Το egg fried rice είναι το κινέζικο πιάτο που όλοι αγαπήσαμε

Και καιρός να μάθεις να το φτιάχνεις στο σπίτι σου.

Το πιάτο που αγαπάς όταν παραγγέλνεις κινέζικο. Έχει ταίσει άπειρο κόσμο μέσα στους αιώνες και θεωρείται ορόσημο για την καντονέζικη κουζίνα. Το αβγόρυζο, το egg fried rice είναι πιο εύκολο από ότι νομίζεις και μετά από αυτή την συνταγή δεν υπάρχει κανένας λόγος να το παραγγείλεις ξανά απ' έξω. Εκτός και αν βαριέσαι πολύ να μαγειρέψεις.

 

pork fried rice

 

Τι να έχεις στο νου πριν ξεκινήσεις

Αυτό είναι ένα πιάτο που μαγειρεύεται γρήγορα. Αυτό σημαίνει πως τα υλικά που θα χρησιμοποιείς πρέπει να είναι δίπλα σου και πανέτοιμα για να πέσουν στο wok. Να έχεις κομμένο το φρέσκο κρεμμυδάκι και το καρότο, τα αβγά σου να είναι έτοιμα χτυπημένα, να έχεις ένα μπουκάλι σόγια και ένα ελαιόλαδο κοντά, καθότι και πιατέλα για να βγάλεις το ρύζι πριν ετοιμαστεί.

Ζέστανε το wok

Οι λόγοι είναι δύο. Αρχικά για να προσθέσεις το λάδι και τα τοιχώματα να γίνουν λεία ώστε να μπορέσεις να γυρίσεις το ρύζι και να το ανακατέψεις εύκολα. Στο Χονγκ Κονγκ αυτή η μέθοδος ονομάζεται ‘‘λονγκγιάου’’. Δεύτερον, το κάνεις για το αβγό, ώστε να γίνει μπόλικα ζουμερά κομμάτια και να ανακατευτεί ομαλά με το ρύζι σου.

Βάλε λάδι, βγάλε το wok από την φωτιά, ρίξε τα χτυπημένα αβγά

Οι Κινέζοι προσθέτουν λάδι από κανόλα ή φυστικέλαιο, αλλά το ελαιόλαδο θα σε βολέψει μια χαρά. Χαμήλωσε την φωτιά και ξεκινάς προσθέτωντας το αβγό το οποίο θα αρχίσει να ψήνεται αμέσως. Απομακρύνοντας το wok, το σκεύος έχει κρατήσει την θερμότητα που χρειάζεσαι για να ανακατέψεις το αβγό. Οπότε για περίπου 15 δευτερόλεπτα ανακατεύεις σαν μανιακός.

Πρόσθεσε το ρύζι και λίγο περισσότερο λάδι

Ουσιαστικά θα απομακρύνεις το αβγό στα τοιχώματα του σκεύους, θα προσθέσεις λίγο ακόμη λάδι και στη συνέχεια το ρύζι – διαφορετικά θα κάψεις τα αβγά σου.

Ξεκίνα το stir-frying

Σπάτουλα. Η φίλη σου. Θα σε βοηθήσεις να ρίξεις τα κομμάτια του αβγού ΠΑΝΩ από το ρύζι, έτσι ώστε να ανεβάσεις και πάλι την φωτιά χωρίς να ανησυχείς. Όταν το αβγό γίνει ξεκινάς να ανακατεύεις ρύζι και αβγό μαζί. Όταν θα δεις κάποια από τα σπυριά να πετάγονται από μόνα τους στα τοιχώματα του wok, μπορείς να σταματήσεις.

 

Η ώρα της σόγιας

Προσθέτεις σόγια στο τοίχωμα και στη συνέχεια ελαιόλαδο, έτσι ώστε όταν ανακατέψεις το ρύζι να πάρει τα αρώματα. Γιατί επιπλέον λάδι; Γιατί χωρίς αυτό η σόγια που θα μείνει στα τοιχώματα θα καεί και θα δώσει πολύ έντονη γεύση. Οπότε πρόσθεσε και ανακάτεψε πάλι.

Τα τελευταία

Καρότο και φρέσκο κρεμμυδάκι προσθέτονται μόλις σβήσεις τη φωτιά. Συνεχίζεις το stir frying μέχρι τα πρώτα αρώματα βγουν στην επιφάνεια. Αυτό είναι το αυθεντικό Καντονέζικο egg fried rice. Καλή όρεξη.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved