Όσα δεν σου έμαθε ο δάσκαλος οδήγησης

Στη σχολή οδήγησης μαθαίνεις τα βασικά για την οδήγηση, στην πορεία όμως καταλαβαίνεις ότι δεν τα ξέρεις όλα.

Εντάξει μερικά όντως στα λέει ο δάσκαλος, αλλά είναι τόσο μεγάλη η ανυπομονησία σου να πάρεις επιτέλους το δίπλωμα, που από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. Γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ να σου θυμίσουμε ή να σου μάθουμε μερικά μικρά κόλπα που θα κάνουν τη ζωή σου πίσω από το τιμόνι λίγο πιο εύκολη. 

Ξεκινώντας πριν πάρεις τον αέρα του αυτοκινήτου σου είναι καλό έχεις μια καλή αίσθηση του περιβάλλοντος χώρου. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους νέους οδηγούς, αλλά και για τους παλιούς που παίρνουν καινούργιο αυτοκίνητο και πρέπει να δείξουν την απαιτούμενη προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αρχικά ρύθμισε τον κεντρικό καθρέπττη έτσι ώστε στο οπτικό σου πεδίο να βρίσκεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια από το πίσω παράθυρο. Στη ρύθμιση των πλευρικών καθρεπτών φρόντισε στον αριστερό να μην εμφανίζεται καθόλου το είδωλο του αυτοκινήτου σου. Στο κέντρο του να βρίσκεται το κέντρο του ορίζοντα σαν να έβλεπες εσύ ο ίδιος με τη μεγαλύτερη δυνατή περιφερειακή όραση. Ενώ στον δεξί φρόντισε να μετατοπίσεις το κέντρο λίγο πιο κοντά στο όχημά σου και στο οδόστρωμα ώστε να τον έχεις ως βοηθό στο παρκάρισμα. Αφού φτιάξεις τους καθρέφτες ώρα να φροντίσεις αυτά που δεν βλέπεις. Βάλε ένα πλαστικό μπουκάλι μπροστά από το αυτοκίνητο σε σημείο που να είναι ορατό όταν κάθεσαι στη θέση του συνοδηγού. Πάτα το μπουκάλι και με τους δύο πρόσθιους τροχούς μετρώντας το διάστημα από το οποίο χάνεται από το οπτικό σου πεδίο μέχρι να ακούσεις τον χαρακτηριστικό ήχο όταν το πατήσει ο τροχός. Έτσι θα μπορείς να υπολογίζεις πού ακριβώς βρίσκονται οι τροχοί σου για να αποφεύγεις κακοτοπιές όπως λακκούβες ή πεζοδρόμια κατά το παρκάρισμα. 

Αντίστοιχα σημάδια μπορείς να φτιάξεις και για το παρκάρισμα για να το κάνεις πιο εύκολο ακόμα και στα πιο στριμωχτά σημεία. Οι υαλοκαθαριστήρες και ίσως κάποιο αυτοκόλλητο θα σε βοηθήσουν να οριοθετήσεις τα «τυφλά» σημεία.  

Θα ξέρεις ήδη ότι οι λακκούβες είναι λίγο πιο επικίνδυνες στη βροχή. Αν έχουν γεμίσει νερό μπορεί να είναι παραπλανητικές ως προς το βάθος τους και συνίσταται να τις πλησιάζεις με όσο το δυνατόν πιο χαμηλή ταχύτητα, αν δεν μπορείς να την αποφύγεις. Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέξεις αν πέσεις σε λακκούβα με νερό είναι ότι για τα επόμενα μέτρα τα φρένα σου δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα επειδή είναι βρεγμένα. Πάτα ελαφρά το φρένο δυο-τρεις φορές μετά τη λακκούβα για να είσαι σίγουρος ότι έχουν στεγνώσει τα τακάκια και ότι μπορείς να φρενάρεις με ασφάλεια. 

Όταν οδηγείς σε μεγάλες λεωφόρους και αυτοκινητόδρομους μην κοιτάς μόνο μπροστά, αλλά και πολύ πιο μπροστά. Έχοντας μια καλύτερη αντίληψη του τι γίνεται σε μεγαλύτερη απόσταση έχεις μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης σε περίπτωση κάποιου απροόπτου. Αν για παράδειγμα χρειαστεί να αλλάξεις λωρίδα θα δεις τα προπορευόμενα οχήματα να το κάνουν αρκετά νωρίτερα κι εσύ να έχεις περισσότερο χρόνο για να κάνεις με ασφάλεια τον ελιγμό. 

Μπορεί να χρησιμοποιείς τον κλιματισμό μόνο όταν έχει πολλή ζέστη ή όταν έχει πολύ κρύο και καλά κάνεις που δεν τον χρησιμοποιείς άσκοπα, υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά. Περιστασιακά θα πρέπει να λειτουργεί ο κλιματισμός ακόμα κι αν δεν υπάρχει ανάγκη. Έτσι εμποδίζεται η ξήρανση των σωληνώσεων και των κινούμενων μερών του συστήματος. 

Είσαι σε μία διασταύρωση και θέλεις να στρίψεις και περιμένεις να ανάψει το πράσινο ή να αδειάσει ο δρόμος και να συνεχίσεις και έχεις στρίψει ήδη το τιμόνι για να είσαι έτοιμος; Είναι μια συνήθεια που νομίζεις ότι σε διευκολύνει, αλλά μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε περίπτωση ατυχήματος. Αν κάποιος αφηρημένος σε τρακάρει από πίσω το αυτοκίνητό σου θα στρίψει και μπορεί να εμπλακεί σε ένα μεγαλύτερο ατύχημα με διερχόμενα ή παρκαρισμένα οχήματα ή ακόμα και με κάποιον πεζό. Με ίσιους τους τροχούς ή πιθανότητα μειώνεται ενώ είναι και πιο εύκολο να αλλάξεις πορεία δεξιά η αριστερά αν χρειαστεί για να αποφύγεις κάτι. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved