Σουβλάκι: Έρευνα αναφέρει ότι ψήναμε από την εποχή των Μυκηναίων

Δεν μας κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση αλλά φαίνεται πως είχαμε από τότε φαντασία στο μπάρμπεκιου.

Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που σήμερα εμείς ονομάζουμε σουβλάκι -ή και καλαμάκι για να μας κοροϊδέψουν οι φίλοι από Θεσσαλονίκη- δεν είναι κάτι που ανήκει στην Ελλάδα μονοπωλιακά. Ευρήματα έχουν αποδείξει πως τόσο στην Αίγυπτο όσο και στη Βαβυλώνα, το πέρασμα του κρέατος σε μικρά ξυλάκια και στη συνέχεια το ψήσιμο του πάνω από φωτιά, ήταν ίσως ο μοναδικός πρακτικός τρόπος για κάτι γρήγορο και νόστιμο.

Μπορεί λοιπόν οι μαρινάδες να μην είχαν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους, ή να ήταν πολύ απλές, άρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά και μετά από έρευνα του πανεπιστημίου του Dartmouth, πώς οι αρχαίοι Έλληνες όχι μόνο ήξεραν από σουβλάκι, αλλά το έκαναν πριν καλά-καλά την κάθοδο των Δωριέων - για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σήμανε και το τέλος του μυκηναϊκού πολιτισμού. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το γιατί οι Μυκήνες έχουν άμεση σχέση με το σουβλάκι.

mykines2

Τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν πως υπήρχαν συγκεκριμένοι πήλινοι δίσκοι, οι οποίοι εξυπηρετούσαν ως βάση για να στερεωθούν τα ξυλάκια με το περασμένο κρέας. Υπάρχει μια διαφωνία για το αν αυτά τα σκεύη ήταν περισσότερο είδη σερβιρίσματος ή είχαν σχεδιαστεί για να κρατήσουν τα κάρβουνα, αλλά η καθηγήτρια Julie Hruby αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της και να φτιάξει με πηλό ένα παρόμοιο σκεύος για να δει πώς λειτουργούσε το μπάρμπεκιου το 1300 π.Χ. Τελικά διαπίστωσε ότι τα πήλινα σκεύη όχι μόνο είχαν σχεδιαστεί για να ακουμπάνε πάνω στα κάρβουνα, αλλά και ότι το κρέας ψήθηκε ομοιόμορφα και μάλιστα f τα εν λόγω σκεύη ήταν πάρα πολύ χρήσιμα στο να τα κουβαλήσεις μαζί σου σε οποιοδήποτε δρομολόγιο - να λοιπόν και το πικ-νικ σε αυτή την ιστορία.

Διάβασε επίσης: Ωδη στα σουβλατζίδικα που δεν κάνουν delivery.

Η Hruby αναφέρει μάλιστα ότι υπήρχαν και συγκεκριμένα κυκλικά σκεύη για το ψωμί, το οποίο πιθανότατα θα ήταν από κριθάρι ή σιτάρι, ενώ το πρόβειο κρέας το χοιρινό και το βοδινό, θα ήταν σίγουρα οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του μυκηναϊκού σουβλακιού. Παρότι ήταν ένας από τους πρώτους πολιτισμούς που εμφανίστηκαν στα σημερινά μας εδάφη, οι μυκηναίοι είχαν εφεύρει μια σειρά από μαγειρικά σκεύη που τους βοηθούσαν στην καθημερινότητά τους και πολλά από τα οποία μπορούμε να τα γνωρίζουμε σήμερα χάρη στις αρχαιολογικές έρευνες.

mykines1

Είμαστε βέβαιοι πως αν είχαν εφεύρει και το τζατζίκι θα είχαν πελατεία μέχρι και από τη Θράκη.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved