Στη Σκωτία, το ουίσκι παράγεται κατά κύριο λόγο από κριθάρι, όμως μερικοί Σκωτσέζοι αποσταγματοποιοί αρχίζουν να δοκιμάζουν ένα διαφορετικό δημητριακό: τη σίκαλη. Ένας από τους πιο γνωστούς αποσταγματοποιούς που το κάνει αυτό είναι το Bruichladdich, η οποία μόλις κυκλοφόρησε αποκλειστικά για τις Η.Π.Α. το The Laddie Rye.
Φτιαγμένο από 55% σίκαλη που καλλιεργήθηκε στο Islay και 45% κριθάρι επίσης από το Islay, αυτό το ουίσκι ωρίμασε 7 χρόνια σε συνδυασμό από βαρέλια bourbon πρώτης χρήσης και αμερικανικά δρύινα βαρέλια που έχουν ψηθεί (όχι καψαλιστεί), μια επιλογή που, σύμφωνα με τον master blender Adam Hannett, επιτρέπει στις κλασικές νότες της σίκαλης να αναδειχθούν πραγματικά. Και πράγματι αναδεικνύονται, με πικάντικες νότες πιπεριού, κανέλας, τουρσί τζίντζερ και μια υποψία άνηθου στη μύτη. Οι ίδιες γεύσεις εμφανίζονται και στον ουρανίσκο, αλλά εξισορροπούνται από τη γλυκύτητα της καραμέλας, της λεμονόπιτας με μαρέγκα και της βανίλιας.

Η παραγωγή του The Laddie Rye καθοδηγήθηκε εν μέρει από το γεγονός ότι η σίκαλη είναι εξαιρετική εναλλασσόμενη καλλιέργεια, χάρη στις αναγεννητικές της ιδιότητες για το έδαφος. Η Bruichladdich άρχισε να καλλιεργεί σίκαλη το 2017, σε συνεργασία με έναν τοπικό αγρότη ονόματι Andrew Jones και το 2023 εμφιάλωσε ένα πιλοτικό ουίσκι σίκαλης, το The Regeneration Project, το οποίο είναι ακόμη διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας του αποστακτηρίου. Όμως η νέα κυκλοφορία σηματοδοτεί το πρώτο ουίσκι σίκαλης της εταιρείας που διατίθεται ευρύτερα στην αγορά.
Το The Laddie Rye είναι μια ετήσια κυκλοφορία περιορισμένης έκδοσης, εμφιαλωμένο στους 50% αλκοολικούς βαθμούς (ABV) και πωλείται -περίπου- στα 60 δολάρια.
Αν είσαι λάτρης των άλλων ουίσκι της Bruichladdich, όπως τα Port Charlotte και Octomore, ή απλώς φίλος της σίκαλης, αυτό αξίζει σίγουρα να το αναζητήσεις.