Η τρόφη που μπορεί να βοηθάει στη μακροζωία είναι ήδη στο ντουλάπι

Kαι πάλι ως χώρα είμαστε μπροστά. 

Σίγουρα, από τη στιγμή που το εθνικό μας φαγητό είναι η φασολάδα. Λοιπόν, όπως προκύπτει από διαπιστώσεις επιστημόνων τα όσπρια φαίνεται να βοηθούν στο να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής. Μήπως τελικά είχαμε πάντα το μυστικό της μακροζωίας στο ντουλάπι μας και δεν το γνωρίζαμε; Ας δούμε τα νέα στοιχεία.

Πώς θα αγγίξεις την 100άρα με τρία απλά καθημερινά βήματα

 

Τι είναι οι Μπλε Ζώνες

Γενικά, τα όσπρια είναι μία καλή επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή, ωστόσο φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω αυτό. Οι επιστήμονες φαίνεται πως θεωρούν θαυματουργή την «οικογένεια» των οσπρίων -φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα, λούπινα- έτσι ώστε να μπορέσει ένας άνθρωπος να ζήσει περισσότερο. Σύμφωνα με δημοσίευμά του CNN health, που αναφέρεται στις Blue Zones (Μπλε Ζώνες) δηλαδή σε περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν εντυπωσιακή μακροζωία: Σαρδηνία, Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, Οκινάουα στην Ιαπωνία και φυσικά στη δική μας Ικαρία, προέκυψε ότι οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών πέρα από ένα κοινό περιβάλλον έχουν και έναν κοινό τρόπο ζωής - συμπεριλαμβανομένης και της χορτοφαγικής διατροφής. Για την κάθε περιοχή μελετήθηκαν ξεχωριστά τα όσπρια που καταναλώνει περισσότερο, για παράδειγμα στη Σικελία τρώνε πολύ τη σούπα minestrone που έχει ρεβίθια. Στην Ελλάδα πέρα από τα φασόλια, έχουμε τα ρεβίθια, έχουμε και τις φακές.

 

 

Για τα όσπρια

Όλα τα μέλη της οικογένειας των οσπρίων είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φολικό οξύ, ψευδάργυρο και λυσίνη. Κάθε είδος οσπρίου έχει ένα διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Για παράδειγμα, η φάβα είναι πλούσια σε λουτεΐνη (ένα θρεπτικό συστατικό που ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό). Τα μαύρα και σκούρα κόκκινα φασόλια είναι γεμάτα κάλιο, ενώ από την άλλη τα ρεβίθια έχουν πολύ μαγνήσιο. Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, η οποία είναι πιο υγιεινήαπό την ζωική επειδή έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες. Αυτό που προκύπτει από αυτές τις διαπιστώσεις είναι ότι οι κάτοικοι της Μπλε Ζώνης απολάμβαναν όλες τις θρεπτικές ιδιότητες των οσπρίων και  χωρίς να το γνωρίζουν έχουν υιοθετήσει έναν ενδεδειγμένο τρόπο ζωής. Επίσης, μια ελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ζούσαν οκτώ χρόνια περισσότερα για κάθε κατανάλωση 20 γρ. οσπρίων.

 


Για παράδειγμα, οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα φασόλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σταθεροποιώντας το σάκχαρο στο αίμα. Μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φασολιών τέσσερις φορές την εβδομάδα μείωσε τις καρδιακές παθήσεις κατά 22%. Τα φασόλια βοηθούν ακόμη και στην απώλεια βάρους. Εκτός από όλα αυτά τα οφέλη, τα φασόλια και τα «ξαδέρφια» τους είναι επίσης φθηνά στην αγορά. Μην ξεχνάς πως είναι σε ιδιαίτερη άνθιση και τα παντοπωλεία, όπου μπορείς να βρεις πολλά όσπρια, ακόμη περισσότερο υγιεινά και πιο οικονομικά.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved