Η λιτή και κρυφή γοητεία του Girard-Perregaux Casquette 2.0 Saint Laurent 01

Το δεύτερο κεφάλαιο της ρετροφουτουριστικής αναβίωσης του εμβληματικού ψηφιακού ρολογιού της Girard-Perregaux μοιάζει πιο πιστή στο πνεύμα της εποχής του αυθεντικού Casquette.

Σε μια εποχή που το ρολόι μπορεί να αποτελεί statement για τον κάτοχό του, ακόμα κι αν αυτό κοστίζει 20€, τα ψηφιακά και τα vintage μοντέλα ζουν μέρες δόξας που δεν έζησαν ούτε την εποχή που οι μηχανισμοί χαλαζία παραλίγο να αφανίσουν την ελβετική ωρολογοποιία. Η απενοχοποίηση του απλού και λειτουργικού ρολογιού συνέπεσε με τον κύκλο του μισού αιώνα που έκλεισε και πυροδότησε το κύμα της νοσταλγίας και φυσικά αυτό πήρε μπάλα και τους πιο premium κατασκευαστές. Αν μπορεί η Casio να πείσει κάποιον εκατομμυριούχο ότι είναι cool και ποθητά τα ρολόγια της, τότε γιατί να μην μπορεί να το κάνει και η Girard-Perregaux;

 

 

Το Casquette ήταν ένα ψηφιακό ρολόι που παρουσιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και το προφίλ του έμοιαζε με τραγιάσκα, εξού και το όνομά του και μετά την πρώτη του επιτυχημένη αναβίωση, ήρθε η ώρα για ένα ακόμα μοντέλο και μάλιστα με τη μορφή συνεργασίας με την Saint Laurent. Σε αντίθεση με το προηγούμενο ασημένιο μοντέλο, το φετινό έχει δεχτεί επίστρωση PVD σε κάσα και μπρασελέ και έχει αποκτήσει μια πιο stealth εμφάνιση, πολύ πιο ταιριαστή με το πνεύμα του αυθεντικού 70s ρολογιού που είχε μια άποψη όχι για το πώς θα έπρεπε να είναι ένα ρολόι του 1976, αλλά για το πώς θα μοιάζουν τα ρολόγια το 2023. 

Το μπρασελέ του είναι κεραμικό και η κάσα από κεραμικό και τιτάνιο, τα πιο σύγχρονα υλικά δηλαδή που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα μοντέρνο high end ρολόι, ενώ το κόκκινο φως στην ένδειξη έχει κάτι από Blade Runner και υπηρετεί τον ρετροφουτουρισμό του Casquette.

Ένα Girard-Perregaux στα χρώματα της Aston Martin

Παρά τη μικρή του οθόνη, σε αυτή υπάρχει πλήθος πληροφορίων, εκτός από ώρα και λεπτά, με δευτερόλεπτα, ημερομηνία, χρονογράφο, δεύτερη ζώνη ώρας και λειτουργία μυστικής ημερομηνίας. Αυτή είναι μια ημερομηνία η οποία ορίζεται από τον χρήστη και μπορεί να είναι πχ κάποια επέτειος και χτυπάει σαν ξυπνητήρι μία φορά τον χρόνο. 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του όμως είναι ότι λειτουργεί πάντα σε stand by mode. Αυτό σημαίνει ότι υπό κανονικές συνθήκες η οθόνη παραμένει σβηστή και δείχνει την ώρα, και όποια άλλη πληροφορία, μόνο μετά από το πάτημα του κουμπιού στο πλάι, μια λειτουργία που ναι μεν παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά κάνει και ακόμα πιο λιτή και αόρατη την παρουσία ενός ρολογιού που είναι περισσότερο statement από όσο υπολόγιζε στην αρχή.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved