H Glenfiddich χρησιμοποιεί ό,τι περισσεύει από το ουίσκι για καύσιμο στα φορτηγά της

Αντί να πετάξουν τα υπολείμματα της απόσταξης, τα μετατρέπουν σε βιοκαύσιμο μειώνοντας δραματικά τις εκπομπές ρύπων.

Σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν τρόπους και λύσεις να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, έχουμε κατά καιρούς ακούσει τόσο ευφάνταστες λύσεις και προτάσεις που αναρωτιόμαστε τελικά αν αξίζει τον κόπο. Απο εντελώς αντιδιαμετρικό σημείο, η Glenfiddich βρήκε τη λύση κάτω από τη μύτη της. Αποφάσισε να κινήσει τα φορτηγά της με ουίσκι, στο περίπου.

 

 

Σε μία λογική κλειστού κύκλου που δεν πετάμε τίποτα, τα απόβλητα από την απόσταξη μετά από κατάλληλη κατεργασία μετατρέπονται σε καύσιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Τέτοιου τύπου καύσιμα έχουν σημαντικά μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων επιβλαβών ενώσεων. 

 

 

Παρά τη μόδα της εποχής του περιορισμού των αποβλήτων και της επαναχρησιμοποίησης υλικών, δεν είναι η πρώτη φορά που η Glenfiddich αξιοποιεί ό,τι της περισσεύει. Όσοι σπόροι δεν προλαβαίνουν να γίνουν βύνη δίνονται ως ζωοτροφή υψηλής διατροφικής αξίας σε φάρμες βοοειδών. Όμως η μετατροπή της βύνης που περισσεύει σε καύσιμο ανοίγει ένα εντελώς νέο κεφάλαιο για την εταιρία.

 

 

Το βιοκαύσιμο από ουίσκι έχει 95% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το diesel. Στους υπόλοιπους ρύπους που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς αγγίζει το 99%. Για να γίνει χρήση του συγκεκριμένου βιοκαύσιμου έχουν γίνει οι απαραίτητες μετατροπές σε 20 μέχρι στιγμή φορτηγά του στόλου της Glenfiddich και κάθε ένα από αυτά θα εξοικονομήσει 250 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε έτος.

 

 

Οι περιβαλλοντικοί στόχοι του ιστορικού αποστακτηρίου δεν φαίνεται να περιορίζονται εδώ και μάλλον έχουν βαλθεί η Σκωτσέζοι να σώσουν ολόκληρο τον πλανήτη. Σίγουρα θέλουν να σώσουν τη Σκωτία καθώς τρέχουν ένα πρόγραμμα που αναμένεται να αποκαταστήσει τις συνέπειες από την υπερεκμετάλλευση της τύρφης μέχρι το 2035. Παράλληλα μέχρι το 2025 όλες οι συσκευασίες, από το μπουκάλι μέχρι το κουτί και τα κιβώτια, θα είναι βιοδιασπώμενες και μέχρι το 2040 σκοπεύουν να μηδενίσουν εντελώς τις εκπομπές άνθρακα.  

Ίσως τελικά το ουίσκι να είναι όντως φάρμακο όπως έλεγαν οι παλιοί Σκωτσέζοι, τουλάχιστον για τον πλανήτη μας.      



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved