Γιατί η βόλτα στο Μοναστηράκι δεν χάνει ποτέ την αξία της;

Ειδικά το καλοκαίρι, μας αρέσει παραπάνω.

Είναι η πιο πολυσύχναστη γειτονιά των Αθηνών, το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης που ενώνει τους βόρειους με τους νότιους, εκεί που όλα τα μέλη μιας μεγάλης παρέας συμφωνούν ότι τους βολεύει να βρεθούν. Και ποιος δεν έχει κλείσει ραντεβού στο Μοναστηράκι; Είμαι σίγουρη, πως διαβάζοντας αυτές τις πρώτες αράδες θα έχεις, ήδη, στο μυαλό σου διάφορες εικόνες από αυτή την περιοχή που βρίσκεις τα πάντα. Είναι παράδοξο, όμως υπάρχουν ένα σωρό χαρακτηρισμοί  -αντιφατικοί μεταξύ τους- για να περιγράψεις το Μοναστηράκι. Ακόμη και για εσένα που δυσανασχετείς, η αλήθεια είναι πως το Μοναστηράκι ήταν, είναι και θα είναι προορισμός, ειδικά κατά τη διάρκεια του θέρους.

Η Αθήνα δεν είναι και τόσο χάλια με 40 βαθμούς και καύσωνα

Γιατί όλοι οι δρόμοι οδηγούν…

Ας δούμε τα πράγματα σφαιρικά. Είμαστε κεντρικά στην πλατεία στο Μοναστηράκι, ξέρεις εκεί στον ΗΣΑΠ, μπροστά βρίσκονται οι γειτονιές του Ψυρρή, από δεξιά η Πλάκα και από αριστερά το Θησείο. Κάπως έτσι έχει η εικόνα. Επίσης, ξέρω σε αυτό ακριβώς το σημείο μπορείς να δεις τα πάντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά εντάξει είσαι στην καρδιά των πραγμάτων και αυτή είναι η γοητεία του.

Ας πούμε, όμως πως επιλέγουμε να πάμε στην πιο διάσημη γειτονιά των Αθηνών, την Πλάκα. Εδώ, όλα είναι αλλιώς, ρομαντικά αλλιώς, κάπως ρετρό. Ειδικά, το καλοκαίρι από τις ώρες που ο ήλιος δύει το σκηνικό γίνεται ακόμη ωραιότερο, τα στενοσόκακα φωτίζονται, οι παρέες έχουν γεμίσει τα τραπεζάκια στα στενάκια και όλα γίνονται πιο ατμοσφαιρικά. Πιστεύω, πως πολλά από τα σημαντικότερα θέματα που οι φίλοι συζητούν μεταξύ τους έχουν λυθεί σε αυτά τα δρομάκια. Σε ό,τι διάθεση και αν είσαι, εδώ όλα είναι εφικτά.

Σήμα-κατατεθέν τα Αναφιωτικά, εκεί στα σκαλάκια που όλοι έχουν κάτσει κάποια στιγμή στη ζωή τους, ωστόσο είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι η αύρα του μέρους. Εξάλλου, λίγο πιο πέρα θα βρεις τους φημισμένους Διόσκορους και ποιος δεν έχει πάει έστω μία φορά; Και αν ανήκεις στην εξαίρεση μπορείς να πας ειδικά κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Μαζεμένες παρέες, χαμόγελα, ούζο, κλασικές ποικιλίες, μουσική, όλα εναρμονισμένα, δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Καλοκαιρινό.

 

 

Τα μπαράκια στου Ψυρρή

Υπάρχουν αμέτρητα μέρη για να βγει κάποιος στο Μοναστηράκι. Ακόμη και στου Ψυρρή, υπάρχουν ιστορικά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία που δεν χάνουν ποτέ την αξία τους. Και για κάποιους άλλους υπάρχουν και τα μικρά μπαράκια με τις καρέκλες τύπου σκηνοθέτη και τα ρεσώ στη μέση του τραπεζιού. Συνήθως φέρνουν ποπ κορν με τα ποτά. Τόσο απλά. Για το τέλος, υπάρχει βρώμικο, μάλλον κάποιο χοτ-ντογκ, εκεί διπλά στους βαμμένους τοίχους, λίγο πριν από το τρένο ή το μετρό για την επιστροφή.

Και αυτά και άλλα πολλά είναι το Μοναστηράκι. Ας μην ξεχνάμε πως εδώ βρίσκεται η Ερμού, ο πιο εμπορικός δρόμος της χώρας, αλλά και αμέτρητα μαγαζιά, ξενοδοχεία και γραφεία που απλώνονται στην περιοχή. Είναι η ίδια περιοχή, που θα βρεις κάποια από τα πιο φθηνά μέχρι τα πιο ακριβά μαγαζιά. Και αυτό είναι επίσης τέλειο, καθώς εξηγεί ιδανικά αυτό που γράψαμε στην αρχή για την ποικιλία των επιλογών. Θα βρεις τα πάντα από το πιο φθηνό μέχρι το πιο ακριβό, από θέατρο μέχρι take away κοκτέιλ.

Είναι πολλοί, πάρα πολλοί οι λόγοι, που παραμένει διαχρονικά το αγαπημένο σημείο για ραντεβού. Μα πάνω από όλα είναι η χαλαρότητα που αποπνέει και το urban στοιχείο της περιοχής. Είναι η ιδανική αφετηρία για να πας σε άλλες πέντε περιοχές. Κάπως έτσι, πριν λίγες ημέρες περπατώντας στην Ερμού με έναν φίλο μου, από εκείνους που μένουν στα νότια μου είπε: «Νιώθω τουρίστας κάθε φορά που κατεβαίνω Αθήνα». Μήπως τελικά, αυτό είναι το ζητούμενο; Μήπως καμιά φορά χρειάζεται να είμαστε ξένοι μέσα στην πόλη μας; Μήπως για αυτό θα επιλέγουμε το Μοναστηράκι για ραντεβού;».

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved