Μήπως το Dude Food θεωρείται ξεπερασμένο εν έτει 2024;

Βλέποντας τα σύγχρονα Food Trends, είναι μια τάση που σταδιακά ξεθωριάζει. 

Πόσες φορές έχεις ακούσει την φράση «αν δεν είναι κρέας, δεν είναι φαγητό, δεν χορταίνω»; Είναι κάποιες από εκείνες τις προτάσεις που έχουν «ξεμείνει» από παλιά θα λέγαμε, όμως να που και σε άλλες χώρες η υπερβολική κατανάλωση κρέατος είναι σημείο αναφοράς για τον άντρα. Για παράδειγμα, έχεις ακούσει σχετικά με το dude food; Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως μία πρακτική στο φαγητό που σήμερα θεωρείται απαρχαιωμένη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία διατροφή που βασίζεται κατά βάση στο κρέας. Και αναρωτιόμαστε έχει θέση σε ένα σύγχρονο διατροφικό πρόγραμμα; Πάμε να τα πάρουμε ένα-ένα.

 

Τι είναι το dude food

Είναι μια τάση στο φαγητό που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από βαριά πιάτα με κρέας που θεωρούνται ότι αρέσουν στους άνδρες ή εκφράζουν την αρρενωπότητα. Πιάτα όπως χάμπουργκερ, χοτ ντογκ ή παϊδάκια είναι τέτοια παραδείγματα. Επίσης, συχνά διακρίνονται από την υπερβολική χρήση συγκεκριμένων συστατικών όπως ουίσκι, σάλτσα μπάρμπεκιου, μπέικον ή τυρί.

Η τρόφη που μπορεί να βοηθάει στη μακροζωία είναι ήδη στο ντουλάπι

Με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα ουσιαστικά υπάρχει και μία άρρηκτη σύνδεση του κρέατος με το αντρικό φύλο και αυτό δικαιολογείται ως εξής: Το κρέας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της «αρσενικής» διατροφής, αφού πολλές φορές συγγενεύει με τις έννοιες της σεξουαλικότητας και της αρρενωπότητας. Όχι μόνο η κατανάλωση κρέατος, αλλά και οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους μαγειρεύεται, συνδέονται με μια συγκεκριμένη ιδέα της αρρενωπότητας. Ωστόσο αυτό είναι μία εσφαλμένη οπτική καθώς σημαίνει ότι μια κυρίως χορτοφαγική διατροφή ερμηνεύεται αναπόφευκτα ως γυναικεία.

5 ψάρια πλούσια σε πρωτεΐνη

Για παράδειγμα, το κρέας στο μπάρμπεκιου και η κατανάλωσή του θεωρούνταν πάντα ως μια μάλλον αντρική δραστηριότητα. Υπάρχει μάλιστα και βιβλιογραφία που καταδεικνύει πώς οι τύποι ανθυγιεινών τροφίμων ερμηνεύονται ως «αρσενικοί» εξαιτίας των πολιτισμικών στερεοτύπων σύμφωνα με τους οποίους οι γυναίκες τείνουν να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή από τους άνδρες. Πρόκειται για ιδέες που είναι βαθιά ενσωματωμένες στις προτιμήσεις των καταναλωτών και που επηρεάζουν τον τρόπο που επιλέγουν το φαγητό τους.

Εν έτει 2024, τι ισχύει;

Οι διατροφικές επιλογές δεν θα έπρεπε να θεωρούνται συνώνυμες με κάποιο φύλο. Ειδικά, στην εποχή μας που το φαγητό και μία ισορροπημένη διατροφή είναι ταυτόσημα με την καλή υγεία, δεν θα μπορούσε να ερμηνεύεται μια κρεατοφαγική διατροφή ως αντρική, καθώς ο συνδυασμός όλων των τροφών είναι απαραίτητος. Όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για να «δουλέψει» καλά ένας οργανισμός. Είναι κλισέ και παρωχημένες οι οπτικές που συνδέουν το υπερβολικό φαγητό και το κρέας με το φύλο. Ο σύγχρονος άντρας γνωρίζει τι είναι ευεργετικό για τον ίδιο, κατανοώντας πως όλα έχουν μέτρο και αυτό είναι το «κλειδί» μιας ισορροπημένης διατροφής, το μέτρο. Συνεπώς, φτιάξε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με το οποίο θα τρως τα πάντα σε φυσιολογικές ποσότητες και άσε τις υπερβολές. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved