Moutai: Όλα όσα μάθαμε για τον πρόγονο των λευκών κινέζικων κρασιών

Πίσω από την εκδήλωση «Shared Moonlight, Shared Beauty», βρίσκεται ο επιχειρηματίας, Χρήστος Ψωμόπουλος, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, με «όχημα» τον πρόγονο των λευκών κινέζικων κρασιών, Moutai.

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα κοινά μπορεί να έχουν δύο χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Κίνα; Κι όμως, στις 5 Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, έλαβε χώρα ένα γεγονός που σίγουρα θα σε πείσει, ότι ένα γεύμα πολιτισμικής σύγκλισης Κίνας – Ελλάδας, καμιά φορά αρκεί, για να δημιουργηθεί μία στενή σχέση ανάμεσά στους δύο αυτούς πολιτισμούς.

Και όλα αυτά, χάρη στο Moutai, τον εκπρόσωπο των κινέζικων λευκών κρασιών, που «συνάντησε» στην Ελλάδα τον οίνο, το φαγητό, την τέχνη και την ποίηση, παρουσιάζοντας έναν ύμνο στο φως του φεγγαριού. Ο λόγος για το «Shared Moonlight, Shared Beauty».

Και για εσένα, που θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα, πώς θα σου φαινόταν να μπεις στα «άδυτα» της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Guizhou Moutai Chiew I/E Co. Ltd χάρη στην Christos Kaglis & Co; Ναι, το «Shared Moonlight, Shared Beauty» διεξήχθη στο εστιατόριο ITHAKI της Αθήνας και ένωσε μία πόλη με πάνω από 3.000 χρόνια ιστορίας ή αλλιώς το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, με το Moutai, τον πρόγονο των λευκών κινέζικων κρασιών, που είναι αναγνωρισμένος ως ένας από τους τρεις κορυφαίους οίνους του κόσμου.

 

moutai1

O διευθυντής της εταιρείας Kaglis, Xu Hong (δεξιά) και ο επιχειρηματίας Χρήστος Ψωμόπουλος (αριστερά), με μέλη της κινεζικής Πρεσβείας

 

Πώς το Moutai βρήκε τη θέση του στον ελληνικό πολιτισμό;

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ένα ήταν το ερώτημα που κινούσε την περιέργεια των εξεχόντων προσκεκλημένων: Τι μπορεί να συμβεί όταν το λαμπερό σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που δεν είναι άλλο από την Αθήνα, συναντήσει τον πολιτισμό της Κίνας που έχει διάρκεια πέντε χιλιάδες χρόνια;

Φυσικά, η απάντηση προέκυψε μέσα από την ίδια την εκδήλωση «Shared Moonlight, Shared Beauty», η οποία εισήγαγε τους παραδοσιακούς εορτασμούς, τα έθιμα και τον πολιτισμό της Κίνας στην Αθήνα, καλώντας σημαντικά πρόσωπα, σε μια εμπειρία ποίησης, οίνου και φαγητού, κάτω από το φως του φεγγαριού.

Αυτά άλλωστε, ήταν τα «εχέγγυα» που χρειάστηκε ο πολιτισμός της Κίνας, έτσι ώστε να προωθήσει τη φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, με εκπροσώπους από όλες τις κοινωνικές ομάδες της Αθήνας.

 

moutai2

 

Οι καλεσμένοι «γεύτηκαν» την ομορφιά των δύο πολιτισμών

Φυσικά, οι καλεσμένοι εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για την εκδήλωση, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια για ανταλλαγή πολιτιστικών αξιών, καθώς και την ιστορική φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Και όλα αυτά, ενώ κρατούσαν στα χέρια τους ένα από τα δύο ειδικά κοκτέιλ Moutai – το Φθινοπωρινό Άρωμα και το Χρυσό Φθινόπωρο – που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για εκείνη τη βραδιά.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Kaglis, Γιώργος Καγκλής, και ο διευθυντής της εταιρείας, Xu Hong, παρουσίασαν στους καλεσμένους κινέζικα κλασικά ποιήματα, όπως τα ποιήματα του ποιητή Li Bai, που αντικατοπτρίζουν την ομορφιά και τη μελαγχολία του φεγγαριού. Την ίδια ώρα, οι παραστάσεις χορού αντλούσαν έμπνευση από τα ποιήματα και την ελληνική Ιλιάδα, συνδυάζοντας την ομορφιά των δύο πολιτισμών κάτω από το φως του φεγγαριού, ενώ ο σεφ του εστιατορίου παρουσίασε ελληνικά πιάτα με Moutai.

 

moutai3

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Γιώργος Καγκλής CEO της Kaglis, Βασίλης Πολίτης, Υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Χρήστος Ψωμόπουλος, επιχειρηματίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, Δήμαρχος του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Νίκος Ρωμανός εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Dr. Dim. Σταθακόπουλος, Δημήτρης Απόκης, διεθνολόγος και  Xu Hong, διευθυντής της εταιρείας Kaglis

 

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως σε προγενέστερο χρόνο είχε πραγματοποιηθεί μία ακόμη εκδήλωση στο Zonar's, όπου παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού στερεώματος, όπως ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης καθώς και ο Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, αλλά και ο Νίκος Ρωμάνος, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Επιπλέον παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της κινέζικης και της κουβανικής πρεσβείας - η κουβανική πρεσβεία εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον πρέσβη.

 

moutai4

 

Κι όμως η επιτυχία της εκδήλωσης «Shared Moonlight, Shared Beauty» είναι αποτέλεσμα μίας πολλά υποσχόμενης συνένωσης. Διότι, όταν η Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και το Moutai, ο πρόγονος των λευκών κινέζικων κρασιών, ενώνουν τις δυνάμεις τους, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα δημιουργηθεί κάτι ανεπανάληπτο!



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved