δεν αλλάζει το ψυχολογικό της όλης διαδικασίας. Ο ύπνος στον καναπέ είναι ωραίος, επειδή δεν είναι επιτακτικός. Συμβολίζει ανεμελιά, ξενοιασιά και μηδενική υποχρέωση. Ξαπλώνουμε στον καναπέ όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή πράγματι αισθανόμαστε πιο χαλαροί. Ποιος ξέρει, ίσως να νιώθουμε και λίγο σαν τις γάτες που στριμώχνονται στους μικρούς χώρους επειδή αισθάνονται ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση όμως μας βολεύει.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved