Αν υπάρχει ένα ζυμαρικό που ξέρει να παίζει «μεγάλη μπάλα» στο τραπέζι, αυτό είναι τα λινγκουίνι (Linguine). Είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς δεν πρόκειται ούτε για το πολύ χοντρό σπαγγέτι, ούτε τις φαρδύ ταλιατέλες· τα λινγκουίνι βρίσκονται στη χρυσή τομή: Μακριά, κομψά, με την ιδανική επιφάνεια για να κρατήσουν επάνω τους τη σάλτσα σαν... μαγνήτης. Είναι ένα υλικό που αρκεί για να αναβαθμίσεις μία απλή μακαρονάδα. Βάζεις το πιρούνι και γυρνάς γύρω-γύρω τα μακαρόνια που θα φας και γλιστρούν σε κάθε μπουκιά και να μιλάμε για απόλαυση. Bασικά για φαγητό-απόλαυση.
Γιατί οι Ιταλοί δεν παχαίνουν ενώ τρώνε συνεχώς μακαρόνια;
Τι τα κάνει διαφορετικά και από πού προέρχονται
Τα λινγκουίνι δεν είναι απλώς «μακαρόνια», η ελαφρώς πλακέ τους μορφή προσφέρει μεγαλύτερη επαφή με τη σάλτσα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μπουκιά είναι πιο γεμάτη, πιο «δεμένη». Δεν χρειάζεσαι κουβά σάλτσας για να νιώσεις γεύση -το ζυμαρικό κάνει τη δουλειά μόνο του.
Για την ιστορία, τα λινγκουίνι προέρχονται από την περιοχή της Λιγουρίας της Ιταλίας και η ονομασία τους στα ιταλικά σημαίνει «μικρές γλώσσες». Στην περιοχή της Γένοβα, τα λινγκουίνι συνδυάζονται με σάλτσες πέστο και θαλασσινά, αν και το σχήμα τους ταιριάζει με κάθε είδους σάλτσα.
Το ζυμαρικό φαίνεται να εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 1700 στη Γένοβα της Ιταλίας. Ο Τζούλιο Τζιατσέρο ήταν ένας συγγραφέας που έγραψε για την οικονομία της Γένοβας τον 1700.
5 συμβουλές για να βράσεις τέλεια τα μακαρόνια
Ο Τζιατσέρο έγραψε πρώτος ένα ζυμαρικό παρόμοιο με τα λινγκουίνι, που καρυκευόταν με πέστο, φασολάκια και πατάτες. Αναφέροντας αυτό το πιάτο, ο συγγραφέας είπε ότι ήταν το τυπικό πιάτο γιορτής των οικογενειών της Λιγουρίας εκείνης της εποχής.
Οι ιταλικές οικογένειες έπρεπε να φτιάχνουν αυτά τα πιάτα ζυμαρικών στο χέρι (καθώς δεν είχαν ακόμα μηχανές ζυμαρικών στα σπίτια τους) και έφτιαχναν τα ζυμαρικά με αυγά αντί για αλεύρι σίτου. Αυτό το είδος πιάτου εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στις περιοχές της Λιγουρίας της Ιταλίας, ακόμη και σήμερα.
Η ιταλική μαφία του γευστικού pairing
Θαλασσινά: Αν θες να φας λινγκουίνι όπως πρέπει, δοκίμασέ τα με γαρίδες, μύδια ή καλαμάρι. Εκεί δένουν καλύτερα και απογειώνουν το πιάτο.
Πέστο: Ο συνδυασμός με πέστο βασιλικού είναι απλά ερωτικός.
Κλασική ντομάτα: Δίνει πιο «σπιτίσια» αίσθηση, αλλά τα λινγκουίνι έχουν την ικανότητα να την κάνουν να δείχνει premium.
Είναι τα πιο νόστιμα μακαρόνια;
Αν θες ζυμαρικό που κρατάει υφή, μπαίνει σε σοβαρούς γευστικούς συνδυασμούς και σε κάνει να νιώθεις λίγο πιο... Ιταλός από όσο είσαι, τότε τα λινγκουίνι είναι δυνατός διεκδικητής του τίτλου.
Αν όμως είσαι του απλού, του παραδοσιακού «σπαγγέτι με κιμά» ίσως να τα βρεις λίγο «ψαγμένα».
Εκεί είναι το θέμα: τα λινγκουίνι δεν είναι απλώς για να τα ρίξεις στην κατσαρόλα - είναι ζυμαρικό για εκείνον που γουστάρει να τρώει, όχι απλώς να χορταίνει.